Dit zijn de top-10 beste Nederlandse darters aller tijden

PDC
donderdag, 30 mei 2024 om 9:57
rsrvbbvdp

De dartssport is van oorsprong een Britse sport, maar in de afgelopen vier decennia is Nederland uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende landen in de dartswereld.

Nederland heeft in de loop der jaren vele bekende darters en succesvolle voortgebracht, waaronder meerdere wereldkampioenen en major-winnaars. In dit artikel benoemt Dartsnieuws.com de top-10 beste Nederlandse darters aller tijden.

10. Bert Vlaardingerbroek

Deze man mag één van de pioniers van de Nederlandse dartssport worden genoemd. Bert Vlaardingerbroek was in 1988 de eerste Nederlander die mocht afreizen naar Frimley Green om deel te nemen aan het BDO-wereldkampioenschap op Lakeside.

Vlaardingerbroek verloor bij zijn debuut met 3-1 in sets van dartslegende Bob Anderson, die uiteindelijk ook wereldkampioen zou worden dat jaar. In 1989, 1990 en 1992 deed de geboren Hagenaar ook mee aan de Embassy, maar geen één keer kwam Vlaardingerbroek voorbij de eerste ronde.

Verder op het palmares van Vlaardingerbroek staan een kwartfinaleplaats op de World Masters in 1986, en twee halvefinaleplekken op het singlestoernooi van de Dutch Open. Hij werd zes keer Nederlands kampioen en schreef verder ook de Dortmund Open (1987), Spring Cup (1993) en Amsterdam Open (1999) op zijn naam.

9. Benito van de Pas

Een hoogvlieger was Benito van de Pas in zijn BDO-jaren (2009 tot 2014) zeker niet, maar bij de PDC manifesteerde 'Big Ben' zich in razendsnel tempo als een uitstekende subtopper.

Op de eerste dag van de Q-School 2014 won Van de Pas een Tour Card en in zijn eerste seizoen boekte hij al een aantal aansprekende resultaten. Zo versloeg hij Michael van Gerwen (6-5) op indrukwekkende wijze op de Gibraltar Darts Trophy door een 10-darter in de beslissende leg te gooien. In zijn eerste seizoen haalde de Tilburger drie kwartfinales en één halve finale op de Pro Tour.

Hij plaatste zich voor het WK Darts en haalde daar meteen de laatste zestien, iets wat Van de Pas in totaal vier keer (2015, 2016, 2017 en 2019) zou doen. Door goede resultaten op de Pro Tour mocht Van de Pas in 2015 ook zijn debuut maken op de World Matchplay. Het jaar 2016 bleek uiteindelijk het beste seizoen van 'Big Ben'. Dat jaar won Van de Pas drie Pro Tour-titels en bereikte hij de kwartfinales op de World Grand Prix en de tweede ronde op de Grand Slam of Darts. Op het hoogtepunt van zijn carrière stond Van de Pas op de dertiende plek van de PDC Order of Merit.

8. Co Stompé

De voormalig trambestuurder geldt als één van de iconen van de Nederlande dartssport. Op zijn palmares staan twaalf deelnames op het BDO-WK en vijf deelnames aan het PDC-wereldkampioenschap. In 2000 haalde 'The Matchstick' de halve finales op Lakeside, terwijl Co Stompé in 2009 en 2010 kwartfinalist was in Alexandra Palace.

Stompé heeft ook behoorlijk wat titels op zijn naam staan. Hij werd in 1998 Europees kampioen bij de WDF in de singles, terwijl de geboren Amsterdammer in 2010 samen met Raymond van Barneveld de World Cup of Darts op zijn naam schreef.

Een andere mooie titel van Stompé was de German Darts Championship in 2008. Bij dat toernooi won Stompé in de finale met 4-2 in sets van dartslegende Phil Taylor met een gemiddelde van 107.28. Verder veroverde 'The Matchstick' nog een Players Championship-titel in Las Vegas en werd hij met de Nederlandse herenploeg wereldkampioen in 2007.

7. Dirk van Duijvenbode

'Aubergenius' stond in het begin van zijn carrière vooral bekend vanwege zijn energieke walk-on, maar gaandeweg begon Dirk van Duijvenbode ook steeds meer indruk te maken met zijn prestaties.

In 2020 beleefde de darter uit 's-Gravenzande zijn definitieve doorbraak door vanuit het niets de finale op de World Grand Prix te halen. Dat jaar zou Van Duijvenbode ook de kwartfinales op het EK Darts en de Players Championship Finals halen, gevolgd door een kwartfinaleplaats bij het WK Darts.

