Speelschema World Grand Prix 2024: Van Gerwen, Noppert en twee Belgen beginnen dinsdagavond aan dubbel-in dubbel-uit toernooi

Dinsdag worden er wederom acht wedstrijden gespeeld in de eerste ronde van de World Grand Prix. Onder meer Michael van Gerwen en Danny Noppert beginnen dan aan hun toernooi, evenals de twee Belgische deelnemers in Leicester. Lees hier onze voorbeschouwing.

Dit toernooi is een uniek evenement op de PDC-kalender. De World Grand Prix is het enige toernooi waar de legs met een dubbel gestart én beëindigd worden. Door dit format staat de World Grand Prix bekend om zijn verrassingen, met vaak vroege uitschakelingen van grote namen.

Volg de World Grand Prix 2024 via onze LIVE SCORE!

Dave Chisnall v Cameron Menzies

Wellicht een niet voor de hand liggende keuze, maar wij verwachten veel van deze wedstrijd. Twee mannen die sinds de zomer goed in vorm zijn. Wellicht ook wel twee vergelijkbare types; scorend vaak goed, maar slordig op de dubbels. Kijk niet raar op als in deze wedstrijd iemand een leg gaat winnen terwijl de andere speler nog zijn leg moet openen.

Chisnall kende een super maand in september. Twee titels, nog een finale, twee halve finales en twee kwartfinales zorgden ervoor dat het geld binnenstroomde bij 'Chizzy' afgelopen maand. De opleving van Menzies begon begin juli al met een halvefinaleplaats op de Pro Tour. Daar kwam in augustus nog een halve finale bij, waarna hij zelfs de finale haalde van Players Championship 19. 'Cammy' z'n jaargemiddelde is de afgelopen maanden omhoog geschoten. Inmiddels staat de teller op 96.47, slechts negen spelers op de PDC Tour hebben een beter jaargemiddelde dan Menzies.

In de loop der jaren speelden Chisnall en Menzies zeven keer tegen elkaar. Vijf keer trok Chisnall aan het langste eind, en twee keer won Menzies. De Schot won wel de meest recente confrontatie. Eind augustus wist Menzies met 6-1 te winnen van Chisnall, die in zijn carrière al twee keer in de finale van de World Grand Prix stond. Voor Menzies wordt het zijn debuut op het dubbel-in dubbel-uit toernooi.

Luke Woodhouse v Dimitri Van den Bergh

Een duel tussen twee spelers die eigenlijk allebei niet in geweldige vorm steken. Een overwinning zou misschien wel een kantelpunt kunnen betekenen voor één van deze twee mannen.

Voor Dimitri van den Bergh wordt het zijn zesde opeenvolgende deelname aan de World Grand Prix. Drie keer werd 'The Dreammaker' in de eerste ronde uitgeschakeld, waaronder in 2023. Zijn beste resultaat was een kwartfinaleplaats in 2022.

Voor Woodhouse wordt het pas de tweede keer dat hij meedoet aan de World Grand Prix. Net als in 2022 plaatste 'The Shed' zich als laatste speler voor dit evenement. Bij zijn vorige deelname kwam Woodhouse tot de laatste zestien.

Mike De Decker v Damon Heta

Mike de Decker mag ook voor de tweede keer deelnemen aan de World Grand Prix. 'The Real Deal' kwalificeerde zich comfortabel voor dit toernooi nadat hij dit jaar zijn allereerste PDC-rankingtitel won.

Met Damon Heta heeft De Decker niet ongunstig geloot. Heta behoort tot één van de beste Pro Tour-spelers bij de PDC, maar op 'The Heat' presteert de Australiër vaak teleurstellend. Aan de World Grand Prix heeft Heta ook weinig plezierige herinneringen. Bij zijn vorige drie deelnames verloor hij telkens in de eerste ronde.

Waar Heta zich wel aan kan vastklampen is dat hij goed record heeft tegen zijn komende Belgische opponent. Hij won drie van de vier voorgaande wedstrijden tegen De Decker.

Peter Wright v James Wade

Ook in deze wedstrijd gaat er een grote naam naar huis. Tweevoudig wereldkampioen Peter Wright werd bij de loting gekoppeld aan James Wade, die dit toernooi in 2007 en 2010 wist te winnen.

Zowel Wright als Wade kende geen goede eerste seizoenshelft, maar beginnen de laatste maanden in vorm te geraken. Wade onderstreepte zijn goede vorm met een halvefinaleplaats op de World Matchplay en een plek bij de laatste vier op een Players Championship-toernooi. Wright liet van zich spreken met het winnen van de German Darts Championship, één van de Euro Tour-toernooien.

Wade en Wright stonden in hun carrière al liefst 51 keer tegenover elkaar. De balans is bijna in evenwicht. Wright won 26 keer, terwijl Wade 24 keer als overwinnaar uit de strijd kwam. Één keer speelden beide mannen gelijk toen dat nog mogelijk was bij het oude format van de Premier League Darts.

Gerwyn Price v Danny Noppert

Voor de derde keer staan Gerwyn Price en Danny Noppert tegenover elkaar in de eerste ronde van de World Grand Prix. Beide vorige confrontaties gingen naar Price, die ook 11-5 voorstaat in de onderlinge balans.

Het is tijd dat Price weer eens wat gaat laten zien op een ranking-major. Het is alweer drie jaar geleden dat 'The Iceman' een major won dat meetelde voor de wereldranglijst. Vorig jaar stond Price wel voor de derde keer in de finale van de World Grand Prix, het toernooi dat in 2020 werd gewonnen door de Welshman.

Noppert was in 2021 halvefinalist op het dubbel-in dubbel-uit toernooi, maar dat was ook de enige keer in zes deelnames dat Noppert voorbij de tweede ronde wist te komen.

Michael Smith v Gary Anderson

Deze matchup hebben we eerder gezien dit jaar. Ook op de World Matchplay stonden Gary Anderson en zijn voormalige protégé Michael Smith tegenover elkaar. Anderson begon toen overtuigend aan de wedstrijd en kwam 3-0 voor, maar viel toen volledig stil. Smith trok vervolgens met 10-5 aan het langste eind.

De laatste keer dat Anderson van Smith won is alweer even geleden. In april 2022 zegevierde 'The Flying Scotsman' voor het laatst tegen 'Bullyboy', die nu zes duels ongeslagen is tegen zijn oude leermeester. In de onderlinge balans leidt Smith nu met 16-15 tegen Anderson.

Qua vorm is Anderson echter de grote favoriet om door te gaan naar de tweede ronde op de World Grand Prix. De tweevoudig wereldkampioen strooit met bizar hoge gemiddeldes op de Pro Tour en was dit jaar al tweemaal succesvol op het Players Championship-circuit. Smith z'n hoogtepunt was het winnen van de World Cup of Darts, terwijl de Engelsman ook een Players Championship-toernooi op zijn naam zette.

Michael van Gerwen v Daryl Gurney

Zesvoudig World Grand Prix-kampioen Michael van Gerwen is terug nadat hij onlangs een aantal toernooien miste vanwege ziekte. 'MVG', die in september de Hungarian Darts Trophy won, zijn eerste European Tour-titel in bijna 18 maanden, zal erop gebrand zijn om zijn World Grand Prix-kroon terug te winnen. Zijn tegenstander in de eerste ronde, Daryl Gurney, weet wat er nodig is om dit toernooi te winnen, want hij won de titel in 2017.

Gurney, die Simon Whitlock versloeg om zijn Grand Prix-titel in Dublin te winnen, zal voor stevige concurrentie zorgen. Van Gerwens palmares op dit evenement, waar hij na Phil Taylor de tweede plaats inneemt wat betreft titels, maakt hem echter de favoriet voor deze confrontatie.

In de head-to-head heeft Van Gerwen een duidelijke voorsprong op zijn Noord-Ierse tegenstander. 'Mighty Mike' won 27 keer van Gurney, terwijl 'Superchin' elf keer won van de Nederlander.

Chris Dobey v Joe Cullen

De laatste wedstrijd van de eerste ronde gaat tussen Chris Dobey en Joe Cullen, twee spelers die allebei al één keer in de halve finale van de World Grand Prix stonden. Cullen deed dat vorig jaar, en Dobey bij zijn debuut in 2019.

Qua vorm is Dobey de grote favoriet in deze Engelse clash. 'Hollywood' heeft een fantastisch seizoen op de Pro Tour en heeft als enige speler drie Players Championship-toernooien gewonnen in 2024. Dit seizoen stond Cullen in twee rankingfinales, maar dat waren ook de enige twee toernooien dat de Engelsman überhaupt tot de kwartfinales wist te komen.

Cullen heeft wel een opvallend goed record tegen zijn landgenoot. Van de voorgaande twaalf onderlinge duels werden er negen gewonnen door Cullen. Vorig jaar troffen ze elkaar ook op de World Grand Prix. Toen won Cullen in de kwartfinales met 3-2 in sets.

TV Gids

In Nederland wordt het evenement uitgezonden door Viaplay, terwijl VTM 2 de uitzendgemachtigde in België is. Op 7 en 8 oktober beginnen de uitzendingen om 19:00 uur. De aanvangstijden schuiven op naar 20:00 uur op 9, 10 en 11 oktober. Op zaterdag 12 oktober beginnen de halve finales om 20:30 uur en de finale op zondag 13 oktober start vanaf 21:00 uur.

Verdeling prijzengeld

Alle deelnemende spelers zijn verzekerd van 7500 pond aan startgeld. De verliezers uit de tweede ronde krijgen £15.000. De kwartfinalisten gaan naar huis met minimaal 25.000 pond, de halvefinalisten bijna anderhalf keer zoveel (£40.000). De verliezend finalist krijgt een cheque van 60.000 pond en de winnaar ontvangt de hoofdprijs van 120.000 pond.