TERUG IN DE TIJD MET: Wayne Mardle: veel meer dan de commentator van Sky Sports

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met de Engelsman Wayne Mardle.

Wayne Mardle werd geboren op 10 mei 1973 in Dagenham. Al van bij de jeugd stond hij te boek als een groot talent, zo won hij in 1989 het British Teenage Open. Toch duurde het tot begin jaren 2000 voor hij ook bij de volwassenen aan de oppervlakte kwam.

In 2000 wist hij zich voor het eerst te plaatsen voor het BDO-WK. In de openingsronde liep het echter meteen mis na een 3-1 nederlaag tegen Matt Clark. Een maand nadien boekte hij echter de eerste grote titel uit zijn carrière door het Dutch Open te winnen. In de finale in De Bonte Wever versloeg hij zijn landgenoot Mervyn King met 4-1.

Halve finale BDO-WK

Na ook nog een kwartfinale op de Finder Masters trok hij met het nodige vertrouwen naar het BDO-WK, waar hij hoopte om beter te doen dan bij zijn debuut een jaar eerder. En zo geschiedde ook. Mardle, die het publiek in vuur en vlam zette met zijn opkomstnummer 'Hawaii Five-O Theme' van The Ventures, versloeg in de eerste ronde Steve Coote met 3-2. Na ook nog zeges tegen achtereenvolgens Co Stompé en Ronnie Baxter mocht hij zich opmaken voor een halve finale tegen John Walton. Dat bleek echter een horde te ver want de latere wereldkampioen Walton zegevierde uiteindelijk met 5-3.

Mardle had zich intussen opgewerkt tot de top tien in de BDO en een jaar later trok hij opnieuw naar Lakeside met de duidelijke ambitie om wereldkampioen te worden. Na zeges tegen achtereenvolgens Davy Richardson en Stefan Nagy strandde hij echter in de kwartfinales na een nipte 5-4 nederlaag tegen Colin Monk.

Overstap naar PDC

Het was meteen ook het laatste optreden van Mardle op het BDO-WK, want nadien stapte hij over naar de rivaliserende PDC-bond. Daar mocht hij in zijn eerste jaar meteen deelnemen aan het WK, maar zijn avontuur eindigde in de derde ronde na een 5-3 nederlaag tegen Phil Taylor.

Later dat jaar deed hij van zich spreken op de World Matchplay. Na zeges tegen achtereenvolgens Paul Williams, John Part, Alan Warriner en Colin Lloyd mocht hij het in de finale opnemen tegen Taylor. Net als op het WK bleek die echter te sterk, wat resulteerde in een 18-12 overwinning voor 'The Power'.

Nog twee majorfinales

In 2004 en 2005 bereikte Mardle telkens de finale van de Las Vegas Desert Classic, destijds een PDC-major. Telkens was Taylor opnieuw de boeman. Ook op het WK deed Mardle van zich spreken met tussen 2004 en 2006 drie jaar op rij een halve finaleplaats. Twee keer was, opnieuw, Taylor te sterk, één keer verloor hij van Mark Dudbridge.

Door die sterke resultaten had Mardle zich wel opgewerkt naar de vijfde plaats op de wereldranglijst. 2008 leek dan ook hét jaar te worden van Mardle. Op het WK Darts rekende hij in de kwartfinales eindelijk af met zijn zwarte beest Taylor, zodat de weg open leek te liggen voor een eerste wereldtitel. Zeker omdat in de halve finales de ongeplaatste Kirk Shepherd wachtte. Een makkie dacht iedereen, ook Mardle zoals hij achteraf toegaf, maar niets bleek minder waar. Het was Shepherd die de droom van Mardle deed uiteenspatten en met 6-4 won.

Dramatische Premier League

Een jaar later mocht Mardle deelnemen aan de Premier League Darts. Die verliep echter desastreus. Na amper vier punten in zijn eerste negen wedstrijden, moest hij wegens een virus verstek geven voor de tiende speeldag. Mardle keerde nadien nog wel terug in de competitie, maar nadat hij opnieuw ziek werd moest hij de rest van de Premier League Darts voor de buis volgen.

Mardle gleed de jaren nadien steeds verder af op de wereldranglijst en nadat hij eind 2012 zijn PDC Tour Card verloor besloot hij om uiteindelijk niet aan Q-School deel te nemen en zich vanaf dan te concentreren op zijn werk als commentator en analist voor Sky Sports.

Opmerkelijk voorval met Wilfred Genee

Bij zijn debuut in de tv-wereld werd ook een filmpje uit 2005 opnieuw opgerakeld. Mardle was toen in Nederland actief op de Masters of Darts toen hij na een verloren wedstrijd werd geïnterviewd door de Nederlandse presentator Wilfred Genee. Een duidelijk dronken Mardle beseft niet dat hij live op televisie was, wat tot een hilarisch interview leidde. Mardle kon er jaren later smakelijk om lachen.

Sindsdien heeft Mardle zich opgewerkt tot één van de bekendste dartscommentatoren ter wereld en wordt hij ook regelmatig om advies gevraagd door spelers. Zo begeleidde hij in het verleden onder meer Devon Petersen en Joe Murnan.

Daarnaast is hij op zijn inmiddels 51e ook nog steeds een veelgevraagd speler op allerlei demonstratietoernooien, waar hij nooit verlegen zit om een stunt. Competitief in actie komen doet hij al enige tijd niet meer.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties