Barry Hearn nam vorige maand afscheid als voorzitter van de PDC. Onder zijn bewind groeide de sport wereldwijd en steeg ook het prijzengeld naar ongekende hoogtes. Maar volgens analist Wayne Mardle schuilt daarin ook een valkuil voor de spelers.
"Het is ongelofelijk wat er met deze sport gebeurd is", opent Mardle bij Oche180. "Nog maar twintig jaar geleden kreeg de winnaar van het PDC-wereldkampioenschap 31000 pond, het totale prijzengeld was 111.000 pond. Tegenwoordig dragen sommige spelers waarschijnlijk een Rolex-horloge dat meer waard is dan wat de wereldkampioen twee decennia geleden kreeg. Dat is volslagen waanzin! In mijn ogen moet darts de snelst groeiende sport op aarde zijn geweest."
Keerzijde van de medaille
Toch ziet Mardle ook een keerzijde van de medaille. "Ja, natuurlijk, het is fantastisch en het verandert je leven als je zo'n bedragen weet te winnen. Kijk maar eens naar de Order of Merit en je naast een aantal namen geld staan dat meer lijkt op een mobiel telefoonnummer. Dat brengt luxe, veiligheid en een gemakkelijk leven met zich mee. Maar dat is meteen ook de grootste vijand van elke sporter. In slechts een paar jaar is darts plotseling zoals de golfsport geworden; grote sponsors, grote TV-deals,... . Tegenwoordig is de grootste uitdaging voor de topspelers de honger om te presteren. De comfortzone is immers geen goede plek om te zijn. Het beest dat Phil Taylor was, zijn onophoudelijke drang om te oefenen, oefenen, oefenen en dan te winnen, winnen, winnen, kwam allemaal voort uit zijn opvoeding in de arbeidersklasse. Hij had elke dag gewerkt om voor een klein inkomen toiletpotten te maken. Hij wilde een beter leven voor zijn gezin en dat gaf hem die honger."
Bewondering voor Michael van Gerwen
"Maar zelfs toen Phil het goede leven kreeg, wilde hij nog steeds winnen", vervolgt Mardle. "Maar Phil was dan ook een freak! Het verschil voor de 21e eeuwse darter is uit bed komen, niet in je flitsende auto rijden en aan het oefenbord gaan staan. Voortdurend. Geloof me, als je wilt blijven winnen, moet je harder werken dan je ooit hebt gedaan. Je moet nieuwe doelen vinden, nieuwe doelen, nieuwe druk. Dit is waarom je Michael van Gerwen moet bewonderen. Hij heeft niet helemaal de gedrevenheid van Phil, maar hij zit er niet ver naast. Op een of andere manier moeten de andere jongens dat extra niveau en die motivatie vinden. Tegenwoordig kan je echter al een aardig belegde boterham verdienen met een serie kwart- of halve finales."
Winnen met B-spel
Wie kan er van Gerwen dan het vuur aan de schenen leggen om de komende jaren te domineren? "Dat is de miljoen pond vraag, letterlijk", zegt Mardle. "Er zijn een aantal zeer getalenteerde spelers zoals Rob Cross, Daryl Gurney, Adrian Lewis, James Wade, Gary Anderson, Peter Wright, Glen Durrant en Stephen Bunting. Ze hebben allemaal al eens zaken gedaan, maar kunnen ze dat hogere niveau vinden? Of zal het worden overgelaten aan de volgende generatie van Gerwyn Price, Nathan Aspinall en co? Naast honger heb je consistentie nodig en het vermogen om ook op slechte dagen te winnen. Om een wereldkampioenschap te winnen moet je zeven wedstrijden winnen in twintig dagen tijd. Het is zeer onwaarschijnlijk dat je in al die wedstrijden op je best bent. Slechts een paar spelers kunnen op dit moment belangrijke wedstrijden winnen met hun B-spel. Wie lelijk kan winnen, zal de Majors winnen", besluit Mardle.