Martin Schindler: Van een darter in de schaduw naar absolute kopman van het Duitse darten

Martin Schindler is geboren op 16 augustus 1996 in Strausberg. Hij speelt professioneel darts sinds 2014. Hij was tot 2015 onderdeel van de BDO, maar maakte vervolgens de overstap naar de PDC.

De start van Schindler's carrière bij de PDC was er één van vallen en opstaan, maar inmiddels 'The Wall' de basis gelegd voor een stabiele en succesvolle carrière bij de PDC.

In zijn beginperiode nam hij deel aan verschillende toernooien van de PDC European Tour, waaronder de European Darts Trophy 2015 en de Dutch Darts Masters van datzelfde jaar, waar de Duitser beide in de eerste ronde werd uitgeschakeld.

Het jaar daarop kwalificeerde hij zich voor de PDC World Youth Championship, waar hij de laatste 16 bereikte. Aangespoord door deze prestatie schreef Schindler zich in voor de Q-School 2017, waar hij op de finaledag een Tour Card won. Hierdoor mocht hij deelnemen aan de World Cup of Darts 2017 samen met Max Hopp, in wiens schaduw 'The Wall' zich kon ontwikkelen tot de Duitse nummer twee. Samen drongen ze door tot de kwartfinales, waarin ze werden verslagen door Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, die voor Nederland uitkwamen.

Het WK Darts van 2018 was het eerste wereldkampioenschap waaraan Schindler deelnam. Hij werd echter in de allereerste ronde uitgeschakeld door Simon Whitlock, die zich met 3-1 in sets te sterk toonde.

Deelname aan de UK Open, de World Cup of Darts en de PDC World Youth Championship volgden in 2018. Hij haalde de finale van het jeugdwereldkampioenschap, maar moest zich na een nederlaag tegen Dimitri van den Bergh tevreden stellen met de tweede plek.

Wakker geschud na verlies van Tour Card

Daarna volgde een mindere periode van zo'n twee jaar. Schindler zakte steeds verder naar beneden op de Order of Merit tot hij eind 2020 op de 65e plaats stond en zijn PDC Tour Card kwijtraakte. Een harde klap voor Schindler was dat hij tegelijkertijd ook zijn sponsor en pijlenleverancier verloor, maar deze tegenslag demotiveerde 'The Wall' niet. Integendeel: hij speelde begin 2021 opnieuw de Q-School en wist zijn Tour Card voor de twee daaropvolgende seizoenen veilig te stellen. Het leek erop dat het verlies van de Tour Card ervoor zorgde dat Schindler wakker werd geschud. Hij vond nieuwe sponsors en begon zich steeds meer thuis te voelen op het grote podium, waar hij zich volgens eigen zeggen tot dan toe nooit echt op zijn gemak had gevoeld. Hij veranderde zijn walk-on song en sindsdien treedt hij op met Rammstein op toernooien van de European Tour.

Martin Schindler: Van een darter in de schaduw naar absolute kopman van het Duitse darten
Martin Schindler geniet van zijn walk-ons op de PDC European Tour

Na een jaar stond Schindler al 67ste op de Order of Merit, en in maart 2022 stond hij in de top 64. Datzelfde jaar volgde een nieuwe mijlpaal; in november brak Schindler door in de top-32 van de wereldranglijst en sloot hij het seizoen af als nummer 29 van de wereld.

Op het WK Darts mocht 'The Wall' voor het eerst deelnemen als één van de top-32 geplaatste spelers. Hij mocht het toernooi vanaf de tweede ronde beginnen en met een 3-1 overwinning op Martin Lukeman werd de laatste 32 bereikt. Schindler legde de latere wereldkampioen Michael Smith het vuur aan de schenen in de derde ronde, maar 'Bullyboy' ontsnapte aan een exit en trok met 4-3 aan het langste eind.

In maart 2023 zorgde Schindler voor een nieuw unicum door als eerste Duitser de kwartfinale te halen op de UK Open. Het was ook de eerste keer dat Schindler de kwartfinale op een major bereikte. Andrew Gilding versperde hem echter de weg naar de halve finales, want de winst ging met 10-4 naar 'Goldfinger'.

Nadat Schindler op de Q-School van 2021 al eens een negendarter had gegooid, volgde in 2023 ook de eerste negendarter op een rankingtoernooi bij Players Championship 10.

Schindler schreef weer een stukje Duitse dartsgeschiedenis op de World Grand Prix 2023, door als eerste Duitser de kwartfinales van dit toernooi te bereiken met overwinningen op Raymond van Barneveld (2-1) en Stephen Bunting (3-2). Dit was echter het einde voor 'The Wall'. Gerwyn Price was met 3-0 simpelweg een maatje te groot voor de Duitser. Op het WK Darts van 2024 haalde Schindler wederom de derde ronde, maar ditmaal was Scott Williams (4-3) na een thriller te sterk.

De darter uit de Duitse plaats Strausberg zette in april 2024 de volgende stap in zijn ontwikkeling door zijn eerste PDC-titel te winnen. Hij versloeg titelverdediger Gerwyn Price met 8-5 in de finale van de International Darts Open. Hiermee werd hij na Max Hopp en Ricardo Pietreczko de derde Duitser die een PDC rankingtoernooi won.

Deze overwinning betekende het begin van een nieuw tijdperk voor Schindler. Sindsdien is hij de Duitse nummer één, nadat hij altijd in de schaduw heeft gestaan van Max Hopp en later Gabriel Clemens. En voorlopig lijkt het erop dat Schindler nog wel een tijdje de absolute kopman van het Duitse darten gaat blijven. Of 'The Wall' in staat is om nog meer stappen te zetten, valt nog te bezien. Schindler heeft in ieder geval wel al bewezen dat hij kan omgaan met tegenslagen en successen kan boeken.

Martin Schindler: Van een darter in de schaduw naar absolute kopman van het Duitse darten
Martin Schindler wist op de International Darts Open 2024 voor het eerst in zijn carrière een Euro Tour-toernooi te winnen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties