THROWBACK VIDEO: Nathan Aspinall veegt de vloer aan met Jonny Clayton en wint de World Matchplay 2023

Komend weekend gaat de 31e editie van de World Matchplay van start. Nathan Aspinall zal in Blackpool proberen zijn titel van vorig jaar te verdedigen.

'The Asp' maakte vorig jaar indruk door achtereenvolgens Krzysztof Ratajski (10-7), Danny Noppert (11-9), Chris Dobey (16-12) en Joe Cullen (17-9) te verslaan op weg naar de finale. Daar stond hij tegenover Jonny Clayton, die op zijn beurt onder anderen voormalig winnaar Dimitri van den Bergh en Luke Humphries had verslagen om de finale te bereiken.

In de finale ging Aspinall met een 3-2 voorsprong de eerste pauze in, nadat Clayton drie breakkansen had gemist in de vijfde leg. 'The Asp' brak zijn Welshe tegenstander in de zesde leg met een finish van 108, maar Clayton kwam sterk terug met een 141 check-out en een 12-darter om de stand gelijk te trekken naar 4-4.

Aspinall gooide vervolgens opnieuw een 108 check-out, maar Clayton antwoordde met een 101 finish, waardoor het wederom gelijk stond bij de tweede onderbreking. De derde sessie bleek uiteindelijk cruciaal, omdat Aspinall mede door een 11-darter en een 12-darter vijf legs op rij won om uit te lopen naar een 10-5 voorsprong. Na de onderbreking bleef Aspinall zijn voorsprong vergroten. Hij wist finishes van 170 en 115 uit te gooien en bracht daarmee de stand op 13-5, waardoor hij de overwinning eigenlijk al kon ruiken.

Hij wist zijn voorsprong dan ook verder uit te bouwen naar 14-5 nadat Clayton in de negentiende leg twee kansen om zeep hielp, waarna Aspinall tops raakte om de leg te winnen. Ook in de twintigste leg had Clayton kansen om de leg te winnen, maar hij miste twee keer op dubbel 16. Aspinall profiteerde en kwam via dubbel 8 op 15-5.

In de 22ste wist Clayton via een 16-darter eindelijk weer eens op het bord te komen, waardoor hij de stand op 16-6 bracht. Aspinall antwoordde meteen met een 16-darter, waardoor hij nog maar één leg verwijderd was van de titel. Clayton kreeg nog vijf kansen om de wedstrijd te verlengen, maar wist deze niet te benutten. Aspinall gooide vervolgens zijn zesde matchdart via dubbel 5 raak om zichzelf voor het eerst in zijn carrière tot winnaar van de World Matchplay te kronen.

'The Asp' zal het komende zaterdagavond in de eerste ronde moeten opnemen tegen zijn landgenoot Luke Woodhouse in de laatste partij van de avond. Mocht hij doorstromen naar de tweede ronde staat hem daar een confrontatie te wachten tegen de winnaar van de partij tussen Danny Noppert en James Wade.

door Mats Leering 0 reacties

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties