Het amateurdarts in Nederland heeft een flinke opfrisbeurt nodig, zo vinden Michael van Gerwen en Vincent van der Voort. De oprichting van de organisatie MAD Benelux moet de mogelijkheden voor ambitieuze en recreatieve darters een flinke boost geven, zo werd duidelijk tijdens een presentatie van hun plannen waarbij Dartsnieuws aanwezig was.
Van der Voort neemt bovendien ook plaats in het bestuur van MAD Benelux, dat verder uit John Lokken en Gerard Elderenbosch bestaat. Van Gerwen is ambassadeur en aandeelhouder van de internationale afdeling van Modern Amateur Darts (MAD).
Deze organisatie organiseerde eind 2020 diverse titelgevechten met als inzet de MAD-wereldtitel, Europese MAD-titel en de nationale MAD-titels van Engeland, Schotland en Wales. Maar het toernooiaanbod blijft niet enkel bij titelgevechten. Zowel de internationale organisatie van MAD als MAD Benelux stampen nieuwe (regionale) toernooien uit de grond met als doel de sport voor amateurdarters aantrekkelijker maken.
'Bij toernooien van MAD Benelux is het altijd interessant om mee te doen'
''Ik wil graag helpen omdat ik vind dat het tijd is voor vernieuwing'', zo zegt Van der Voort over zijn beweegredenen om in te stappen bij MAD Benelux. ''Zelf ben ik natuurlijk ook uit het amateurcircuit voortgekomen. Ik merk bij ons in de buurt (Purmerend, red.), dat de toernooien gewoon minder worden. Toen ik in de jeugd speelde, waren er achttien NDB-toernooien en dat werden er later veertien, twaalf en nu nog maar zes. Er blijven te veel goede darters thuis, die niet naar de NDB-toernooien gaan. Het darten is niet minder populair geworden in Nederland, maar het moet interessanter gemaakt worden.''
Het aantrekkelijker maken van de mogelijkheden voor recreanten wil Van der Voort doen door de drempel om mee te doen lager te leggen. ''Bij mij in de buurt zijn best wat mensen die goed kunnen gooien. Die zien het alleen niet zitten om door het hele land toernooien te spelen. Maar als ze naar toernooien in de buurt kunnen, dan gaan ze daar wel heen om te kijken hoe ver ze kunnen komen. Bij de NDB-ranking zag je in mijn tijd ook dat spelers niet meer komen nadat ze vier of vijf slechte toernooien hebben gegooid. Maar omdat alle toernooiwinnaars bij ons zich plaatsen voor een eindtoernooi, is het altijd interessant om mee te doen. Dat is wat ik bedoel met het interessant maken voor de amateurdarters. Mensen kunnen altijd lekker gooien wanneer ze willen, dat vind ik heel belangrijk en dat mis ik nu.''
''Het belangrijkste is dat mensen denken dat er bij MAD leuke toernooien worden georganiseerd, waarbij je je ook kan plaatsen voor een eindtoernooi als je het goed doet. Dat is een korte route om je te plaatsen voor het WK en te kunnen darten in eigen land'', aldus Van der Voort over de plannen van MAD Benelux.
De belangrijke amateurtoernooien die momenteel in ons land gespeeld worden vallen onder de vlag van de Nederlandse Darts Bond (NDB) en de World Darts Federation (WDF). Met deze bonden is toenadering gezocht voor een samenwerking met MAD.
In het ideale geval leidt die samenwerking tot de organisatie van één wereldkampioenschap voor amateurdarters, in plaats van diverse WK's die door verschillende bonden georganiseerd worden. MAD wil bij aangewezen toernooien van de NDB en WDF punten toekennen voor de eigen MAD-ranking. Hierover zijn momenteel gesprekken gaande met beide bonden.
MAD Benelux organiseert regiotoernooien en drie eindtoernooien
Amateurdarters in de Benelux kunnen zich via toernooien in de regio plaatsen voor de eindtoernooien. Deze evenementen worden door de organisatie via een stream uitgezonden.
Één van deze eindtoernooien is de MAD Benelux Open. Voor dit toernooi worden er 128 herenkwalificatietoernooien en 32 dameskwalificatietoernooien in Nederlandse, Belgische en Luxemburgse kroegen gespeeld.
De winnaar van elk kwalificatietoernooi mag meedoen aan de Benelux Open, waarbij alle deelnemers verzekerd zijn van prijzengeld. Wel dient men lid te zijn van MAD om deel te nemen aan zo'n eindtoernooi. Indien een speler nog geen lid is, worden de kosten van het jaarlidmaatschap (25 euro) van het prijzengeld afgetrokken. De prijzenpot voor het eindtoernooi bestaat uit minimaal 18.000 euro.
Voor deelname aan de kwalificatietoernooien in de kroegen is geen lidmaatschap nodig. Geïnteresseerden kunnen bovendien onbeperkt meedoen aan deze zogeheten pub qualifiers.
Het bestuur is nog bezig met het opzetten van twee andere eindtoernooien. Één van deze toernooien is toegankelijk voor de winnaars van de NDB-toernooien, winnaars van door MAD Benelux georganiseerde evenementen en een bepaald aantal spelers uit Nederland, België en Luxemburg via de MAD-ranking.
De winnaars van deze drie eindtoernooien plaatsen zich voor het wereldkampioenschap van MAD. Het is dus mogelijk om je via twee toernooien (winst regiotoernooi en eindtoernooi) al te plaatsen voor het WK. Ook de nummer één van de MAD-ranking in de Benelux kwalificeert zich voor het MAD-WK.
Speellocaties eindtoernooien
Afgelopen weekend heeft de organisatie van MAD Benelux diverse locaties in Nederland bezocht om te kijken waar de drie eindtoernooien gespeeld kunnen worden. Binnenkort wil het bestuur een knoop doorhakken over de speellocaties.