Nathan Aspinall stormt na zinderende zege op Ryan Searle door naar tweede ronde van de World Grand Prix; IJzersterke Jonny Clayton verslaat Richie Edhouse

Nathan Aspinall en Jonny Clayton hebben zich door overwinningen op respectievelijk Ryan Searle & Ritchie Edhouse geplaatst voor de tweede ronde van de World Grand Prix 2024.

Aspinall opende sterk en won de eerste leg eenvoudig met een indrukwekkende 12-darter. In de tweede leg kregen beide spelers kansen op de dubbel, maar het was uiteindelijk 'The Asp' die via dubbel 5 zijn voorsprong wist uit te breiden naar 2-0.

In de derde leg miste Searle zijn eerste vier pijlen om te openen, maar wist hij alsnog via een 112-finish zijn eerste leg te pakken. Toch kon hij in de vierde leg geen vuist maken, waardoor Aspinall de set overtuigend met 3-1 naar zich toe trok.

In de openingsleg van de tweede set had Aspinall maar liefst tien pijlen nodig om te openen, waardoor Searle eenvoudig de 0-1 voorsprong kon pakken. Door enkele gemiste dubbels van 'The Asp' gingen ook de tweede en derde leg naar 'Heavy Metal', de recente finalist van de Swiss Darts Trophy. Een beslissende derde set moest uiteindelijk de winnaar bepalen.

De huidige nummer zes van de wereld begon sterk aan de beslissende set en pakte met een 17-darter en een 14-darter snel een 2-0 voorsprong, waardoor de overwinning binnen handbereik leek. In de derde en vierde leg miste Aspinall echter drie matchdarts, waardoor Searle terug kon komen tot 2-2.

In de laatste leg startte 'The Asp' indrukwekkend met zeven perfecte pijlen en zette zichzelf na negen darts op dubbel 12. Ook Searle stond na 12 pijlen op tops, maar uiteindelijk bezegelde Aspinall de wedstrijd met zijn derde pijl via dubbel 3, en won met 2-1 in sets.

Clayton begon zijn partij tegen Edhouse bijzonder scherp en wist de eerste twee legs binnen 14 en 15 darts te winnen, inclusief een indrukwekkende 130-finish. Edhouse kwam via een 15-darter nog terug tot 2-1, maar 'The Ferret' sloot de eerste set af met een 102-finish in zijn voordeel.

De Welshman noteerde een indrukwekkend gemiddelde van 102 in de openingsset en was foutloos op de dubbels, waardoor Edhouse geen kans kreeg om zich in de wedstrijd te knokken.

In de tweede set ging Clayton door op hetzelfde niveau en nam meteen weer de leiding met een 15-darter. Edhouse gaf zich echter niet zomaar gewonnen en reageerde met een knappe 147-finish om de stand gelijk te trekken op 1-1.

Clayton miste vervolgens een 141-finish om de leiding weer te pakken, waardoor Edhouse via dubbel 4 op een 1-2 voorsprong kwam. Clayton brak echter direct terug en was zo één leg verwijderd van de overwinning.

In de beslissende leg lukte het Edhouse niet om in zijn eerste beurt te openen, waardoor Clayton de kans kreeg om de partij af te maken. Ondanks het missen van drie matchdarts op dubbel 4, wist de Welshman uiteindelijk via dubbel 2 de wedstrijd in het slot te gooien.