Darters moeten minimaal zestien jaar oud zijn om in het bezit van een PDC Tour Card te komen, maar er is geen maximale leeftijd aan verbonden. In tegenstelling tot sporten als voetbal en tennis, kunnen darters tot (ver) boven hun vijftigste op het profcircuit actief zijn.
De PDC heeft een aantal oudere spelers die ondanks hun leeftijd nog steeds actief zijn en op hoog niveau presteren. Dartsnieuws.com heeft een overzicht gemaakt met de tien oudste spelers die momenteel in het bezit van een PDC Tour Card zijn.
Geboortedatum: 5 maart 1972
Bijnaam: The Gentle
Speelde eerste major in: 1999
Één van de 50-plussers op de PDC Tour is Mensur Suljovic. Net als vele andere darters die nog in dit lijstje volgen, maakte de Oostenrijker zijn major-debuut op de Winmau World Masters. Dit was in 1999. Aan dat toernooi deed hij in 2000, 2001 en 2003 ook mee.
Tussendoor deed hij in 2002 mee aan Lakeside, waar hij in de tweede ronde verloor van Mervyn King. In 2008 keerde hij weer terug op het dartstoneel. Van 2008 tot en met 2023 deed hij vijftien keer mee aan het WK Darts van de PDC, waar Suljovic vijf keer tot de derde ronde kwam.
Op de andere toernooien had Suljovic een stuk meer succes. Hij won in 2017 de Champions League of Darts en was in 2018 de beste op de German Darts Masters. Daarnaast stond 'The Gentle' in de finale van de World Matchplay, European Championship en World Cup of Darts. Verder won Suljovic drie Euro Tours en twee Players Championship-toernooien.
Geboortedatum: 22 december 1970
Bijnaam: The Flying Scotsman
Speelde eerste major in: 2001
Dartslegende Gary Anderson is de leeftijd van vijftig jaar ook al enkele jaren gepasseerd. De 53-jarige Schot staat te boek als één van de succesvolste spelers in de historie van de dartssport.
Van 2000 tot 2009 was Anderson actief bij de BDO, waar hij vier majors op zijn naam schreef. In 2009 stapte 'The Flying Scotsman' over naar de PDC, waar hij uitgroeide tot één van de meest toonaangevende van deze eeuw.
In 2011 haalde Anderson de finale van het WK Darts, maar deze verloor hij van Adrian Lewis. Zijn eerste major-titel bij de PDC kwam enkele maanden later in de Premier League Darts. Zijn tweede PDC-majortitel kwam pas bij de Players Championship Finals in 2014. Bij het daaropvolgende WK Darts kroonde Anderson zich alsnog tot wereldkampioen. Een titel die hij met succes wist te verdedigen in 2016.
Anderson won in totaal ook tweemaal de Premier League Darts (2011 en 2015) en schreef verder ook de UK Open (2018), World Matchplay (2018), Champions League of Darts (2018) en World Cup of Darts (2019) op zijn naam, naast de vele Pro Tour-titels die ook op zijn palmares prijken.
Geboortedatum: 7 december 1970
Bijnaam: Goldfinger
Speelde eerste major in: 2011
De laatste jaren breken steeds meer jonge darters door op het dartscircuit, maar de inmiddels 53-jarige Andrew Gilding bewees dat je ook op latere leeftijd een doorbraak kan forceren.
Tot grote verbazing van velen won 'Goldinger' in 2023 de UK Open door Michael van Gerwen in de finale met 11-10 te verslaan. Hierdoor werd Gilding de oudste nieuwe major-winnaar in de geschiedenis van de PDC.
Gilding was op dat moment al twaalf jaar actief op het professionele circuit, want hij maakte zijn televisiedebuut op de UK Open in 2011. Andere noemenswaardige resultaten van Gilding zijn drie Players Championship-Finales en een Euro Tour-finale.
Geboortedatum: 17 augustus 1970
Bijnaam: The Diamond
Speelde eerste major in: 1997
De eerste grote doorbraak van Ian White was in 1997, toen hij de finale van de News of the World Championship wist te halen. Die finale verloor 'The Diamond' uiteindelijk wel van Phil Taylor.
Sinds 2010 is White van vaste waarde op het PDC-circuit. Jarenlang gold de 53-jarige Engelsman als één van de beste spelers op de Pro Tour. Van 2013 tot en met 2020 won White namelijk dertien Pro Tour-toernooien, waarvan drie op de Euro Tour.
Op de majors had White echter minder succes. Daar was een halvefinaleplaats op de Players Championship Finals in 2019 zijn hoogtepunt. In 2015 stond White kortstondig in de top acht van de wereldranglijst, maar inmiddels is White afgezakt naar een positie buiten de mondiale top-50.
Geboortedatum: 10 maart 1970
Bijnaam: Snakebite
Speelde eerste major in: 1995
Een andere laatbloeier in deze lijst is Peter Wright, die zijn grootste successen boekte nadat hij de leeftijd van 40 jaar was gepasseerd. In 1995 maakte 'Snakebite' - nog zonder gekleurd haar - zijn debuut op Lakeside, maar zijn grote doorbraak kwam pas in 2014 toen hij de finale van het WK Darts haalde.
Wright verloor die WK-finale, maar werd in 2020 en 2022 wel wereldkampioen. In maart 2022 werd hij op 51-jarige leeftijd ook voor enkele maanden de nieuwe nummer één van de wereld. Dit maakte Wright de oudste nieuwe nummer één ooit op de PDC Tour.
Naast de twee wereldtitels is de prijzenkast van Wright gevuld met nog flink wat andere major-titels. De Schot won verder de World Matchplay, UK Open, European Championship (2x), Players Championship Finals en de Masters. Ook zegevierde Wright tweemaal op de World Cup of Darts.
Geboortedatum: 3 maart 1969
Bijnaam: The Wizard
Speelde eerste major in: 2003
Simon Whitlock staat te boek als de meest succesvolle Australische darter ooit. 'The Wizard' heeft met zijn enorme staat van dienst een grote rol gespeeld in de groeiende populariteit van de dartssport in Australië en de rest van het Oceanische continent.
De Australiër haalde de laatste zestien bij zijn debuut op het WK Darts van de PDC in 2003, maar speelde vervolgens van 2005 tot en met 2009 op Lakeside. In Frimley Green zou 'The Wizard' in 2008 de finale halen, maar die werd verloren van Mark Webster.
In 2009 keerde Whitlock met succes terug bij de PDC. In 2010 stond hij opnieuw in de WK-finale, maar toen bleek dartslegende Phil Taylor te sterk. Op de European Championship in 2012 won Whitlock alsnog zijn major-titel bij de PDC. In teamverband had Whitlock ook succes. Na de verloren World Cup-finale in 2012 met Paul Nicholson, sloeg hij tien jaar later wel toe door samen met Damon Heta het landentoernooi te winnen. De twee Australiërs wonnen in de finale van Gerwyn Price en Jonny Clayton.
Geboortedatum: 20 april 1967
Bijnaam: Barney
Speelde eerste major in: 1990
Van de vaandeldrager van het Australische darts komen we uit bij de Nederlandse dartspionier Raymond van Barneveld. De 57-jarige Hagenaar hoeft slechts twee oudere Tour Card-houders voor zich te dulden.
Van Barneveld heeft vijf wereldkampioenschappen gewonnen, vier bij de British Darts Organisation (BDO) en één bij de Professional Darts Corporation (PDC). Zijn vijfde titel in 2007 bij de PDC, na een historische comeback in de finale tegen Phil Taylor, wordt beschouwd als een van de meest epische momenten in de geschiedenis van de sport.
De prijzenkast van de vijfvoudig wereldkampioen is verder goed gevuld met tal van andere prijzen. Hij won tweemaal de World Masters, twee keer de World Darts Trophy, was drie keer de beste bij de International Darts League, schreef vier keer de Zuiderduin Masters op zijn naam, veroverde drie Dutch Open-titels en won na zijn overstap naar de PDC ook tweemaal de UK Open en één keer de Desert Classic, Grand Slam of Darts en de Premier League Darts.
Als Nederlander heeft Van Barneveld de sport geholpen om populariteit te winnen buiten het Verenigd Koninkrijk. Zijn successen hebben bijgedragen aan de groei van darts over de hele wereld, met name in Nederland en andere Europese landen. Raymond van Barneveld genoot van een immense populariteit onder fans over de hele wereld. Overal waar de Hagenaar komt kan hij rekenen op de steun van de welbekende 'Barney Army'.
Geboortedatum: 15 maart 1966
Bijnaam: The King
Speelde eerste major in: 1994
Een andere speler die al tientallen jaren meedraait op het dartscircuit is Mervyn King. Hij maakte zijn major-debuut in 1994 op de World Masters. In de eerste jaren van zijn carrière groeide King uit tot één van de beste spelers bij de BDO. Hij won daar bijna alle majors, maar een wereldtitel ontbreekt op zijn palmares. In 2002 en 2004 was King dichtbij de Lakeside-titel, maar Tony David (2002) en Andy Fordham (2004) bleken te sterk in zijn twee WK-finales.
In 2007 besloot King om de overstap te maken naar de PDC. Daar haalde King zeven major-finales, maar deze werden allemaal verloren. Zijn grootste kans op een major-titel was bij de Masters in 2014. King stond 9-2 en 10-6 voor tegen James Wade, maar verloor uiteindelijk met 10-11.
Buiten het zicht van de televisiecamera's had King wat meer succes bij de PDC. Hij won de European Darts Grand Prix in 2014. Tevens schreef hij zes Players Championship-toernooien en een UK Open Qualifier op zijn naam. Van 1997 tot en met 2022 stond King steevast na elk seizoen in de top-32 van de wereldranglijst (1997 tot en met 2006 bij de BDO en van 2007 tot en en met 2022 bij de PDC). Inmiddels is daar verandering in gekomen, want momenteel is King afgezakt naar de 63ste plek op de PDC Order of Merit.
Geboortedatum: 20 juli 1965
Bijnaam: The Rebel
Speelde eerste major in: 2005
De oudste van de twee Huybrechts-broers is slechts twee jaar jonger dan Beaton, maar kan een echte laatbloeier genoemd worden. Ronny Huybrechts speelde zijn eerste grote toernooi op de World Masters in 2005.
Huybrechts plaatste zich in 2012 voor twee Euro Tour-toernooien en veroverde in 2013 een Tour Card op de Q-School. In datzelfde jaar zorgde 'The Rebel' voor een enorme sensatie door Phil Taylor te verslaan op het EK Darts. Tevens haalde hij samen met broertje Kim Huybrechts de finale op de World Cup of Darts in 2013.
Een PDC-titel winnen deed Huybrechts nooit, maar hij stond wel tweemaal in de finale van een Players Championship-toernooi. De Antwerpenaar verloor begin 2020 zijn Tour Card, maar veroverde deze in 2023 weer terug. Zijn tweede Tour Card-periode is echter een stuk minder succesvol dan de vorige.
Geboortedatum: 5 april 1964
Bijnaam: The Bronzed Adonis
Speelde eerste major in: 1984
Steve Beaton is al vijf decennia actief op het dartscircuit. 'The Bronzed Adonis' debuteerde in 1984 op de BDO World Masters, al moest hij daarna nog acht jaar wachten alvorens de Engelsman zijn debuut op Lakeside mocht maken.
Op Lakeside boekte Beaton in 1996 zijn grootste succes door de BDO-wereldtitel te pakken. In 2001 maakte hij de overstap naar de PDC. Bij de PDC was zijn grootste wapenfeit een finaleplaats op de European Championship en het winnen van de German Darts Masters in 2013.
Van 1992 tot en met 2024 heeft Beaton liefst 33 keer op rij meegedaan aan het WK Darts (BDO en daarna PDC). Daar komt nog maximaal één deelname bij, want Beaton heeft aangegeven zijn Tour Card na 2024 in te leveren.