"Ik denk dat de droom van een laatste wereldtitel hem drijft" - PDC-statisticus onder de indruk van Gary Anderson

Gary Anderson staat er na enkele mindere jaren opnieuw volledig. De 53-jarige Schot maakte dit jaar bijzonder veel indruk op de Players Championship en won ook voor het eerst in tien jaar een toernooi van de European Tour.

Kempf begint met te stellen dat een héél hoog winstpercentage uitzonderlijk is. "90% van je wedstrijden winnen op de ProTour is bijna onmogelijk - sinds de European Tour in 2012 aan de ProTour-kalender werd toegevoegd, hebben slechts twee spelers dit voor elkaar gekregen - Phil Taylor (2012) en Michael van Gerwen (2016). Zelfs spelers met statistieken die zo indrukwekkend zijn als die van Taylor of Van Gerwen in hun hoogtijdagen halen die drempel van 90% vandaag de dag waarschijnlijk niet meer", zegt hij.

In een poging het onmogelijke te bereiken, staat Luke Littler momenteel aan de leiding met een winstpercentage van 83% en wereldkampioen Luke Humphries staat op 76%. Daartussen staat Gary Anderson, die hard op weg om voor het eerst sinds 2020 boven de 82% uit te komen.

Nieuwe maatstaf

Anderson won onlangs voor het eerst sinds 2014 nog eens een toernooi van de European Tour. In de finale van de European Darts Grand Prix versloeg hij Ross Smith met 8-6. Op 53-jarige leeftijd benadert de Schotse titaan de vorm die Phil Taylor op dezelfde leeftijd bereikte - en als hij dit tot het einde van zijn carrière kan volhouden, kan hij een nieuwe maatstaf zijn voor prestaties in darts (en sport meer in het algemeen) op een steeds hogere leeftijd.

"Gary heeft momenteel een winst-verlies balans van 32-7 op de Pro Tour", zegt Kempf. Daarbij ook veel overwinningen tegen spelers uit de Premier League Darts. De kwaliteit van zijn nederlagen is ook veelzeggend - in geen van zijn zeven nederlagen werd 'The Flying Scotsman' verslagen met een marge van meer dan twee legs."

Wereldranglijst

Ondanks zijn sterke prestaties staat Anderson momenteel pas op de 21e plaats op de wereldranglijst. "Zelfs met het hogere prijzengeld dat aan de winnaars van de European Tour is toegekend, vallen dat prijzengeld niet onder de 25 hoogste uitbetalingen die hij in zijn carrière kreeg. Hij blijft presteren op hetzelfde niveau waarmee hij twee Premier Leagues, twee WK-titels en miljoenen aan prijzengeld won, maar nu zijn diezelfde overwinningen van vitaal belang in zijn zoektocht om terug te keren op het tv-podium."

De Schot is tot nu toe de enige speler in het seizoen van 2024 met een gemiddelde van 100. Bovendien is er bijna geen belangrijke statistiek waarin Anderson momenteel niet in de top tien voorkomt. Met deze vorm lijkt het dus slechts een kwestie van tijd voor hij op de wereldranglijst opnieuw naar de top 16 opklimt.

WK-favoriet

Wat drijft Anderson nog op 53-jarige leeftijd? "Misschien houdt de allure van een laatste wereldtitel hem gemotiveerd", vraagt Kempf zich af. "Het is geen onrealistische ambitie voor 'The Flying Scotsman'. Als het wereldkampioenschap van 2025 vandaag zou beginnen, zou Anderson waarschijnlijk de favoriet zijn. Zijn aspiraties om op zijn leeftijd zo groots te worden en de statistieken en overwinningen die hem op het vereiste traject brengen om daar te komen, maken Anderson tot de onverwachte, ongeëvenaarde, meest opvallende speler van 2024 tot nu toe."

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties