Opvallende statistieken na Q-School: twee nieuwe landen met Tour Card-houder en voor het eerst geen Spanjaard op de Pro Tour

Vorige week werd de Q-School afgewerkt. Hierin gingen spelers van over heel de wereld op jacht naar een PDC Tour Card.

Uiteindelijk vielen er 31 Tour Cards te verdelen, verspreid over de Europese en UK Q-School. Sinds de PDC in 2011 het Tour Card-systeem invoerde, hebben 420 verschillende spelers deel uitgemaakt van de uiteindelijke 128 Tour Card-houders per jaar.

Nu we het 14e seizoen van PDC ProTour darts ingaan, zijn er 23 spelers die voor het eerst een Tour Card hebben. Daarbij ook Andy Baetens, die na Stephen Bunting en Glen Durrant de derde speler is die als regerend wereldkampioen uit een andere bond de overstap naar de PDC maakt.

Eén van die nieuwe Tour Card-houders is Benjamin Drue Reus. De Deen is na Per Laursen en Vladimir Andersen pas de derde speler van zijn land die erin slaagt een Tour Card te veroveren. Ook nieuw op de Pro Tour is Thibault Tricole, die na Jacques Labre de tweede Franse Tour Card-houder is.

Daarnaast zijn er twee spelers die geschiedenis wisten te schrijven op Q-School. Haupai Puha uit Nieuw-Zeeland en Michele Turetta uit Italië zijn immers pas de eerste spelers uit hun land die een Tour Card weten te veroveren.

Er zijn ook vijf Nederlanders die voor het eerste een Tour Card wisten te veroveren. Naast Wessel Nijman, die al zeker was van een Tour Card via zijn sterke prestaties op de Development Tour, zijn dat Chris Landman, Jitse van der Wal, Patrick Geeraets en Martijn Dragt.

WDF

Net voor het WK Darts vond ook het WK van de WDF plaats. Die bond ziet heel wat talent de overstap maken naar de PDC, maar liefst zeven spelers van de huidige top tien behaalden immers hun Tour Card.

In 2024 zullen in totaal 23 verschillende landen vertegenwoordigd zijn in de PDC ProTour. Engeland (45), Nederland (24), Duitsland (9), België (7), Wales (7), Schotland (6), Noord-Ierland (5), Republiek Ierland (4), Australië (2), Oostenrijk (2), Tsjechië (2), Frankrijk (2), Polen (2) en de Verenigde Staten (2).

Negen landen hebben één vertegenwoordiger, met Matt Campbell (Canada), Boris Krcmar (Kroatië), Madars Razma (Letland), Christian Perez (Filipijnen) & José de Sousa (Portugal) naast de nieuwe Tour Card-houders uit Denemarken, Italië, Nieuw-Zeeland en Zweden.

17 spelers er altijd bij

Sinds de start van het Tour Card-systeem zijn er overigens 17 spelers die elk jaar een Tour Card hebben gehad. Dave Chisnall, Mickey Mansell en William O'Connor moesten daarvoor ook langs Q-School. 14 andere spelers hebben sinds 2011 een Tour Card via hun PDC ranking status en hebben nooit hoeven deelnemen aan de Q School - Gary Anderson, Steve Beaton, Joe Cullen, Brendan Dolan, Michael van Gerwen, Mervyn King, Adrian Lewis, Michael Smith, Mensur Suljovic, Vincent van der Voort, James Wade, Ian White, Simon Whitlock en Peter Wright.

Nog een opvallend weetje tot slot. Met Jose Justicia en Tony Martinez onder de 30 spelers die hun Tour Card verloren, wordt 2024 het eerste jaar zonder Spaanse speler op de ProTour.

..

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties