Nicholson pleit voor nieuw rankingsysteem: 'Zou puntensysteem willen invoeren dat vergelijkbaar is met dat in het tennis'

Is het huidige rankingsysteem in de PDC nog representatief om de sterkte van de spelers in te schatten. Paul Nicholson vindt alvast van niet en pleit voor een herziening van dit systeem.

Op de huidige wereldranglijst staat Jonny Clayton, die dit jaar de Masters en twee toernooien op de Pro Tour won, pas op de achttiende plaats. "Dat komt uiteraard doordat de Masters geen rankingtoernooi. Ik pleit ook niet om van de Masters en de Premier League wel rankingtoernooien te maken, maar wel om minder gewicht te geven aan het WK. De wereldranglijst werkte perfect toen de winnaar van het WK nog 100.000 pond kreeg, nu valt er op het WK echter zoveel geld te verdienen dat het heel de ranking scheef trekt", aldus Nicholson op de website van Sportinglife.

"Het wereldkampioenschap is zo verantwoordelijk voor de plaats op de ranglijst en het op één na grootste evenement, de World Matchplay, ligt daar 350.000 pond achter wat betreft de cheque voor de winnaars", vervolgt Nicholson. "Het is eenzijdig gericht op bepaalde toernooien en maakt het moeilijk voor mensen in de top 10 om naar beneden te zakken, en net zo moeilijk voor degenen die lager staan om flink te stijgen."

Nieuw rankingsysteem

Nicholson heeft ook een voorstel voor een ander rankingsysteem. "Ik zou een puntensysteem willen invoeren dat vergelijkbaar is met dat in het tennis, waar aan bepaalde evenementen punten worden toegekend, in plaats van het te laten afhangen van de prijzengeldstructuur. Je zou de meeste punten krijgen voor de 'majors' - die goed gedefinieerd moeten worden omdat er een aparte discussie gaande is over wat ze omvatten - een andere schijf voor de European Tour-evenementen en het laagste aantal voor de Players Championship-evenementen. Het puntenaantal voor die evenementen zou echter niet zo klein zijn, want ze hebben op dit moment voor mij niet genoeg invloed op de rangschikking."

Jaarranglijst

"Kwalificatie voor sommige grote toernooien zoals de World Matchplay en de World Grand Prix zijn gebaseerd op aparte doorlopende lijsten van een jaar om een nauwkeuriger beeld te geven van wie in die 12 maanden in vorm en verdienstelijk is geweest, dus zou de Order of Merit niet ook op deze manier moeten worden gedaan? Moet je op de wereldranglijst beloond worden voor iets dat 18-24 maanden geleden gebeurde", vraagt Nicholson zich af. "Rob Cross won in 2019 bijna 300.000 pond op de World Matchplay en het Europees kampioenschap, dus als we nu een jaarranglijst zouden hanteren, zou hij nu net buiten de top 16 van de wereld staan in plaats van op de vijfde plaats. Is dat een meer accurate positie van waar hij nu staat? Misschien wel", besluit Nicholson.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties