Noa-Lynn van Leuven heeft zich als eerste Nederlandse vrouw ooit geplaatst voor het
WK Darts in Alexandra Palace. Van Leuven eindigde als tweede op de
PDC Women's Series en mag zo haar ticket richting Londen boeken.
Van Leuven, trans vrouw, heeft er nochtans een bewogen jaar opzitten bij de Women's Series. Een tijdje geleden verloor ze op een toernooi van Lorraine Hyde en ontstond er spontaan applaus. "Dat was zo vernederend", zegt ze in gesprek met NU.nl. "Ik dacht: nu verlies ik en is het nóg niet goed. Eigenlijk verlies ik altijd, of ik nu win of niet."
Storm
Vervolgens is de storm rond Van Leuven eigenlijk nooit gaan liggen, integendeel zelfs. Eerst lieten
Anca Zijlstra en
Aileen de Graaf weten niet langer te willen uitkomen voor het Nederlandse team zolang Van Leuven ook werd opgeroepen.
Deta Hedman ging zelfs nog een stapje verder, zij weigerde elke keer om tegen Van Leuven te spelen als ze tegen haar werd uitgeloot. Hedman vindt het bijvoorbeeld oneerlijk dat trans vrouwen niet menstrueren. "Maar er zijn pilletjes om die menstruatieklachten te onderdrukken", zegt Van Leuven. "Het is zó gezocht. Ik hoor ook: 'Jij hebt langere armen, dus je staat dichter bij het bord'. Heb je de armen van Phil Taylor (de succesvolste darter ooit, red.) weleens gezien? Die zijn de helft van die van mij."
Net voor aanvang van de
WDF World Cup (waar Van Leuven met het Nederlandse team goud won en ook het koppeltoernooi won) werd er op een ledenvergadering beslist dat trans vrouwen in de toekomst niet langer welkom zijn op WDF-toernooi. Al is het nog niet geheel duidelijk wanneer die regel ingaat.
Woedend
Van Leuven reageerde woedend op sociale media en plaatste een foto van zichzelf met een groot rood kruis door haar gezicht. "Ik vond dat de wereld het moest weten", zegt ze. "Dit is discriminatie. We zijn met de dartssport weer veertig jaar teruggeworpen."
Noa-Lynn van Leuven in actie
Op de vrouwentour krijgt Van Leuven ook positieve reacties, voornamelijk van de jongere speelsters. "Zij vertellen me stiekem dat ze de commotie niet begrijpen. Maar op de vrouwentour lopen nu eenmaal ook een hoop conservatieve, toxische trutten rond. Ze zien me als een bedreiging."
Van Leuven krijgt ook de kritiek dat ze vroeger als man geen groot talent was, maar nu wel meedraait aan de top in het vrouwencircuit. "Ik gooi nu goed omdat ik me fijner voel", zegt ze. "Het is een van kwestie van geld en uren erin steken. Dat doen weinig vrouwen, maar ik wel. Ik heb bewezen ook van mannen te kunnen winnen."
Impact
Maar ook naast het darten heeft alle kritiek een behoorlijke impact op het leven van Van Leuven. "Mensen sturen de vreselijkste berichten en gaan daarna door met het bereiden van hun pastaatje. Ze hebben geen idee welke impact het op mijn leven heeft. Ik durfde een aantal weken niet de straat op en had paniekaanvallen. Het heeft wel even geduurd voordat die angst weg was."
Van Leuven kijkt intussen al vooruit naar het deelname aan het WK Darts. Maar heeft ze geen schrik om daar ook uitgefloten te worden? "We zien het wel. Ik trek me er niets van aan. Daar staan als eerste Nederlandse vrouw is voor mij al de ultieme middelvinger."