(VIDEO) Herinneringen aan het WK Darts: John Part maakt einde aan heerschappij Taylor op WK Darts

Toen John Part zegevierde in de finale van het PDC WK Darts in 2003, maakte hij niet alleen een einde aan een ongelooflijke reeks van 44 opeenvolgende overwinningen en 8 wereldtitels op rij voor Phil Taylor, maar Darth Maple wreekte ook een 7-0 afstraffing door Taylor in de finale twee jaar eerder.

Met het oog op de wereldkampioenschap van 2003 is het belangrijk om erop te wijzen hoe dominant Phil "The Power" Taylor was. Met de grote man op de top van zijn kunnen, was het negen jaar geleden dat hij een wedstrijd had verloren in de Circus Tavern. Hij had voorafgaand aan het begin van het toernooi 45 wedstrijden gespeeld op het PDC World Darts Championship; 44 gewonnen en 1 verloren.

In feite was het Taylor die Part's hoop op glorie in beide voorgaande jaren had beëindigd. Een 7-0 vernedering in de finale van 2001, waarin Part slechts 3 legs won in de hele wedstrijd en een 6-0 nederlaag in de kwartfinale van 2002.

Om zijn derde WK-finale te bereiken (tweede bij de PDC) had Part achtereenvolgens Cliff Lazarenko (4-1), Jamie Harvey (5-3), Chris Mason (5-0) en Kevin Painter (6-4) verslagen. Taylor bereikte ondertussen weer een finale door overwinningen op Steve Brown (4-1), Wayne Mardle (5-3), Dennis Smith (5-3) en Alan Warriner (6-1).

Met de Canadees als duidelijke underdog gezien door zowel de bookmakers als de journalisten, was het noodzakelijk dat Part een goede start maakte. Het uitgooien van 121 op de bull in de allereerste leg was precies wat nodig was. Hiermee liet Part direct zien dat er niet opnieuw een walk-over in zat voor Taylor.

De voorspelde walkover leek in het voordeel van Part uit te vallen. De Canadees raakte dubbel 20 voor de eerste set, en nadat Taylor zeven darts miste om 1-1 te maken, strafte Part dit af en verdubbelde zijn voorsprong. Een paar minuten later raakte Darth Maple dubbel 10 om een 3-0 voorsprong te nemen.

Toen begon The Power tekenen van leven te vertonen en met een briljante 122 check-out ging de vierde set naar de Engelsman. Daarna herstelde Part zich snel en trok de vijfde set naar zich toe om met 4-1 aan de leiding te gaan.

Het feit dat zijn tegenstander drie sets verwijderd was van een beroemde overwinning leek The Power aan te wakkeren. Met zijn beste spel van de wedstrijd won Taylor in recordtempo negen legs op rij, waarmee hij de stand weer gelijk wist te trekken: 4-4.

Vervolgens kwam de darter uit Stoke-on-Trent voor het eerst aan de leiding, nadat hij in de negende set 167 uitwierp. Part liet zich echter niet uit het veld slaan, net toen The Power zijn controle over de wedstrijd leek te hebben, vocht de Canadees dapper terug in de tiende set om weer op gelijke hoogte te komen.

Naarmate de eindstreep naderde en de spanning toenam, verspeelden beide spelers kansen op een dubbel in de elfde set voordat Part zijn zenuwen in bedwang hield om met een 61 check-out op één set van de eindzege te komen. Taylor dwong daarna echter een beslissende set af.

In de laatste set was het Part die als eerste toesloeg. Nadat Taylor drie darts had gemist om de openingsleg te pakken, wierp Part 72 uit en kwam op voorsprong. Toen Taylor vervolgens een dart miste op dubbel 16 om weer op gelijke hoogte te komen, gooide de Canadees 15 uit om twee legs voor te komen, hiermee was hij slechts één leg verwijderd van de titel.

Taylor hield stand in de derde leg dankzij een 98 finish op dubbel 12. Terwijl de spanning opliep tot het kookpunt raakte Taylor het ijzerdraad van de bullseye, wat voor hem een 121 finish voorkwam. Part stond op dat moment op 77, en via een single 19 en single 18 had 'Darth Maple' één pijl over voor tops. Die ene pijl was alles wat hij nodig had en hij wierp de pijl in de dubbel 20 om deze historische overwinning te behalen.

Terwijl wijlen Sid Waddell het commentaar verzorgde, omhelsde een hoffelijke Taylor zijn tegenstander in een knuffel vol wederzijds respect, waarmee een einde kwam aan een van de grootste periodes van dominantie in de dartgeschiedenis. Zoals Part zelf zou zeggen in de dagen na zijn overwinning; "op deze manier betekent het zoveel meer omdat ik het was die hem versloeg. Ik ben nu de kampioen."