Het WK Darts 2021 is op voorhand één van de meest interessante edities ooit. Zelden ging het toernooi van start zonder een uitgesproken favoriet voor de wereldtitel.
In het gekke corona-jaar zijn er nieuwe namen opgestaan. Glen Durrant, Dimitri van den Bergh en Jose de Sousa wonnen alle drie hun eerste major-titel bij de PDC. Dirk van Duijvenbode haalde zijn eerste major-finale, terwijl Mervyn King voor het eerst sinds 2014 weer eens in een grote finale stond. Dan heb je ook nog 'de grote drie', bestaande uit Michael van Gerwen, Peter Wright en Gerwyn Price.
Zij zijn de topfavorieten voor de wereldtitel tijdens het WK Darts, maar zeker niet de enige grote kanshebbers. Lees hieronder welke vijf spelers volgens Dartsnieuws de meeste kans maken om op zondag 3 januari de Sid Waddell Trophy omhoog te mogen tillen.
Michael van Gerwen blijft altijd een topfavoriet voor de eindzege. Op elk toernooi, zelfs als zijn vorm niet goed is. De signalen zijn echter positief, want na een teleurstellende (na-)zomer lijkt de Brabander net op tijd terug in topvorm.
De afgelopen acht jaar haalde Van Gerwen liefst zeven keer minimaal de halve eindstrijd op het WK Darts. Vijf keer stond de nummer één van de wereld in de WK-finale en driemaal veroverde Van Gerwen daadwerkelijk de wereldtitel.
In topvorm is de 31-jarige Vlijmenaar haast onverslaanbaar. Dus de grootste uitdaging voor Van Gerwen is om die topvorm te vinden. De loting zit in ieder geval niet tegen. Dimitri van den Bergh (mogelijk in kwartfinale) en Michael Smith of Gary Anderson (mogelijk in halve finale) lijken zijn grootste concurrenten op weg naar een eventuele zesde WK-finale.
Tijdens het WK Darts 2013 verloor Van Gerwen zijn eerste WK-finale tegen Phil Taylor. Een jaar later pakte Mighty Mike alsnog zijn eerste wereldtitel door Peter Wright te verslaan, met als bonus de eerste plek op de wereldranglijst. Bijna acht jaar later is deze positie nog steeds in handen van Van Gerwen, maar Wright kan met een gelijkwaardig of beter WK-resultaat de nummer-één-positie overnemen. Een vierde wereldtitel zou voor Van Gerwen de beste manier zijn om de eerste plek te behouden.
Titelverdediger Wright beleeft een zeer wisselvallig jaar. Niet alleen qua resultaten maar ook met zijn vertoonde spel. Hoogtepunten na het winnen van zijn eerste wereldtitel waren de eindzeges op de Masters en het EK Darts.
Echter werd de kleurrijke Schot vroeg uitgeschakeld tijdens de World Matchplay, World Grand Prix en de Grand Slam of Darts. Op de Players Championship Finals, het laatste toernooi voorafgaand aan het WK, liet Wright in eerste instantie een goede indruk achter.
Zo speelde hij onder meer een puike kwartfinale tegen Michael Smith (10-6 winst), om vervolgens met 84 gemiddeld te verliezen van Mervyn King in de halve eindstrijd. Het typeert het wisselvallige jaar van Wright, waarin geen verandering is gekomen in het eeuwige gewissel van materiaal.
Met het juiste setje pijlen maakt Wright een goede kans zijn titel te prolongeren. Maar de grote vraag is of Snakebite die pijlen tevoorschijn kan toveren.
Gerwyn Price was dit jaar de meest stabiele factor op het PDC-circuit. Hij veroverde acht PDC-titels in 2020, het hoogste aantal van alle spelers op de tour. The Iceman won drie televisietoernooien en bereikte ook de finale op de UK Open.
Het WK was in het verleden niet echt zijn toernooi, tot vorig jaar. Toen strandde de Welshman in de halve finale tegen Wright. Mogelijk komt het tijdens de komende editie opnieuw tot een treffen met de huidige wereldkampioen, met opnieuw als inzet een finaleplaats.
De mogelijke terugkeer van het publiek tijdens het wereldkampioenschap is in zijn voordeel. De aanwezigheid van fans, of ze nou vijandig gezind zijn of niet, voegt de adrenaline toe die Price nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen.
Het zou toch ooit een keer moeten lukken bij Michael Smith, één van de grootste natuurtalenten ooit in het darten. Niet Michael van Gerwen, Peter Wright of Gerwyn Price, maar Smith is zelf zijn grootste tegenstander.
De kwaliteiten van Bullyboy staan niet ter discussie. Het is vooral een mentale kwestie bij de voormalig jeugdwereldkampioen. Smith doet nooit veel moeite om zijn emoties te verbergen. Dat valt te prijzen, maar kan uitwerkingen hebben naar zichzelf (in negatief opzicht) en naar de tegenstander (in positief opzicht).
De Michael Smith van de Winter Series maakt een hele goede kans op de wereldtitel. Hij was de beste speler van het deelnemersveld. Deed de juiste dingen op de juiste momenten en maakte een zeer stabiele indruk met hoge scores en een prachtige worpstijl.
De Engelsman werd door veel kenners een toekomstige wereldkampioen genoemd. Het zou een passend slot zijn van een gek seizoen wanneer de soms afgeschreven Smith met de wereldbeker in zijn handen staat.
Er zijn wellicht meer redenen om aan te nemen dat Gary Anderson juist geen kanshebber voor de wereldtitel is, maar The Flying Scotsman staat er vaak wel op de momenten dat het moet.
Om die reden zetten we Anderson op de laatste plek van onze top vijf met favorieten. De Schot heeft een goed resultaat nodig om niet uit de top-16 (of zelfs top-20) van de wereldranglijst te vallen.
Ondanks een finale op de World Matchplay is het een jaar om snel te vergeten voor Anderson. De tweevoudig wereldkampioen werd opnieuw geplaagd door een blessure, ditmaal aan de knie. Het kwetsuur kan pas na het WK verholpen worden en Anderson weigert om een spuit in zijn knie te laten zetten. Het toernooiformat is in ieder geval wel in zijn voordeel, want hij speelt maximaal één wedstrijd per dag.
Bovendien kreeg hij extra voorbereidingstijd van de PDC. Zijn eerste wedstrijd stond gepland op 20 december, maar doordat Anderson in aanraking is gekomen met iemand die positief is getest op Corona, werd zijn duel verplaatst naar 23 december.
Een enigszins fitte Anderson is voor elke speler een gevaar, dat heeft de Schot dikwijls bewezen in zijn carrière. De nummer dertien van de plaatsingslijst is wel ingedeeld in een loodzwaar kwart van de loting. Het rijtje namen richting een derde wereldtitel zou zomaar kunnen bestaan uit Mensur Suljovic, Michael Smith, Rob Cross/Adrian Lewis/Glen Durrant, Michael van Gerwen en Gerwyn Price/Peter Wright. De laatste persoon die zich hier druk om maakt, is echter Anderson zelf.