TERUG IN DE TIJD MET: Niels de Ruiter: Een wel heel korte carrière, maar wel bijna wereldkampioen

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag is het de beurt aan de Nederlander Niels de Ruiter.

Niels de Ruiter werd geboren op 21 januari 1983 in Lelystad. Hij deed voor het eerst van zich spreken in 2005 met het winnen van de WDF World Cup voor Teams. Datzelfde jaar bereikte hij ook de halve finales op zowel het Welsh Open en de Welsh Classic. Mede door die sterke prestaties mocht hij begin 2006 voor het eerst aantreden op het BDO-WK.

In de legendarische Lakeside Country Club in Frimley Green ging hij in zijn openingswedstrijd echter met 3-2 onderuit tegen de Engelsman Shaun Greatbatch. Later dat jaar bereikte De Ruiter de finale van de WDF Europe Cup, die hij verloor van de Welshman Mark Webster.

Halve finale op BDO-WK

De Ruiter mocht een jaar na zijn eerste WK-optreden opnieuw naar Lakeside en hij was dan ook vastbesloten om dit jaar wel minstens één wedstrijd te winnen. Zo geschiedde ook, en hij deed uiteindelijk veel beter. In de openingsronde won hij makkelijk met 3-0 van de Engelse kwalificatiespeler Brian Woods. In de tweede ronde moest de als zesde geplaatste Simon Whitlock er na een ware thriller met 4-3 aan geloven en in de kwartfinales was hij opnieuw met het kleinste verschil, ditmaal met 5-4, te sterk voor Gary Robson.

'The Excellent Dude' begon bovendien als favoriet aan zijn halve finale tegen de Engelse kwalificatiespeler Phill Nixon. Beide spelers hadden het moeilijk om hun beste niveau te vinden en het was uiteindelijk Nixon die met 6-4 aan het langste eind trok.

Grand Slam of Darts

Door zijn halve finaleplaats op het BDO-WK mocht De Ruiter later dat jaar ook aantreden op de Grand Slam of Darts. In een groep met James Wade, Pat Orreal en Nixon bleef hij echter achter zonder zege. Op het BDO-WK begin januari 2008 wist hij zijn stunt van het jaar ervoor niet te herhalen, al in de eerste ronde liep het mis na een 3-1 nederlaag tegen Glenn Moody.

De Ruiter had dat jaar overigens af te rekenen met oogproblemen en kwam daardoor weinig in actie. Wel nam hij opnieuw deel aan de Grand Slam of Darts, maar in een groep met Wade, Adrian Lewis en Denis Ovens wist hij slechts één leg te winnen.

TERUG IN DE TIJD MET: Niels de Ruiter: Een wel heel korte carrière, maar wel bijna wereldkampioen
De Ruiter werd later directeur bij de Nederlandse Darts Bond

Directeur

Nadat hij zich in 2009 niet wist te plaatsen voor het WK besloot De Ruiter om het over een andere boeg te gooien. Hij ging werken voor de Nederlandse Darts Bond en zei daar het volgende over. "Toen ik in 1999 lid werd had ik nooit verwacht dat onze sport zoveel voor mij zou gaan betekenen. Ik raakte verslingerd aan het spel en na een paar jaar stond ik elk weekend ergens in de wereld te darten. Dankzij mijn interesse in en bemoeienissen met alles wat er ‘achter de schermen’ plaatsvond, natuurlijk in combinatie met het steeds minder raken van de juiste vakjes (…..), besloot ik eind 2009 te solliciteren."

De Ruiter werd uiteindelijk directeur bij de Nederlandse Darts Bond, een functie die hij tot bij zijn afscheid eind 2018 bekleedde. Daarover zei hij het volgende. "Ik heb van mijn hobby een prachtig beroep mogen maken, als directeur leiding mogen geven aan een geweldig team van medewerkers en samen met het bestuur de NDB als sportorganisatie mogen sturen en professionaliseren. Hier heb ik vanaf het eerste moment van genoten en dit zal ik tot de laatste dag blijven doen. Ik heb honderden evenementen mogen helpen organiseren, het Nederlands team in vele landen kunnen bewonderen en mijn aandeel geleverd aan ontzettend veel mooie plannen en nieuwe initiatieven. De NDB heeft zich binnen de wereld van de World Darts Federation en als sportbond ontwikkeld tot een stabiele, kritische en vooruitstrevende organisatie, is financieel gezonder geworden en is met minder medewerkers juist meer gaan doen."

De Ruiter komt tegenwoordig nog sporadisch in actie op toernooien, zo nam hij nog wel eens deel aan het Dutch Open, maar hij legt zich vooral toe op zijn beroepswerkzaamheden en geeft daarnaast ook nog geregeld commentaar voor Viaplay bij de grote internationale dartstoernooien.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties