Outsiders voor World Matchplay 2020: Welke spelers kunnen profiteren van major zonder publiek?

De World Matchplay wordt dit jaar van 18 tot en met 26 juli achter gesloten deuren gespeeld in Milton Keynes. Die situatie leent zich bij uitstek voor een verrassend verloop van het toernooi.

Zo mag er wat verwacht worden van spelers die normaal gesproken goed uit de verf komen op de vloertoernooien. Zulke toernooien worden - met uitzondering van aanwezige begeleiding - zonder publiek afgewerkt. Die situatie is dus vergelijkbaar met de aankomende editie van de World Matchplay , maar dan met meerdere televisiecamera's rondom het podium.

Welke spelers kunnen het de erkende toppers moeilijk maken? Hieronder vijf darters die de potentie hebben om als darkhorse voor een verrassing te zorgen in Milton Keynes.

Krzysztof Ratajski

Van Krzysztof Ratajski mag zeker wat verwacht worden op de World Matchplay. The Polish Eagle heeft zich in relatief kort tijdbestek ontpopt tot één van de beste vloerspelers op de PDC Tour. Zo won hij in amper drie jaar tijd al zeven PDC -rankingtitels, waaronder een Euro Tour-toernooi.

Dankzij dit soort prestaties heeft de Pool zich inmiddels opgewerkt tot de dertiende positie op de wereldranglijst. Op televisie heeft Ratajski echter nog weinig goeds gepresteerd, al won hij in 2017 wel de World Masters bij de BDO. Wellicht dat de sobere omstandigheden in zijn voordeel werken.

Over de loting heeft de Warschauer in ieder geval niets te klagen. Hij treft Jermaine Wattimena in de eerste ronde. Ratajski is de favoriet in deze confrontatie, al is het maar omdat The Polish Eagle de laatste zes ontmoetingen met de Nederlander allemaal wist te winnen.

Ook verder kijkend in het toernooischema ziet het er niet verkeerd uit voor Ratajski. Mogelijke tegenstanders in de tweede ronde zijn Rob Cross en Gabriel Clemens. Michael Smith, Jonny Clayton, Mensur Suljovic en Jamie Hughes zijn de andere spelers in gedeelte van de loting.

Outsiders voor World Matchplay 2020: Welke spelers kunnen profiteren van major zonder publiek?
Foto: Lawrence Lustig/PDC

Jonny Clayton

Gezien de mogelijkheden in het bovengenoemde kwart komt ook de tweede darkhorse uit dit deel van de loting: Jonny Clayton. The Ferret speelt vaak zeer degelijk op de vloertoernooien, maar heeft ook z'n uitschieters op de televisietoernooien.

Clayton won bijvoorbeeld al viermaal van Michael van Gerwen, waaronder twee keer op televisie. Eerder dit jaar nog tijdens de Masters was de Welshman te sterk voor de nummer één van de wereld.

Tijdens dat toernooi slaagde The Ferret erin om voor de vijfde keer in zijn carrière de laatste acht van een major te halen. Éénmaal kwam Clayton tot de halve eindstrijd en in 2017 was er zelfs een finaleplaats op de Players Championship Finals. De Welshe darter opent zijn toernooi tegen Michael Smith en treft bij winst Mensur Suljovic of Jamie Hughes.

Outsiders voor World Matchplay 2020: Welke spelers kunnen profiteren van major zonder publiek?
Foto: Lawrence Lustig/PDC

Jose de Sousa

Één van de debutanten dit jaar op de World Matchplay is Jose de Sousa. Voor het grote publiek is de Portugees de grote onbekende. De fanatieke volgers kennen hem als één van de sensaties van 2019. The Special One won twee rankingtoernooien én haalde meerdere finales.

De Portugese darter presteerde zo goed zelfs, dat hij als nummer drie van de Pro Tour-ranglijst kwalificatie afdwong voor dit major-toernooi. In de afgelopen twaalf maanden verdiende hij liefst 40.000 pond op de Pro Tour-toernooien, een ongekend resultaat voor iemand die pas sinds 2019 in het bezit is van een PDC Tour Card.

De loting zat echter tegen voor The Special One. Regerend wereldkampioen Peter Wright werd gekoppeld aan De Sousa, die tegenwoordig woonachtig is in Spanje.

Toch heeft De Sousa meer dan eens laten zien de kwaliteiten te hebben om iemand als Wright te verslaan. Alleen al dit jaar wierp hij dertien gemiddeldes van boven de honderd en versloeg hij spelers als Adrian Lewis, Gerwyn Price en Daryl Gurney.

Outsiders voor World Matchplay 2020: Welke spelers kunnen profiteren van major zonder publiek?
Foto: Lawrence Lustig/PDC

Danny Noppert

Voor Danny Noppert wordt het zijn tweede opwachting op de World Matchplay. Vorig jaar verloor hij in de eerste ronde van Gary Anderson. Ditmaal wacht met Gerwyn Price meteen een andere wereldtopper op dit toernooi.

Het wordt hun derde onderlinge ontmoeting op televisie. Tweemaal ging de overwinning ruim naar The Iceman. Noppert en Price troffen elkaar tijdens de World Grand Prix 2018 voor het eerst op een major. Noppie werd toen vakkundig uit de wedstrijd gespeeld door Price, die zijn Friese opponent met mentale spelletjes de baas was.

De kans dat zoiets nog een keer voorkomt is klein. Noppert heeft de afgelopen jaren weer wat stappen gezet in zijn ontwikkeling en laat vooral op de toernooien buiten de TV-camera's zien dat er rekening met hem gehouden moet worden.

Outsiders voor World Matchplay 2020: Welke spelers kunnen profiteren van major zonder publiek?
Foto: Lawrence Lustig/PDC

Ian White

Liefst 22 jaar moest de ervaren Ian White wachten op een halve finale op een major-toernooi na zijn News of the World Championship-finale in 1997. In 2019 wist hij tijdens de Players Championship Finals deze serie te doorbreken.

Nu dat is gelukt, kan White zich misschien gaan richten op een eerste major-finale bij de PDC. Een World Matchplay zonder publiek is mischien wel dé kans voor The Diamond om the shinen.

Al jarenlang is de Engelsman één van de beste spelers op de Pro Tour. De teller staat inmiddels al op twaalf PDC-rankingtitels, waaronder drie Euro Tour-titels. White kan dus wel toernooien winnen waarbij publiek aanwezig is, maar met TV-camera's erbij gaat het nog wel vaak mis. Misschien dat de combinatie geen publiek maar wel TV-camera's succes gaat opleveren voor White.

Outsiders voor World Matchplay 2020: Welke spelers kunnen profiteren van major zonder publiek?
Foto: Lawrence Lustig/PDC

Plaats reactie

666

0 reacties