Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden

Darts heeft door de jaren heen tal van geweldige talenten voortgebracht. Van onverwachte kampioenen tot iconische legendes, deze sport heeft een rijke geschiedenis van buitengewone spelers.

Maar wie zijn nou de beste darters ooit? De beoordeling daarvan is uiteraard subjectief. Je kan kijken naar aantal gewonnen titels, consistentie en de invloed op de sport van een bepaalde speler. In dit artikel benoemen wij onze top-10 beste darters aller tijden.

Deze lijst bevat spelers die zowel in de BDO- als de PDC-tijdperken hebben gedomineerd en elk een unieke bijdrage hebben geleverd aan de geschiedenis en de populariteit van darts.

10. John Part

John Part wordt beschouwd als een van de beste darters ooit vanwege zijn indrukwekkende prestaties en bijdragen aan de sport. Nog altijd is hij zowel bij de BDO/WDF als de PDC de enige Noord-Amerikaanse wereldkampioen.

Als Canadees heeft John Part de dartssport geholpen groter te maken buiten de Europese landsgrenzen. Zijn successen hebben bijgedragen aan de groei van de sport in Noord-Amerika.

Part heeft over een lange periode op het hoogste niveau gespeeld en is een constante factor geweest in de dartswereld. Op de juiste momenten de juiste finishes gooien bleek het handelsmerk van 'Darth Maple'.

Op het palmares van Part prijken drie wereldtitels. In 1994 werd hij wereldkampioen bij de BDO, terwijl hij in 2003 en 2008 de wereldtitel veroverde bij de PDC. De WK-finale van 2003 tegen Phil Taylor werd een legendarische wedstrijd die nog vaak terugkomt in hoogtepunten van het WK Darts. Na een dertien sets durende thriller won Part met 7-6 van Taylor, waardoor er een einde kwam aan een reeks van acht wereldtitels op rij voor 'The Power'.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
John Part werd in 2003 de eerste niet-Britse wereldkampioen bij de PDC

9. Adrian Lewis

Adrian Lewis stond bekend om zijn natuurlijke dartstalent en vloeiende speelstijl. Hij wordt vaak geprezen voor zijn soepele worp en hoge scores, wat hem een gevaarlijke tegenstander maakte voor elke speler.

Als protegé van Phil Taylor, de meest succesvolle darter aller tijden, heeft Lewis veel kunnen leren van zijn mentor. 'Jackpot' stond vaak in de schaduw van zijn iconische stadsgenoot uit Stoke-on-Trent, maar wist zelf ook het nodige te winnen in zijn carrière.

Adrian Lewis werd in 2011 en 2012 wereldkampioen bij de PDC. 'Jackpot' is daarmee slechts één van de drie spelers bij de PDC die zijn eerste wereldtitel met succes kon verdedigen.

Naast zijn wereldtitels heeft Lewis diverse andere prestigieuze toernooien gewonnen, zoals de European Championship en de UK Open. Lewis heeft meerdere negendarters gegooid in zijn carrière, waaronder één in de finale van het wereldkampioenschap in 2011. Dit maakt hem de eerste speler die een 9-darter gooide in een WK-finale.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
Adrian Lewis wordt al jarenlang aangekondigd als de 'back-to-back champion of the world' omdat hij in 2011 en 2012 de wereldtitel veroverde

8. Dennis Priestley

Als een van de oprichters van de WDC (World Darts Council), de voorloper van wat nu bekend staat als de PDC, speelde Dennis Priestley een cruciale rol in de splitsing van de BDO. Er werd een nieuw professioneel circuit opgezet, dat de sport heeft getransformeerd en naar nieuwe hoogten heeft gebracht.

De Engelsman heeft twee wereldkampioenschappen gewonnen. Hij won het BDO-wereldkampioenschap in 1991 en de eerste editie van het PDC-wereldkampioenschap in 1994.

Priestley had een beroemde rivaliteit met Phil Taylor, de meest succesvolle darter aller tijden. Hoewel Taylor vaak als winnaar uit de bus kwam, slaagde Priestley erin om meerdere keren van hem te winnen.

dennis priestley wsdt
Dennis Priestley, bijna altijd spelend in zijn kenmerkende rood-zwart gestreepte shirt, werd in 1994 de eerste wereldkampioen bij de PDC

7. Peter Wright

Vanwege zijn unieke persoonlijkheid en uiterlijk is Peter Wright uitgegroeid tot een waar icoon van de dartssport. 'Snakebite' staat bekend om zijn kleurrijke uiterlijk, met opvallende kapsels en extravagant beschilderde shirts. Zijn onderscheidende stijl heeft bijgedragen aan zijn populariteit en heeft darts een breder en diverser publiek gebracht.

Maar de prestaties liegen er ook niet om. Vanaf 2014 heeft Wright bij elk bestaand major-toernooi minimaal één keer de finale gehaald, en vanzelfsprekend is zijn prijzenkast sindsdien flink gevuld met een aantal prachtige trofeeën.

Wright werd tweemaal wereldkampioen, won twee keer de European Championship, veroverde twee World Cup-titels en schreef verder ook de World Matchplay, UK Open, Players Championship Finals en de Masters een keer op zijn naam. Tel daarbij op de vele Pro Tour-titels, wat ervoor zorgt dat Wright zich absoluut één van de beste en meest succesvolle darters ooit mag noemen.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
In 2022 trad Peter Wright in de voetsporen van landgenoten Jocky Wilson en Gary Anderson door als derde Schotse speler zijn tweede wereldtitel te pakken

6. John Lowe

John Lowe heeft drie wereldkampioenschappen gewonnen, namelijk in 1979, 1987 en 1993. Het winnen van wereldtitels in drie verschillende decennia onderstreept zijn langelevendheid en consistentie op het hoogste niveau.

In 1984 gooide Lowe de allereerste 9-darter op televisie tijdens de MFI World Matchplay. Dit was een historische prestatie die zijn naam vereeuwigde in de darts geschiedenisboeken en een mijlpaal voor de sport als geheel betekende. Naast zijn wereldkampioenschappen heeft Lowe diverse andere grote toernooien gewonnen, waaronder de World Masters en de World Cup Singles.

Lowe speelde een cruciale rol in de splitsing tussen de BDO en de oprichting van de PDC. Hij was een van de pioniers die hielp bij de professionalisering van de sport en het creëren van betere omstandigheden voor professionele darters.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
John Lowe won drie wereldtitels, maar is ook bekend omdat hij de eerste speler was die een negendarter gooide op een televisietoernooi

5. Gary Anderson

Gary Anderson is de geschiedenisboeken ingegaan als één van de grootste natuurtalenten ooit. Zijn soepele en snelle worp is een genot om naar te kijken. Zijn vermogen om heel veel hoge scores te gooien maken hem tot een geduchte tegenstander voor elke speler.

Anderson heeft twee keer de PDC World Darts Championship gewonnen, namelijk in 2015 en 2016. In 2011, 2017 en 2021 stond 'The Flying Scotsman' ook in de WK-finale, maar moest hij zich tevreden stellen met de tweede plaats.

Naast zijn wereldtitels heeft Anderson talloze andere grote toernooien gewonnen, waaronder de Premier League Darts, de UK Open en de World Matchplay.

Anderson heeft niet alleen successen behaald als speler, maar heeft ook bijgedragen aan de groei en populariteit van darts. Zijn deelname aan verschillende toernooien, demonstraties en promotie-evenementen heeft de sport naar een breder publiek gebracht.

gary anderson 4
Anderson staat erom bekend dat hij veel hoge scores gooit en een van de soepelste worpen heeft. In 2015 en 2016 verzilverde hij zijn talent met het winnen van de wereldtitel

4. Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld heeft vijf wereldkampioenschappen gewonnen, vier bij de British Darts Organisation (BDO) en één bij de Professional Darts Corporation (PDC). Zijn vijfde titel in 2007 bij de PDC, na een historische comeback in de finale tegen Phil Taylor, wordt beschouwd als een van de meest epische momenten in de geschiedenis van de sport.

De prijzenkast van de vijfvoudig wereldkampioen is verder goed gevuld met tal van andere prijzen. Hij won tweemaal de World Masters, twee keer de World Darts Trophy, was drie keer de beste bij de International Darts League, schreef vier keer de Zuiderduin Masters op zijn naam, veroverde drie Dutch Open-titels en won na zijn overstap naar de PDC ook tweemaal de UK Open en één keer de Desert Classic, Grand Slam of Darts en de Premier League Darts.

Als Nederlander heeft Van Barneveld de sport geholpen om populariteit te winnen buiten het Verenigd Koninkrijk. Zijn successen hebben bijgedragen aan de groei van darts over de hele wereld, met name in Nederland en andere Europese landen.

Raymond van Barneveld genoot van een immense populariteit onder fans over de hele wereld. Overal waar de Hagenaar komt kan hij rekenen op de steun van de welbekende 'Barney Army'.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
Na een legendarische finale veroverde Raymond van Barneveld in 2007 zijn vijfde wereldtitel door zijn grote rivaal Phil Taylor met 7-6 te verslaan

3. Eric Bristow

Bristow won vijf keer het wereldkampioenschap darts bij de British Darts Organisation (BDO), een record dat destijds ongeëvenaard was. Zijn heerschappij in de jaren 1980, waarin hij de sport domineerde, vestigde hem als een van de grootste spelers aller tijden.

Als een van de eerste dartspelers die bekendheid kreeg buiten de dartswereld, speelde Bristow een cruciale rol in het populariseren van darts als een kijkerssport. Zijn persoonlijkheid en opwindende speelstijl hielpen darts een groter publiek te bereiken en de sport te laten groeien.

Bristow stond bekend om zijn branie en showmanship op het podium. Zijn vermogen om het publiek te vermaken, gecombineerd met zijn indrukwekkende vaardigheden, maakte hem tot een van de meest opwindende en geliefde figuren in de dartswereld.

'The Crafty Cockney' was één van de eerste spelers die het darten benaderde als professionele sport. Hij was een van de oprichters van de World Darts Council (nu de Professional Darts Corporation), die hielp bij het creëren van betere toernooien, prijzengelden en kansen voor professionele darters.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
Eric Bristow was de beste speler in de jaren 80 van de vorige eeuw. In een periode van zeven jaar tijd wist 'The Crafty Cockney' vijf wereldtitels te veroveren

2. Michael van Gerwen

Al op jonge leeftijd beleefde Van Gerwen een grote doorbraak door in 2006 op slechts 17-jarige leeftijd de World Masters te winnen. Op diezelfde leeftijd gooide Van Gerwen ook als jongste speler ooit een negendarter op een televisietoernooi bij de Masters of Darts in 2007.

Het duurde daarna even voordat Van Gerwen ook bij de PDC tot wasdom kwam, maar vanaf 2012 brak het tijdperk Van Gerwen bij de PDC definitief aan. Hij won in dat jaar de World Grand Prix.

In 2014 werd 'Mighty Mike' voor het eerst wereldkampioen, en later volgden ook wereldtitels in 2017 en 2019. Inmiddels staat de teller op meer dan zestig televisietitels, waaronder zeven keer de Premier League Darts, zes keer de World Grand Prix, viermaal de European Championship en drie titels op toernooien als de UK Open, World Matchplay en de Grand Slam of Darts. Bovendien voerde Van Gerwen van januari 2014 tot en met januari 2021 onafgebroken de wereldranglijst aan.

Van Gerwen heeft talloze records gebroken en mijlpalen bereikt tijdens zijn carrière. Hij was de jongste speler ooit die een PDC-rankingtoernooi won en heeft het record voor het hoogste gemiddelde in een televisiewedstrijd (123.40 punten per worp) op zijn naam staan.

michael van gerwen 4
Met drie wereldtitels en meer dan zestig andere televisietitels staat Michael van Gerwen uiteraard hoog genoteerd op het lijstje van beste spelers aller tijden

1. Phil Taylor

Taylor domineerde de dartswereld gedurende meer dan twee decennia. Op zijn palmares prijken liefst 236 titels, waarvan 101 op televisie. Het is niet voor niets dat Taylor wordt gezien als de beste darter aller tijden.

'The Power' heeft maar liefst 16 keer het wereldkampioenschap darts gewonnen, waarvan 14 keer bij de Professional Darts Corporation (PDC) en 2 keer bij de British Darts Organisation (BDO). Zijn ongeëvenaarde aantal wereldtitels is een record dat waarschijnlijk nooit geëvenaard zal worden. Verder won Taylor onder meer zestien keer de World Matchplay, elf keer de World Grand Prix en zes keer zowel de Premier League Darts als de Grand Slam of Darts.

Taylor was een van de pioniers die hielpen bij de professionalisering van darts. Hij speelde een cruciale rol bij de oprichting en groei van de Professional Darts Corporation (PDC). Zonder Taylor was de sport nooit zo groot geweest als dat het nu is.

De Engelsman was een meester in het behalen van ongelooflijk hoge gemiddelden tijdens wedstrijden. Hij was de eerste speler die regelmatig gemiddelden boven de 100 punten per beurt behaalde. Van december 1991 tot mei 2004 en in de periode juni 2008 tot februari 2016 had Taylor telkens het hoogste TV-gemiddelde ooit in handen.

Nog altijd heeft Taylor het record van aantal TV-negendarters in handen. Van zijn 22 perfecte legs waren er elf op een televisietoernooi. Kortom, Phil Taylor wordt beschouwd als de beste darter aller tijden vanwege zijn ongeëvenaarde aantal wereldtitels, zijn dominante prestaties over een lange periode, zijn records en zijn blijvende invloed op de sport.

Dit zijn de top-10 beste darters aller tijden
Phil Taylor beheerste het dartbord als geen ander. In zijn bijna dertig jaar durende carrière won Phil Taylor zo'n beetje alles wat er te winnen viel waaronder zestien wereldtitels en nog 220 andere titels

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties