Nathan Aspinall: van 20 pond op de bank naar geslaagde dartsmiljonair

Nathan Aspinall, geboren op 15 juli 1991 in de Engelse plaats Stockport, is een van de meest ijverigste darters van zijn generatie. Zijn opkomst in de professionele dartswereld is een verhaal van doorzettingsvermogen en een enorme toewijding aan de sport.

Na de eerste grote successen kwam 'The Asp' in een diep dal terecht, maar hij wist zich op te richten en beter te worden dan ooit.

Het begin van zijn carrière

Nathan Aspinall begon zijn dartscarrière zoals veel anderen, in de lokale pubs en kleine competities. Hij had altijd een passie voor darts, maar het duurde even voordat hij zijn potentieel begon te realiseren. Aspinall’s vroege jaren werden gekenmerkt door harde training en de zoektocht naar consistentie. Zijn eerste grote doorbraak kwam in 2012 toen hij deelnam aan de PDC Development Tour, een reeks toernooien speciaal opgericht voor jonge talenten bij de PDC

Ook kwam Aspinall in actie op de Challenge Tour, waar hij in 2013 een halve finale wist te halen. In 2015 wist 'The Asp' zichzelf toegang te verschaffen tot het lucratieve Pro Tour-circuit door een Tour Card te veroveren via de Q School Order of Merit.

De eerste jaren op het PDC-circuit verliepen moeizaam. Toch waren er enkele hoogtepunten, met onder meer plaatsing voor de finale van de PDC World Youth Championship 2015. Deze wedstrijd werd na gemiste matchdarts met 6-5 verloren tegen Max Hopp.

Tevens haalde Aspinall in 2016 zijn eerste kwartfinale op de Pro Tour en bovendien mocht hij in 2016 meedoen aan de Grand Slam of Darts. De darter uit Stockport had in twee jaar echter niet genoeg prijzengeld verdiend om zijn Tour Card te behouden. Hij slaagde er pas in 2018 weer in om een Tour Card te heroveren.

De doorbraak

Het bleek de start van een doorbraak te zijn. Het verhaal daarover is al vaak breed uitgemeten in de pers. In september 2018 had Aspinall nog maar £20 op zijn bankrekening staan.

De Engelsman kon uiteindelijk toch nog meedoen aan het eerstvolgende Players Championship-toernooi en dat toernooi wist Aspinall te winnen waarmee hij in één klap 10.000 pond verdiende.

Het bleek de kickstart te zijn die hij nodig had. Op het WK Darts haalde Aspinall de halve finales en op de UK Open van 2019 won 'The Asp' zijn eerste major-titel. Hij versloeg achtereenvolgens Toni Alcinas (6-3), Christian Kist (10-9), Madars Razma (10-2), Steve Lennon (10-8), Ross Smith (10-6), Gerwyn Price (11-9) en Rob Cross (11-5) om uiteindelijk de beker omhoog te mogen tillen. Met zijn resultaten op het WK Darts en de UK Open 2019 incasseerde Aspinall in totaal 200.000 pond aan prijzengeld.

Een jaar later haalde Aspinall wederom de halve finales op het WK Darts en mocht hij zelfs zijn debuut maken in de Premier League Darts. Dat deed Aspinall met succes. Hij haalde de finale van de Premier League, maar moest de eindzege wel aan Glen Durrant laten. In 2020 mocht Aspinall verder aan alle major-toernooien meedoen en haalde hij de kwartfinale op de Grand Slam of Darts.

In 2021 waren er ook successen op de majors, met een kwartfinaleplaats op de World Matchplay en een halve finale op de European Championship. Maar het jaar werd in mineur afgesloten voor Aspinall.

UKOPEN FNL ASPINALL23A
In 2019 won Nathan Aspinall verrassend de UK Open-titel in Minehead

Blessure kost Aspinall bijna zijn carrière

Aan het einde van het seizoen 2021 raakte Aspinall geblesseerd aan zijn pols en elleboog. Als gevolg daarvan werd hij vroeg uitgeschakeld op de Players Championship Finals 2021 en het WK Darts van 2022.

De blessure bleek zelfs zo erg dat er twijfels waren of Aspinall zijn carrière wel kon voortzetten. Maar na de juiste behandeling en de nodige rust kon Aspinall weer terugkeren op het circuit.

Beter dan ooit

Het kostte Aspinall aanvankelijk even om zijn oude niveau weer terug te vinden, maar na een kwartfinaleplaats op de World Matchplay 2022 had 'The Asp' ook zijn zelfvertrouwen weer hervonden.

Het leidde ertoe dat Aspinall de finales wist te halen op de World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Deze finales werden verloren, maar de toon was gezet voor het nieuwe seizoen. Na een teleurstellend WK Darts, waarbij Aspinall de pech had dat hij vroeg stuitte op de opkomende Josh Rock, haalde hij de kwartfinales op de UK Open 2023.

Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière kwam echter in juli 2023. Tot verrassing van velen wist de Engelsman vanuit het niets de World Matchplay-titel te veroveren na zeges op Krzysztof Ratajski (10-7), Danny Noppert (11-9), Chris Dobey (16-12), Joe Cullen (17-9) en Jonny Clayton (18-6). Hij maakte daardoor zijn intrede in de top vijf van de wereldranglijst. Momenteel is Aspinall zelfs opgeklommen naar de vierde positie op de PDC Order of Merit en is hij bijna wekelijks één van de topaffiches op de PDC-toernooien.

Speelstijl

Nathan Aspinall staat bekend om zijn agressieve speelstijl en scherpe finishvermogen. Zijn scorend vermogen, gecombineerd met zijn kalmte onder druk, maakt hem tot een formidabele darter. Een van zijn sterkste punten is zijn mentale weerbaarheid; hij heeft herhaaldelijk bewezen dat hij in staat is om terug te komen van achterstanden en belangrijke wedstrijden te winnen.

Persoonlijke leven

Buiten de dartssport is Nathan Aspinall een familieman. Hij is getrouwd met zijn jeugdliefde en het stel heeft twee kinderen. Aspinall spreekt vaak over het belang van zijn gezin en hoe zij hem motiveren om zijn best te doen op het podium. Zijn down-to-earth persoonlijkheid en toegankelijkheid hebben hem populair gemaakt onder fans.

Geliefd opkomstnummer

Op grote toernooien maakt Aspinall gebruik van het nummer Mr. Brightside van The Killers om zijn weg naar het podium te maken. Deze meezinger is één van de meest geliefde opkomstnummers onder de dartsfans.

Het nummer wordt ook buiten de Engelse landsgrenzen hartstochtelijk meegezongen, zelfs wanneer het liedje door de regie is uitgedraaid.

Lees meer over:
PDC Nathan Aspinall

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties