Dit zijn de alternatieven voor spelers die geen PDC Tour Card hebben gewonnen op de Q-School

De Q-School zit er na zeven lange dagen op in het Engelse Milton Keynes en het Duitse Niedernhausen. Het meerdaagse evenement zorgde voor 32 gelukkige winnaars, die de komende twee jaren op de lucratieve PDC Pro Tour mogen laten zien wat ze kunnen.

Maar de Q-School zorgde ook voor vele verliezers, spelers die zonder PDC Tour Card naar huis zijn gegaan. In totaal deden er 659 spelers mee aan één van de twee Q-School, ruim zeshonderd liepen het 'Golden Ticket' dus mis. Maar wat zijn voor hen de alternatieven in 2022?

Challenge Tour

Spelers die aan de Q-School hebben meegedaan maar geen Tour Card hebben gewonnen, mogen van de PDC meedoen aan de Challenge Tour. Dit circuit bestaat uit 24 toernooien. Elk toernooi heeft een prijzenpot van 10.000 pond, waarbij de winnaar 2000 pond ontvangt.

Via de Challenge Tour zijn twee startplekken voor het WK Darts te verdienen. De top twee van het eindklassement mag namelijk meedoen in Alexandra Palace. Daarnaast krijgen zij ook een PDC Tour Card voor 2023 en 2024.

Spelers die het goed doen op de Challenge Tour, maken bovendien ook kans om mee te doen aan de Pro Tour-toernooien. Indien één of meerdere Tour Card-houders zich afmelden voor de Players Championship-toernooien, wordt de volgorde van de Challenge Tour Order of Merit gebruikt om invallers aan de toernooien toe te voegen.

Associate Member Qualifiers voor Euro Tours

Met deelname aan de Q-School zijn spelers ook speelgerechtigd voor de Associate Member Qualifiers op de Euro Tour. Indien de coronapandemie geen roet in het eten gooit, staan er dit jaar weer dertien Euro Tour-toernooien op het programma.

Voor elk Euro Tour-toernooi wordt een Associate Member Qualifier gespeeld. Hierbij worden telkens twee startplekken verdeeld voor het hoofdtoernooi. Bij deelname aan een Euro Tour-toernooi is een speler verzekerd van 1000 pond aan prijzengeld. Dit kan uiteindelijk oplopen tot liefst 25.000 pond met een Euro Tour-titel.

Development Tour

Spelers van 16 tot en met 24 jaar (23 jaar op 1 januari 2022), mogen meedoen aan de PDC Development Tour, het jeugdcircuit van de PDC. Om deel te nemen aan dit circuit is geen deelname aan de Q-School nodig.

De Development Tour bestaat ook uit 24 toernooien, waarbij elk evenement een prijzenpot van 10.000 pond heeft. De winnaar gaat naar huis met 2000 pond.

Op de Development Tour zijn ook twee startplekken voor het WK Darts te verdienen. De twee beste spelers aan het eind van het seizoen krijgen een uitnodiging voor het WK Darts. Tevens ontvangen zij een PDC Tour Card voor de twee daaropvolgende seizoenen.

Women's Series

Ook voor de dames liggen er mogelijkheden. Sinds 2020 heeft de PDC een eigen Women's Series. Bestond het circuit toen nog uit vier toernooien, nu is dat uitgebreid naar inmiddels twintig toernooien.

De PDC heeft voor elk toernooi een prijzenpot van 5000 pond gereserveerd. Via de Women's Series kunnen dames startplekken voor de Grand Slam of Darts en het WK Darts bemachtigen.

Regionale circuits

Spelers van buiten het Verenigd Koninkrijk en dartslanden als Nederland, Duitsland en België hebben soms nog een regionaal circuit (onder de vlag van de PDC) waar zij op terug kunnen vallen.

Zo is er een Nordic & Baltic circuit voor spelers uit de Scandinavische landen en de Baltische staten. Voor darters uit de Euraziatische zone is er een EADC-circuit. Spelers uit Australië kunnen terecht op de DPA Tour en darters uit Nieuw-Zeeland hebben het DPNZ-circuit. In Noord-Amerika is er de CDC Tour voor darters uit de Verenigde Staten en Canada. Via al deze circuits zijn één of meerdere WK-plekken te verkrijgen.

Senioren Tour

Niet alleen de talenten hebben een eigen tour, ook voor de veteranen (50+) is er een eigen circuit. Al wordt deze niet georganiseerd door de PDC, maar door de World Seniors Darts Tour (WSDT).

Deze organisatie organiseert in februari 2022 de eerste editie van het senioren-WK, met onder meer Phil Taylor, Martin Adams, John Part, Robert Thornton, Peter Manley, Paul Lim, Darryl Fitton en Roland Scholten als deelnemers.

De WSDT organiseert verder enkele andere toernooien, waaronder een eigen World Masters en World Matchplay voor senioren.

Toernooien van andere bonden

Spelers zonder PDC Tour Card hoeven geen PDC-contract te ondertekenen en dat geeft hen de ruimte om ook toernooien bij andere bonden te spelen.

Op deze manier kunnen zij ook meedoen aan bijvoorbeeld de open toernooien die onder de World Darts Federation (WDF) vallen. Dit geeft hen de mogelijkheid om zich te kwalificeren voor het amateur-WK.

Tevens kunnen deze spelers meedoen aan nationale rankingtoernooien. In Nederland kunnen spelers als Jelle Klaasen, Benito van de Pas en Christian Kist bijvoorbeeld meedoen aan de NDB-ranking wanneer deze weer wordt opgestart. In het Verenigd Koninkrijk heb je het 'county-systeem' als alternatief voor Britse spelers.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties