TERUG IN DE TIJD MET: Mark Dudbridge: Winnaar van één major en verliezend WK-finalist

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met de Engelsman Mark Dudbridge.

Mark Dudbridge werd geboren op 11 januari 1973 in Bristol. In 2002 deed hij een eerste keer internationaal van zich spreken, en hoe, de man met de bijnaam 'Flash' won de Winmau World Masters door in de finale Tony West met 7-4 te verslaan.

Ondanks dat succes koos hij ervoor om nadien niet langer bij de BDO aan te treden, maar om over te stappen naar de rivaliserende PDC-bond. Dudbridge speelde zodoende nooit een BDO-WK. Bij de PDC begon hij meteen goed, zo wist hij in zijn debuutjaar de Ireland Open Autumn Classic te winnen. Mede daardoor mocht hij in 2004 een eerste keer aantreden op het PDC-WK, waar hij in de openingsronde voor een daverende verrassing zorgde door regerend wereldkampioen John Part huiswaarts te sturen. Uiteindelijk strandde zijn avontuur in de kwartfinales na een 5-1 nederlaag tegen Kevin Painter.

Dudbridge was duidelijk op dreef dat jaar. Na overwinningen tegen achtereenvolgens Wayne Mardle, Alan Warriner, Peter Manley en Ronnie Baxter bereikte hij bij zijn debuut de finale van de World Matchplay. In die finale moest hij echter met 18-8 duidelijk zijn meerdere erkennen in Phil Taylor.

WK-finale

Bij zijn tweede WK-deelname in 2005 zorgde hij in de eerste twee rondes meteen voor vuurwerk door Richie Burnett en, opnieuw, Part te verslaan. Nadien volgden zeges tegen Denis Ovens en Wayne Mardle zodat hij opnieuw een majorfinale mocht spelen, een herkansing tegen Taylor. In die finale bleek 'The Power' echter opnieuw met 7-4 te sterk.

Dudbridge werd later dat jaar nog vijfde in de Premier League Darts en bereikte ook de kwartfinales van de World Grand Prix, maar toch begon hij stilaan weg te zakken op de wereldranglijst. In 2014 was hij er een laatste keer bij op het WK, maar in de openingsronde moest hij met 3-0 het onderspit delven tegen Gary Anderson.

In 2017, Dudbridge was toen al even zijn Tour Card kwijt, heroverde hij enigszins verrassend die Tour Card door als tweede te eindigen in de PDC Challenge Tour. Zijn comeback bleek van korte duur want twee jaar later was hij zijn Tour Card alweer kwijt.

WSDT

Sindsdien komt Dudbridge nog sporadisch in actie op de World Seniors Darts Tour (WSDT). Vorig jaar strandde hij op het WK voor senioren in de kwartfinales na een 3-1 nederlaag tegen Kevin Painter. Begin dit jaar waagde Dudbridge ook nog eens zijn kans op Q-School, zonder succes echter.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties