VERGETEN DARTER: Gary Mawson (of was het Rafael Benitez?), de Canadese Amerikaan die de succesreeks van Raymond van Barneveld stopte op het UK Open

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Canadees Gary Mawson.

Gary Mawson werd geboren op 17 mei 1963 in het Canadese Etobicoke en is de zoon van Britse ouders. In 1995 debuteerde hij voor de tv-camera's op de World Matchplay, waar hij in de openingsronde met 8-5 onderuit ging tegen Phil Taylor. Ook de jaren erna was hij er telkens bij op de World Matchplay, waar hij in 1998 en 1999 de laatste zestien wist te bereiken.

In 1996 maakte hij zijn debuut op het PDC-WK, waar hij in de groepsfase bleef steken. Uiteindelijk wist hij in zeven deelnames slechts eenmaal de eerste ronde te overleven, dat was in 1999 toen hij Ritchie Gardner met 3-0 versloeg om vervolgens met 3-2 de boot in te gaan tegen John Ferrell. Een jaar eerder was hij op de World Grand Prix wel tot de kwartfinales geraakt, wat lange tijd zijn beste resultaat was op een major.

Sensatie op UK Open 2008

Lange tijd inderdaad, want daar kwam in 2008 op het UK Open verandering in. Mawson, die inmiddels al lange tijd in de USA woonde en verkoos om voor dat land uit te komen, zorgde dat jaar immers voor grote sensatie. De aanloop naar de UK Open verliep nochtans niet vlekkeloos, hij was zijn paspoort thuis vergeten en mocht pas ternauwernood toch het vliegtuig op richting Bolton. Na zeges tegen achtereenvolgens Darren Johnson, Mark Frost, Alex Roy, Mark Lawrence, Mark Dudbridge en Wayne Jones stond Mawson zowaar in de halve finales. Daar wachtte een duel met niemand minder dan Raymond van Barneveld, de man die de vorige twee jaar het UK Open had gewonnen en inmiddels zestien wedstrijden ongeslagen was. Mawson zorgde echter voor een enorme stunt en versloeg Van Barneveld met 10-8. In de finale bleek James Wade uiteindelijk met 11-7 te sterk.

Tijdens het UK Open dat jaar groeide Mawson ook uit tot een echte publiekslieveling. Fans zagen in hem een dubbelganger van Rafael Benitez en zongen hem de hele tijd toe met verwijzingen naar de Spaanse topcoach.

World Cup of Darts

Mawson bereikte in 2012 met het Amerikaanse team aan de zijde van Darin Young de kwartfinales op de World Cup of Darts, waar met 3-1 verloren werd van Engeland. Het ene puntje kwam wel op conto van Mawson, die zowaar won van Phil Taylor. Een jaar later won hij nog het Las Vegas Open door Wes Newton in de finale te verslaan.

Sindsdien werd het stil rond Mawson, die in 2019 wel nog aantrad op de US Darts Masters. In de openingsronde verloor hij, opnieuw uitkomend voor Canada, met 6-4 van Gerwyn Price. Tegenwoordig speelt hij vooral nog in de Championship Darts Corporation, een organisatie die in samenwerking met de PDC toernooien organiseert in Noord-Amerika.

Lees meer over:
PDC vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties