Vorige week vond in Hasselt de eerste editie van het
Belgian Darts Gala plaats. Eén van de deelnemers aan dit demonstratietoernooi was
Fallon Sherrock.
“Dit is niet mijn eerste keer in België", opent de 29-jarige Engelse tegenover Het Nieuwsblad. “Ik heb hier wel al wat toernooien gespeeld, zoals de Belgian Open in Antwerpen. Niet dat ik veel aan sightseeing gedaan heb toen, darts komt altijd op de eerste plaats. Het is dus ook een enorme eer om uitgenodigd te worden voor een groots evenement als dit. De reden is simpel: ik moet eigenlijk niet uitgenodigd worden hé, ik ben een beetje de vreemde eind in de bijt. En er zijn ook nog andere vrouwen. Dat ze mij dan kiezen, beschouw ik echt als een privilege.”
Sherrock kwam in Hasselt ook Dimitri Van den Bergh tegen, die ze nog kent van tijdens jeugdtoernooien. “Ik heb wel een goeie connectie met hem. Met Dimi is het altijd lachen geblazen. We zijn ook van dezelfde leeftijd dus we kwamen elkaar bij de jeugd al wel eens tegen, toen hij in het Belgische team speelde."
In de halve finale van de Nordic Darts Masters 2021 kwam Sherrock terug van een 8-2 achterstand om uiteindelijk met 11-10 tegen Van den Bergh te winnen. "Ik kijk op die dingen vooral terug als het wat minder goed, om mijn vertrouwen opnieuw op te krikken. Ik mag best tevreden zijn met mijn carrière tot nu toe als je ziet wat ik al verwezenlijkt heb. Ik ben nog jong, dus potentieel kan er nog veel meer komen. Ik had nooit gedacht dat in België duizenden mensen naar een exhibitie met mij zouden komen kijken. Het is wel ongelooflijk.”
Rolmodel
“Het gezicht van een sport zijn, is best wel uitdagend", vervolgt 'The Queen of the Palace'. "Iedereen kijkt naar je op, dus je moet oppassen met alles wat je doet en zegt. Als rolmodel kan je niet anders dan jezelf te blijven pushen en je grenzen te verleggen. Maar het is wel leuk geweest tot nu toe hoor."
De laatste maanden kreeg Sherrock wel serieuze concurrentie van de tienersensatie Beau Greaves. “Ik was zo blij dat ik haar onlangs eens kon kloppen in een finale. Daarvoor had ik echt iets van: Jezus, wat moet ik nog meer doen? Ik begreep een tijdlang echt niet waarom ik maar bleef verliezen van haar, want ik had haar voordien wel kunnen kloppen. Of ik haar goed ken naast de oche? Beau spreekt niet echt met mensen, ze is op zichzelf. En ik heb ook mijn eigen groepje, dus. Maar als het er eens van kwam, dan leek ze me wel lief. Het is een proces, dat komt wel.”
Haatberichten
Sherrock ervaart wel de tol van de roem. “Het maakt niet uit wat ik doe, ik krijg altijd te maken met hatelijke reacties. Ik kan de beste persoon ter wereld zijn en nog steeds haat krijgen of ik kan alles verkeerd doen en nog steeds haat krijgen. Ik ben nu op een punt dat ik denk: Als je me gaat haten, haat me dan. Ik ga er niet omheen draaien, ik krijg het nu zelfs van spelers en het kan me echt niets meer schelen. Ik ben op een punt dat het me niet kan schelen wat iemand tegen me doet of zegt.”
“Ik hoop dat als ik er blijf over praten, dat er iets aan gedaan gaat worden”, zegt ze. “Als iemand mij op straat verwijten naar het hoofd zou gooien, dan wordt die persoon gearresteerd. Online mag je echter alles zeggen, lijkt het. Waarom is dat dan precies wel oké? Als ik er niets van zou zeggen, dan blijft het gewoon duren. Gelukkig is het online al wat geminderd, die hatelijke reacties. Op de tour is het nog altijd hetzelfde vind ik. Maar ik weet intussen tegen welke mensen ik iets kan zeggen en tegen welke niet. Ik weet dat het met sommige mensen geen zin heeft om een conversatie te beginnen.”
Geen grijze zone
“Je doet dingen die anderen willen doen, snap je? Maar als iemand als ik geen grenzen verleg, dan doet iemand anders het wel en zijn zij het mikpunt van haat. Dus laat ze maar doen. Hoewel het mijn spel wel beïnvloed heeft hoor. Dat ik erover begon na te denken… Maar die periode is voorbij. Het klopt ook dat ze mij geweldig vinden of haten, er is geen grijze zone. Gelukkig heb ik al veel steun gekregen van bekende darters als Gerwyn Price en Michael Smith. Hun advies heeft me echt vooruit geholpen.”