Gian van Veen kan niet stunten tegen superieure Ross Smith

Gian van Veen is ruimschoots tekort gekomen om aanspraak te maken op een plek in de tweede ronde van de World Grand Prix. 'GVV The Giant' verloor in de eerste ronde vrij kansloos met 2-0 in sets van Ross Smith.

Het was voor Van Veen zijn debuut op het dubbel-in dubbel-uit toernooi. Zijn Engelse tegenstander beschikte over meer ervaring op de World Grand Prix. Smith deed de voorbije drie edities al mee en wist toen ook telkens de eerste ronde te overleven. Die stap wist 'Smudger' nu dus ook te zetten.

Smith speelde één van de beste wedstrijden ooit in de openingsronde van dit toernooi. De voormalig European Championship-winnaar wist een gemiddelde van 101.79 te noteren. Daarnaast had Smith ook een finishpercentage van 54.5 procent.

Van Veen kreeg een paar kansjes, maar wist deze niet te benutten. In de tweede leg van de eerste set miste de Nederlander drie kansen om op het scorebord te komen. Smith wierp vervolgens een 15-darter om de stand op 2-0 te brengen. Met een 14-darter werd de eerste set daarna met 3-0 binnengehaald.

In de tweede set moest Van Veen meteen zijn eigen leg inleveren na twee missers op de dubbel. De darter uit Poederoijen maakte zijn missers goed met een 170 finish in de tweede leg, maar verloor opnieuw zijn eigen leg na een 13-darter van Smith. Laatstgenoemde besliste vervolgens de wedstrijd met een 16-darter.

In de tweede ronde van de World Grand Prix gaat Ross Smith het op woensdagavond opnemen tegen Jonny Clayton. De Welshman, winnaar van dit evenement in 2021, wist in zijn eerste ronde met 2-0 in sets te winnen van Ritchie Edhouse.