"Vraag me af hoe lang ik dit nog kan volhouden" - Jules van Dongen pleit voor financiële veranderingen op de Pro Tour

Jules van Dongen verloor eind vorig jaar zijn PDC Tour Card. Op Q-School begin dit jaar heroverde hij die echter meteen. Toch loopt het niet allemaal van een leien dakje voor de Nederlandse Amerikaan.

Van Dongen kent voorlopig een bijzonder moeilijk jaar. Hij verdiende slechts 3000 pond en staat pas op een 147e plaats op de wereldranglijst. Recent besliste hij zelfs een pauze in te lassen omdat hij met een serieuze vormdip worstelt.

De 34-jarige darter heeft het ook steeds moeilijker om financieel rond te komen. "Voor de top is het financieel heel goed bij de PDC, maar voor de onderste spelers op de ranking veel minder", zegt Van Dongen tegenover de podcast 'Double Top'. "Ze hebben het bij de PDC vaak over het professionaliseren van de sport, maar de nummer 64 van de wereld, zeg maar de mediaan van de 128 spelers op de Pro Tour, verdient amper 37000 pond bruto per jaar."

Management

"De meeste spelers geven de helft van hun prijzengeld af aan hun management, dan hoeven ze niet zelf te betalen voor reizen en hotels. Uit ervaring weet ik wel dat hoe hoger je staat op de wereldranglijst, hoe lager dat percentage wordt dan je afstaat aan je management."

Van Dongen maakt dan ook de vergelijking met een 'gewone' werknemer in Nederland. "Het minimumloon in een 40-uren werkweek is 27000 euro bruto in Nederland. De gemiddelde speler op de Pro Tour verdient dus amper meer en vaak zelfs minder. Je moet er dus wel bij werken, het kan bijna niet anders. Het idee om midweeks Players Championship te spelen om verder te professionaliseren klopt dus niet echt. Ik ken veel spelers die nu zelfs onbetaald verlof moeten nemen."

Extra voordelen

"Een gewone werknemer tekent een contract en krijg daar veel voor terug, naast een loon vaak ook een auto, vakantiegeld, dertiende maand, extra opleiding, pensioenregeling, ziekteverzekering en ga maar door. Bij de PDC teken je ook een contract maar het enige dat je in de plaats krijgt is een droom dat je ooit aan de top komt. Het is de reden dat ik dit ook doe, mijn droom najagen om ooit de top te halen. Maar realistisch gezien vraag ik me wel of hoe lang dat nog haalbaar is."

"Vraag me af hoe lang ik dit nog kan volhouden" - Jules van Dongen pleit voor financiële veranderingen op de Pro Tour
Jules van Dongen in actie

Startgeld

Van Dongen pleit dan ook voor verandering. "In plaats van 1000 euro voor een wedstrijd te winnen zou de PDC beter 250 euro startgeld aan elke speler geven, gewoon om de kosten te dekken. Nu wordt de druk op spelers alleen maar groter om toch maar een wedstrijd te winnen en zo financieel geen verlies te lijden."

"Ik vind het vooral moeilijk dat ze alleen maar de topspelers vragen om hun mening, mij vragen ze nooit iets. Ik heb vooral het geluk dat mijn vrouw me steunt en dat zijn een heel goede job heeft, daardoor kon ik drie jaar geleden mijn job opgeven om alles op het darten te zetten. Realistisch gezien is het momenteel echter een sport voor de top 32 van de wereld."

"Ik werk nu al drie jaar niet meer en bouw ook geen pensioen op. In de USA moet je sparen voor je eigen pensioen en bij mij komt er al enige tijd niets meer bij. Het doet me twijfelen aan de toekomst", besluit Van Dongen.

Lees meer over:
PDC Jules van Dongen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties