Dat dartswedstrijden feilloos in beeld gebracht worden is uiteraard te danken aan het uitstekende werk van de cameramensen. Maar zonder de hulp van een 'spotter' zou dit allemaal onmogelijk zijn.
Een 'spotter' is bij dartswedstrijden die op televisie worden uitgezonden verantwoordelijk om aan de cameramensen door te geven naar welk vlak op het dartbord de spelers gaan gooien. Deze persoon moet vaak sneller denken dan de darters zelf.
Eén van die spotters is Owen Binks, actief tijdens de Modus Super Series en ook tijdens vloertoernooien en Euro Tours bij de PDC. “Er zijn echt weinig mensen die weten wat wij doen", zegt Binks tegenover Het Nieuwsblad. “Zelfs veel dartsfans hebben geen idee dat mijn job bestaat. Of ik die kan beschrijven in twee zinnen? Een ‘darts spotter’ werkt in de productiekamer samen met de regisseur en zegt waar de camera’s op moeten focussen tijdens elke worp. Wij geven de instructies en de rest moet luisteren. Tv-regisseurs hebben vaak geen idee wat darts inhoudt, dus ze volgen wat wij zeggen. We hebben dus een zekere macht, maar staan ook onder zware druk. Want jij bent verantwoordelijk.”
"Ik kan wel zeggen dat het een lastige taak is", vervolgt Binks. "Het is alvast een pak moeilijker dan referee zijn. Dan heb je het antwoord recht voor je neus en meestal een paar seconden om na te denken. Dan is het vooral goed rekenen. Maar als spotter moet ik sneller denken dan de darters zelf, moet ik met andere woorden vooruit denken. Dat is dan gebaseerd op gewoonte van een speler, mijn ervaring of de standaard routes die je kent, maar ook op bijvoorbeeld de ogen. Je ziet daaraan vaak naar waar ze gaan gooien. Maar dan nog is het niet simpel. We hebben vaak mensen die het proberen omdat ze het willen worden, maar ze hebben snel door dat het dan toch niet hun ding is. Er zijn ook al spelers gepasseerd, wereldtoppers, maar die gaven dan vaak door wat ze zelf zouden doen in plaats van wat de speler voor de camera zou doen. Dat is natuurlijk iets compleet anders.”
Binks gooit zelf ook wel eens een pijltje, maar eerder als afleiding. “Omdat je dus gaat denken wat je zelf zou doen en dat mag niet. Je moet in het hoofd van de andere kruipen”, klinkt het. Al is dat bij sommige darters makkelijker dan bij anderen. “Martin Adams is de makkelijkste van allemaal, omdat die alle standaardroutes volgt die je kent. Een beetje old school, dus, hoewel hij daardoor soms de verkeerde keuzes maakt. Nog eentje is Robert Thornton. Zijn ogen zijn makkelijk te analyseren en als hij switch, draait hij zijn hele lichaam.”
Raman de moeilijkste
“De moeilijkste die ik ooit heb gezien? Dat is makkelijk: Brian Raman. Hij is een nachtmerrie om voor te spotten. En ik denk zelfs dat hij daar trots op is. Hij heeft het zelfs eens gezegd tijdens een interview, dat hij het de spotter - ik toen - moeilijk wilde maken. Hij is ontzettend creatief. Zeker in de MODUS Super Series, waar je vijf wedstrijden op een dag speelt, daar was hij gek. Nog eentje is Moreno Blom. Die is iets minder gek dan Raman, maar vreselijk snel. Een moeilijke combinatie in onze job. Trouwens: als er eens een foutje gemaakt wordt, dan is dat vaak het gevolg van een slechte communicatie tussen de spotter en de regisseur. Niet omdat we een verkeerde finish hebben aangegeven.”
Van den Bergh
Ook Van den Bergh is geen makkelijke klant voor een spotter. “Dimi is geen traditionele finisher”, stelt Binks. “Hij is best wel creatief en vooral een goeie teller. Zijn ‘board management’ is extreem sterk. Hij weet perfect hoe hij zijn favoriete dubbel moet laten staan. Littler is ook een goeie teller. Trouwens: dat zijn er veel van de jongere generatie. Littler heeft soms wat rare kuren, zoals de beruchte bull, elf, bull voor een 111 finish. Maar dat weet ik intussen al en dan pak je het risico dat hij het opnieuw gaat doen.”
Binks geeft zijn beslissing telkens door via een oortje en ook vaak via de computer. “Bij de start van een leg krijg je altijd een splitscreen, met aan de ene kant het bord en aan de andere kant de darter. Dan moeten we meestal nog niks zeggen, tenzij je iemand als Madars Razma hebt die regelmatig op de negentien gooit. De volgende worpen krijg je het bord te zien, tenzij bij de finish. Dan spotten we elke pijl en krijg je het zoomen van de camera op triples of dubbels."