De afgelopen jaren heeft Van Duijvenbode aan alle majors meegedaan, waarbij een halvefinaleplek op het EK Darts van 2022 zijn beste resultaat op een ranking-major was. Hij stond in 2022 ook in de finale van de World Series Finals, maar verloor na een thriller met 11-10 van Gerwyn Price, die hem eerder ook dwars zat op de World Grand Prix.

Van Duijvenbode wist van 2021 tot en met 2023 zes Players Championship-toernooien te winnen. In 2023 kwam er bijna ook een Euro Tour-titel. In de finale van de European Darts Open kreeg hij twee matchdarts, maar uiteindelijk verloor Van Duijvenbode ook die finale van Price. Later dat jaar haalde 'Aubergenius' ook de finale van de European Darts Matchplay, maar toen voorkwamen vijf gemiste matchdarts een eerste Euro Tour-titel. Bij dat toernooi verloor hij in de finale van Luke Humphries.

6. Jelle Klaasen

In 2006 vestigde Jelle Klaasen zijn naam in de geschiedenisboeken van de dartssport door als jongste darter ooit een wereldkampioenschap te winnen. Hij versloeg Raymond van Barneveld op 21-jarige leeftijd in de finale van het BDO-wereldkampioenschap.

Een jaar later maakte Klaasen de overstap naar de PDC. Op het WK Darts van de PDC waren een kwartfinaleplaats in 2009 en een halvefinaleplaats in 2016 zijn hoogtepunten. Verder haalde 'The Cobra' de laatste vier op het EK Darts (2009) en de UK Open (2016). In 2009 en 2017 mocht Klaasen tevens meedoen aan de Premier League Darts.

Televisietitels behaalde Klaasen niet bij de PDC, maar hij won wel drie rankingtoernooien. In 2022 en 2023 was Klaasen kortstondig zijn PDC Tour Card kwijt, maar in deze periode boekte 'The Cobra' een andere mooie titel door de Dutch Open in Assen te winnen.

5. Vincent van der Voort

Vroeger stond Vincent van der Voort bekend als de snelste darter ter wereld, maar hij is tevens één van de succesvolste Nederlandse darters ooit. 'The Dutch Destroyer' maakte in 2002 zijn debuut op Lakeside en zou daar in totaal zes keer spelen. Zijn beste resultaat op het BDO-wereldkampioenschap was een kwartfinaleplaats in 2005, toen hij uiteindelijk verloor van de latere wereldkampioen Raymond van Barneveld.

In 2007 maakte Van der Voort de overstap van de PDC, waar de darter uit Purmerend tot en met 2023 elk jaar op het WK Darts meedeed. In Alexandra Palace haalde Van der Voort bij de edities van 2011 en 2015 de kwartfinales.

Van der Voort haalde in zijn debuutjaar op het PDC-circuit de finale van het UK Open, maar opnieuw vormde Van Barneveld een sta-in-de-weg. Een jaar later stond Van der Voort opnieuw bij de laatste vier op de UK Open, terwijl hij in 2014 ook halvefinalist was op de Players Championship Finals.

Bij de PDC won 'Fast Vinnie' in totaal vijf PDC-titels, met als hoogtepunt de Austrian Darts Open in 2014. Hierdoor is Van der Voort slechts één van drie Nederlandse spelers met een Euro Tour-titel op zijn naam.

4. Danny Noppert

Danny Noppert begon zijn professionele carrière bij de BDO en wist daar ook een aantal indrukwekkende prestaties te boeken. Hij haalde in 2017 de finale van Lakeside, die hij verloor van Glen Durrant. Later dat jaar pakte de darter uit Joure wel de titel op de Zuiderduin Masters.

In 2018 waagde Noppert de overstap naar de PDC en daar heeft 'The Freeze' zich langzaam ontwikkeld tot een stabiele wereldtopper. In zijn eerste jaar won Noppert al een Players Championship-titel en haalde hij de halve finales op de Players Championship FInals. Een jaar later was de Fries finalist op de World Series Finals, terwijl Noppert regelmatig de eindfase haalde van de Pro Tour-toernooien. Daardoor mocht Noppert in 2019 debuteren op de World Matchplay.

Na een halvefinaleplaats op de World Grand Prix en een kwartfinaleplek op het EK Darts in 2021, werd het jaar 2022 het beste uit zijn carrière. Noppert verraste met het winnen van de UK Open, zijn eerste major-titel bij de PDC. Dat jaar haalde 'The Freeze' ook de laatste vier op de World Matchplay en World Cup of Darts, evenals de kwartfinale op het EK Darts en de Players Championship Finals. Verder won Noppert ook zijn tweede Players Championship-titel in 2022.

