Dinsdag bleek uit onderzoek van de NOS dat zeker zes Nederlandse darters het afgelopen jaar zijn benaderd om dartswedstrijden te beïnvloeden. De Nederlandse Darts Bond (NDB) heeft geschokt gereageerd op dit nieuws. De bond kwam dinsdagmiddag met een reactie.
“Hetgeen we zien en horen is natuurlijk buitengewoon ernstig”, aldus Paul Engelbertink, directeur van de NDB. “Wij maken ons hier zorgen over omdat de veiligheid van de darters en een eerlijke sport onze hoogste prioriteit is. Wedstrijden mogen nooit worden beslist of beïnvloed door de gokmarkt, de strijd dient aan het dartbord uitgevochten te worden”.
Preventie en voorlichting over matchfixing is cruciaal, daarom is de NDB al jaren zeer actief bezig met voorlichting over dit onderwerp richting onze darters. Dat gebeurt met voorlichtingsmateriaal op toernooien, preventiefilmpjes, maar ook met voordrachten bij bijeenkomsten van spelers van de diverse nationale dartsteams. "De boodschap is uiteraard: Blijf daar van weg en meld het als je benaderd wordt. Het kan je hele carrière om zeep helpen”, aldus Engelbertink.
Zo heeft de NDB al in 2017 de campagne NDB Fair Play gelanceerd. In die campagne wordt bewustzijn over het onderwerp matchfixing gecreëerd."Ook spelers die actief zijn op de Pro Tour bij de PDC moeten al verplicht een educatieprogramma matchfixing doorlopen. Op de toernooien waar zij komen kan er gegokt worden op wedstrijden en kunnen spelers dus invloed uitoefenen. Juist spelers die onderin de wereldranglijst van de PDC Tour staan en nog niet veel geld hebben verdiend zijn voor fixers interessante spelers om te benaderen". Naast de huidige preventie maatregelen wil de NDB vanwege het open gaan van de gokmarkt de voorlichting intensiveren. Er komen op korte termijn meerdere voorlichtingsbijeenkomsten over matchfixing voor darters die de bond samen met het NOC*NSF gaat organiseren. Ook het onderzoek van de NOS, vraagt om meer preventie voor dit belangrijke onderwerp.
De NDB wil er alles aan doen wat binnen onze macht ligt om zoveel mogelijk aandacht te vragen en uitleg te geven over matchfixing. Dit om deze vorm van criminaliteit geen kans te geven. Georganiseerde misdaad in de sport vraagt natuurlijk wel om een georganiseerde aanpak. Daarom is de NDB blij met de hulp en steun van NOC*NSF, de overheid, politie en justitie. Matchfixing hoort niet in de sport thuis, zo besluit de bond.