TERUG IN DE TIJD MET | Mark McGeeney: 'The Gladiator' die matchdarts miste om wereldkampioen te worden

In deze rubriek keren we regelmatig terug in de tijd met een bepaalde darter. Vandaag doen we dat met de Engelsman Mark McGeeney.

Mark McGeeney werd geboren op 28 juni 1972 in Coventry. In 2014 deed hij voor het eerst van zich spreken door het gereputeerde England Open te winnen, waar hij in de finale de Nederlander Wesley Harms versloeg.

Mede doordat hij het jaar nadien het British Open wist te winnen, mocht hij begin 2016 zijn debuut maken op het BDO-WK. Na een 3-0 zege in de openingsronde tegen de Zweed Peter Sajwani moest hij in de tweede ronde met 4-3 het onderspit delven tegen Scott Mitchell.

Datzelfde jaar brak McGeeney definitief door op het grote podium met het bereiken van de finale op de Winmau World Masters. In die finale bleek Glen Durrant uiteindelijk met 6-3 te sterk. Begin 2017 mocht McGeeney als elfde reekshoofd opnieuw naar het BDO-WK, maar opnieuw liep het in de tweede ronde mis na een 4-2 nederlaag tegen Scott Waites.

2017 bleek wel een geweldig jaar te worden voor McGeeney. Eerst won hij het Dutch Open en later voegde hij daar nog titels op het Hal Open en Helvetia Open aan toe. Hij bereikte ook voor de tweede opeenvolgende keer de finale van de Winmau World Masters, maar ditmaal was Krzysztof Ratajski met 6-1 de boeman.

Bijna wereldkampioen

Dit alles zorgde er wel voor dat 'The Gladiator' als één van de absolute topfavorieten naar het BDO-WK 2018 trok. In de openingsronde in de Lakeside Country Club overleefde hij echter slechts op het nippertje een ware thriller tegen Martin Adams (3-2). Maar nadien was McGeeney gelanceerd en na zeges tegen achtereenvolgens Danny Noppert, Wayne Warren en Michael Unterbuchner stond hij in de finale. McGeeney kreeg in die finale tegen Durrant zelfs matchdarts, maar miste en zag Durrant voor het tweede jaar op rij de wereldtitel pakken.

McGeeney was echter niet van slag en won later die maand voor het tweede jaar op rij het Dutch Open. Met later dat jaar ook nog eindzeges op het Turkish Open, de Turkish Masters en het Isle of Man Open trok McGeeney begin 2019 opnieuw als één van de topfavorieten naar het BDO-WK. Maar hij kon zijn finaleplaats van het jaar ervoor niet verbeteren, meer zelf, hij ging al in de tweede ronde met 4-0 onderuit tegen Conan Whitehead.

Overstap naar PDC

Het bleek meteen ook het laatste BDO-WK van McGeeney te zijn, want hij besloot om naar Q-School te gaan en veroverde daar zijn PDC Tour Card. McGeeney deed het in zijn debuutjaar bij de PDC uitstekend en wist zich meteen te plaatsen voor het WK Darts. Na een 3-1 zege in de openingsronde tegen Matt Campbell was de tweede ronde uiteindelijk zijn eindstation na een 3-1 nederlaag tegen Ricky Evans.

McGeeney vond het nadien moeilijk om zijn uitstekend debuutjaar bij de PDC te bevestigen en begin 2022 verloor hij zijn Tour Card. Sindsdien was hij nog actief op de Challenge Tour en sporadisch op de World Seniors Darts Tour.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties