Wessel Nijman openhartig over matchfixing: ''Ik kon eigenlijk geen kant op''

Wessel Nijman gaat op dinsdag 19 december zijn debuut maken op het WK Darts. Afgelopen zondagmiddag was Nijman te gast bij Viaplay Darts, waar hij onder andere sprak over zijn schorsing in het verleden vanwege matchfixing.

Wessel Nijman werd in in 2020 voor 2,5 jaar geschorst vanwege matchfixing bij een online-dartstoernooi. Hij mistte destijds bewust dubbels en verloor zijn partij expres. Inmiddels is Nijman terug op het internationale dartscircuit en wist hij zich via Development Tour te plaatsen voor het WK Darts. Hij zal het in zijn eerste wedstrijd in het Alexandra Palace op moeten nemen tegen dartsveteraan Steve Beaton, die voor de 33ste keer op rij gaat deelnemen aan het WK Darts.

Nijman nam in de coronatijd deel aan een online darttoernooi, waarbij alle deelnemers gewoon op hun eigen zolderkamer speelden. Hij verteld in de uitzending van Viaplay via social media benaderd te zijn voor matchfixing. “Een vriend kreeg een berichtje via Instagram. Eerst lachten we erom, maar uiteindelijk zijn we er toch op ingegaan. Het contact ging via die vriend van mij, ik wilde er zelf niet teveel details van weten. Ik moest verliezen en dan kreeg ik een x-bedrag.”

Nadat Nijman bewust met 4-0 verloor van David Evans kreeg hij al snel te horen verdacht te worden van matchfixing. "We liepen vrijwel meteen tegen de lamp. Daarna moest ik op een soort interview bij de DRA (de dartstuchtcommissie). Zij lieten de bewijzen zien die zij hadden en ik kon eigenlijk geen kant op.” Nijman gaf direct toe, onder andere op advies van Nederlands contactpersoon Jacques Nieuwlaat. “Hij zei ook meteen dat ik moest gaan bekennen. De straf zal dan lager uitvallen en ik zou in de toekomst mogelijk gewoon weer kunnen gaan darten.”

Nijman kreeg een boete en een schorsing van 5 jaar, waarvan 2,5 jaar voorwaardelijk. ''Als ik mij in zou zetten voor voornamelijk jeugdspelers en andere darters zou mijn straf gehalveerd worden, dus naar een schorsing van 2,5 jaar. Dat wilde ik gelijk doen. Als je nu bijvoorbeeld aan het WK meedoet moet je een integriteitscurcus doen. Dan zie je een filmpje waarin in vertel wat ik heb meegemaakt.''

Nijman heeft een deel van het bedrag, wat hij voor zijn matchfixing zou krijgen, ontvangen en met zijn vriend gedeeld. “Ik moest wel een boete betalen, dus het grote deel van bedrag wat ik kreeg ging naar het betalen van die boete.”

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties