Op deze dag in ... 2017: Beaton wint zijn vijfde PDC-titel na fraaie zegereeks - is dit het laatste grote succes van 'The Bronzed Adonis'?

In 'Op deze dag in ...' blikt Dartsnieuws terug op een evenement of prestatie van een speler op een bepaalde datum. Deze keer blikken we terug op 17 juni 2017.

Exact zeven jaar geleden wist Steve Beaton op 53-jarige leeftijd zijn vijfde PDC-titel te winnen. Het was voor de Bronzed Adonis zijn eerste hoofdprijs sinds 2013, toen hij een Euro Tour-toernooi op zijn naam schreef.

Op 17 juni 2017 werd het dertiende Players Championship van dat seizoen gespeeld. Het deelnemersveld kende toen nog namen als Kevin Painter, Ronnie Baxter, Richie Burnett, Wes Newton, Jamie Caven en Mark Webster. Inmiddels zijn deze spelers allen niet meer in het bezit van een PDC Tour Card.

Beaton begon het toernooi soepeltjes met een 6-0 overwinning op Matthew Dennant, waarna ook Keegan Brown (6-4) en Robert Owen (6-2) het hoofd moesten buigen voor de goedlachse Engelsman.

Vervolgens trof de wereldkampioen van 1996 zijn landgenoot Dave Chisnall. Het duel werd met 6-4 in het voordeel van de Bronzed Adonis beslecht. Daarna vormde Kirk Shepherd (6-0) geen enkel probleem op weg naar de halve eindstrijd.

Bij de laatste vier was Rob Cross - toen nog in zijn eerste jaar als Tour Card-houder - zijn opponent. Met 6-3 werd de opmars van 'Voltage' een halt toegeroepen. In de eindstrijd wachtte een duel met tweevoudig wereldkampioen Gary Anderson.

Beaton bleek het beste voor het laatst bewaard te hebben, want met een gemiddelde van 107 werd de Schot met 6-3 verslagen. In de finale startte de Engelsman fantastisch met een 125 finish en een 12-darter. Drie legs later nam de voormalig Lakeside-kampioen een 4-1 voorsprong op Anderson. De Schot kon nog terugkomen tot 5-3, maar zag vervolgens Beaton de titel pakken.

Sindsdien is het 'The Bronzed Adonis' niet meer gelukt om een PDC-toernooi aan zijn palmares toe te voegen, al was de Britse darter nog wel een aantal keren dichtbij een nieuwe titel.

In september 2017 slaagde Beaton er ook in om de finale van een Euro Tour te halen. Met zeges op Nico Blum (6-4), Mensur Suljovic (6-3), Martin Schindler (6-4), John Henderson (6-2) en Peter Wright (6-4) haalde hij de finale op de Dutch Darts Masters in Maastricht. In de finale van dat evenement bleek Michael van Gerwen echter met 6-1 te sterk.

Beaton plaatste zich vervolgens in 2022 voor de finale van het 30ste Players Championship-toernooi van het seizoen. Na overwinningen op John Brown (6-2), Nathan Rafferty (6-5), James Wilson (6-3), Mike de Decker (6-4), Stephen Bunting (6-4) en Dave Chisnall (7-4) bemachtigde Beaton een plek in de eindstrijd. De titel ging echter met 8-6 naar James Wade.

De 60-jarige Engelsman heeft nog enkele maanden om te proberen nog een zesde PDC-titel te veroveren. Beaton heeft aangekondigd na dit seizoen te stoppen op de PDC Tour. Indien hij na dit seizoen nog in het bezit is van een PDC Tour Card, dan levert hij hem in.

Dat betekent echter niet dat Beaton volledig van het dartstoneel gaat verdwijnen. 'The Bronzed Adonis' heeft aangegeven dat hij gaat meedoen aan de toernooien van de World Seniors Darts Tour. Zij organiseren ook enkele televisietoernooien, waaronder de jaarlijkse World Seniors Darts Championship voor darters van vijftig jaar en ouder.

Lees meer over:
PDC Steve Beaton

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties