Met een recordverhoging van maar liefst zeven miljoen pond in het totale prijzengeld, staat de dartwereld opnieuw op een kruispunt. De discussie over het huidige ranglijstmodel, de
PDC Order of Merit, is opnieuw opgelaaid. PDC-directeur
Matt Porter sluit een ingrijpende wijziging in het rankingsysteem dan ook niet uit.
De Order of Merit rangschikt spelers momenteel op basis van het prijzengeld dat zij in een periode van twee jaar hebben verdiend in officiële rankingtoernooien. Luke Humphries voert op dit moment die lijst aan met een totaal van £1.906.500, gevolgd door wereldkampioen Luke Littler met £1.289.500.
De aanleiding voor de discussie is de recente aankondiging dat het prijzengeld bij de PDC World Championship stijgt naar een bedrag van £1 miljoen voor de winnaar. Daarmee wordt het WK niet alleen het meest prestigieuze toernooi, maar ook veruit het zwaarst wegende evenement op de ranglijst. En dat is precies waar de schoen wringt, vindt onder meer voormalig wereldkampioen Gerwyn Price.
In een interview met talkSPORT.com geeft PDC-baas Matt Porter aan dat de zorgen gehoord worden. “Het is duidelijk dat de winnaar van het WK, met een miljoen pond aan prijzengeld, automatisch de nummer één van de wereld zal worden,” aldus Porter. “Maar dat gebeurt nu ook vaak al, zelfs bij de huidige £500.000 voor de winnaar van Alexandra Palace.”
Toch erkent Porter dat de balans bewaard moet blijven. “We willen een rankingsysteem dat eerlijk en rechtvaardig is. Elk jaar zitten we met de spelersvakbond om tafel om mogelijke wijzigingen te bespreken. We zullen dit onderwerp ook dit jaar weer bespreken. Ik zeg niet dat we het systeem gaan veranderen, maar ik sluit het ook niet uit.”
Volgens Porter wordt bij alle regels gekeken naar wat het beste past bij de huidige staat van de sport. “We leggen geen beslissingen zomaar op, we evalueren en implementeren wat volgens ons het meest passend is.”
Hoewel veel spelers blij zijn met het stijgende prijzengeld, is er ook kritiek. Met name Gerwyn Price, momenteel twaalfde op de wereldranglijst, vindt dat het systeem scheef groeit. De voormalig wereldkampioen stelt voor om het prijzengeld los te koppelen van de ranking en over te stappen op een puntensysteem.
“Het WK telt nu veel te zwaar mee,” legt Price uit. “Zelfs al heb je een matig jaar, dan kun je door het winnen van één toernooi – het WK – ineens twee jaar bovenaan staan. Natuurlijk neem ik dat miljoen graag in ontvangst, maar het moet eerlijk blijven.”
Volgens Price is het belangrijk dat het prijzengeld ook op andere toernooien omhoog gaat. “Als je de waarde van het WK verhoogt, moet je dat ook doen met andere evenementen. Anders moet je het rankingsysteem aanpassen, want op deze manier klopt het niet meer.”