In 2023 voegde Noppert nog eens twee Players Championship-titels aan zijn carrière, terwijl de Fries ook in 2024 een Players Championship-toernooi won. Inmiddels is Noppert al enkele jaren een vaste kracht in de top-16 van de wereldranglijst, terwijl zijn beste notering een zevende plaats op de PDC Order of Merit was.

3. Roland Scholten

Roland Scholten is de eerste Nederlandse profdarter die zijn geluk ging zoeken bij de PDC. Voordat 'The Tripod' in 2000 de overstap maakte naar de PDC, werd hij in 1993 WDF-wereldkampioen en in 1997 koppelwereldkampioen met Raymond van Barneveld. Daarnaast haalde hij in 1998 de halve finales op Lakeside.

Bij de PDC ging Scholten het opnemen tegen dartslegendes als John Part, Peter Manley en Phil Taylor. In het eerste decennia van deze eeuw werd Scholten één van de beste darters bij de PDC, enkel had de Hagenaar de pech dat Taylor in deze periode oppermachtig was. Scholten stond in zijn carrière liefst 27 keer tegenover Taylor, maar Scholten wist geen enkele ontmoeting te winnen. Van 2001 tot en met 2012 deed Scholten twaalf keer op rij mee aan het WK Darts van de PDC, waar hij in 2001 en 2003 tot de kwartfinales wist te komen.

Desondanks wist Scholten drie major-finales te halen bij de PDC. In 2001 verloor 'The Tripod' in de finale van de World Grand Prix van Alan Warriner-Little. Een jaar later veroverde Scholten wel de titel op de UK Open door John Part te verslaan.

In 2006 haalde Scholten de finale van de Premier League Darts door in de halve finale te winnen van Van Barneveld. Taylor bleek in de finale echter veel te sterk en voorkwam een tweede major-titel voor de Nederlander. Wel won Scholten nog vijf andere rankingtoernooien bij de PDC.

2. Raymond van Barneveld

Raymond van Barneveld heeft vijf wereldkampioenschappen gewonnen, vier bij de British Darts Organisation (BDO) en één bij de Professional Darts Corporation (PDC). Zijn vijfde titel in 2007 bij de PDC, na een historische comeback in de finale tegen Phil Taylor, wordt beschouwd als een van de meest epische momenten in de geschiedenis van de sport.

De prijzenkast van de vijfvoudig wereldkampioen is verder goed gevuld met tal van andere prijzen. Hij won tweemaal de World Masters, twee keer de World Darts Trophy, was drie keer de beste bij de International Darts League, schreef vier keer de Zuiderduin Masters op zijn naam, veroverde drie Dutch Open-titels en won na zijn overstap naar de PDC ook tweemaal de UK Open en één keer de Desert Classic, Grand Slam of Darts en de Premier League Darts.

Als Nederlander heeft Van Barneveld de sport geholpen om populariteit te winnen buiten het Verenigd Koninkrijk. Zijn successen hebben bijgedragen aan de groei van darts over de hele wereld, met name in Nederland en andere Europese landen.

Raymond van Barneveld genoot van een immense populariteit onder fans over de hele wereld. Overal waar de Hagenaar komt kan hij rekenen op de steun van de welbekende 'Barney Army'.

1. Michael van Gerwen

Al op jonge leeftijd beleefde Van Gerwen een grote doorbraak door in 2006 op slechts 17-jarige leeftijd de World Masters te winnen. Op diezelfde leeftijd gooide Van Gerwen ook als jongste speler ooit een negendarter op een televisietoernooi bij de Masters of Darts in 2007.

Het duurde daarna even voordat Van Gerwen ook bij de PDC tot wasdom kwam, maar vanaf 2012 brak het tijdperk Van Gerwen bij de PDC definitief aan. Hij won in dat jaar de World Grand Prix.

In 2014 werd 'Mighty Mike' voor het eerst wereldkampioen, en later volgden ook wereldtitels in 2017 en 2019. Inmiddels staat de teller op meer dan zestig televisietitels, waaronder zeven keer de Premier League Darts, zes keer de World Grand Prix, viermaal de European Championship en drie titels op toernooien als de UK Open, World Matchplay en de Grand Slam of Darts. Bovendien voerde Van Gerwen van januari 2014 tot en met januari 2021 onafgebroken de wereldranglijst aan.

Van Gerwen heeft talloze records gebroken en mijlpalen bereikt tijdens zijn carrière. Hij was de jongste speler ooit die een PDC-rankingtoernooi won en heeft het record voor het hoogste gemiddelde in een televisiewedstrijd (123.40 punten per worp) op zijn naam staan.

Net Binnen

Meest Gelezen