Gian van Veen overwon faalangst: ''Door veel te winnen is m'n zelfvertrouwen gesterkt''

Gian van Veen greep afgelopen zondag naast de titel op de PDC World Youth Championship. De 21-jarige darter uit Poederoijen moest in de finale zijn meerdere erkennen in Luke Littler (6-4).

Het was een hoogstaande finale tussen twee toptalenten. Van Veen noteerde een gemiddelde van 97.5, tegenover een moyenne van 102.2 per beurt voor Littler. Beide spelers noteerden samen bovendien dertien 180-scores in tien legs.

''Het was een aardig niveautje, inderdaad'', reageert Van Veen in gesprek met De Telegraaf. ''En hij kon dat heel de wedstrijd volhouden. Bij een best of 11 legs, een korte partij, weet je dat je direct goed moet beginnen. Bij een 5-1 achterstand kreeg ik pas een bepaalde ontspanning over me heen, alsof ik deze partij niet meer zou winnen. Zonder op te geven heb ik er toen nog een wedstrijd van gemaakt, maar Littler won verdiend met 6-4.''

Tijdens de finale was te zien dat Van Veen soms goed de tijd nam voordat hij op een belangrijke dubbel ging gooien. 'GVV The Giant' kampte in het verleden met faalangst, maar daar heeft hij nu geen last meer van.

Hoe hij met deze faalangst geeft afgerekend? ''Door veel te winnen. Dat sterkte m’n zelfvertrouwen. Op zulke belangrijke momenten als in die finale, heb ik die rust even nodig om er in m’n hoofd honderd procent zeker van te zijn dat het gaat lukken. Andere darters nemen misschien wat minder de tijd, maar ik wil mezelf achteraf niet kunnen verwijten dat ik dan te gehaast heb gegooid.''

Maandag ging het nummertje van Van Veen de ballenbak in voor de loting van het WK Darts. Bij de loting werd hij gekoppeld aan Man Lok Leung uit Hong Kong. Indien Van Veen zijn eerste ronde doorkomt, dan treft hij Gabriel Clemens in de tweede ronde. Van Veen is niet ontevreden met deze loting.

''Ik mag niet klagen. Zeker met de ervaring die ik dit jaar heb opgedaan, moet de eerste ronde te doen zijn. Clemens haalde vorig jaar de halve finale op het WK én afgelopen weekend op de Players Championship Finals, maar had een moeilijk jaar. Ik won onze laatste ontmoeting en denk dat hij ook niet blij is met deze loting. Hopelijk blijft het WK dit jaar bij één wedstrijdje voor hem...”

Voor Van Veen wordt het een bijzonder moment wanneer hij voor het eerst Alexandra Palace mag betreden. ''Dit is het toernooi waar eigenlijk alles om draait. Het WK is het eerste toernooi dat ik als klein jongetje op tv zag en dat het meest in de belangstelling stond. Om daar op het podium te staan, dat wordt écht een jongensdroom die uitkomt. Ik ben nog nooit in Ally Pally geweest, omdat ik me altijd heb voorgenomen pas te gaan als ik zelf meedoe.''

Lees meer over:
PDC WK Darts Gian van Veen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties