Michael Smith

Alles over Michael Smith kunt u hier vinden. Van het laatste dartsnieuws tot al zijn prestaties!

Bio

Naam: Michael Smith

Bijnaam: Bullyboy

Geboortedatum: 18 september 1990

Woonplaats: St. Helens

Opkomstnummer: Shut Up and Dance – Walk the Moon

Prestaties

Wereldtitels: 1

Major-titels: 2

PDC-rankingtitels: 20

Negendarters: 8 (3 op TV)

Hoogste gemiddelde tijdens televisietoernooi: 113.62 (Grand Slam of Darts 2019)

Michael Smith

Carrière

Na bijna een decennium actief te zijn geweest in de PDC, is Michael Smith inmiddels een vaste waarde aan de top van de dartssport. De "Bully Boy" blijft op zoek naar zijn eerste grote titel, maar is daar al een paar keer zeer dichtbij geweest.

Michael Smith uit St. Helens was als jongeman al een enthousiaste dartsspeler en begon in de jaren 2010 als jonge speler naam te maken in de PDC.

In 2011 nam hij deel aan de Youth Tour van de PDC, evenals aan enkele Pro Tour-evenementen, en vestigde zich als een opkomende topspeler door zijn eerste Pro Tour-evenement, de UK Open Qualifier 2, te winnen.

Als touringprofessional maakte Smith in 2012 zijn debuut op het wereldkampioenschap in het Alexandra Palace en werd in de openingsronde verslagen door Co Stompé.

Na het winnen van zijn eerste Players Championship-titel aan het begin van 2012 kwalificeerde hij zich zowel voor zijn debuut op de World Matchplay als op de World Grand Prix, maar moest beide keren in de eerste ronde buigen.

In 2013 werd Smith gekroond tot PDC Youth Champion nadat hij Ricky Evans in de finale had verslagen. Hij bereikte ook de finale van nog een UK Open Qualifier, maar verloor deze keer van Michael van Gerwen.

Dankzij zijn jeugdtitel nam Bully Boy voor het eerst deel aan de Grand Slam of Darts, maar hij werd al in de groepsfase uitgeschakeld.

In de aanloop naar het wereldkampioenschap van 2014 klom Smith in de Order of Merit naar de top 32 en kwalificeerde zich daarmee voor het eerst automatisch voor het grootste evenement in de sport.

Nadat hij de eerste ronde had overleefd, behaalde Smith een van de grootste resultaten van het toernooi door titelverdediger Phil Taylor in de tweede ronde te verslaan. Zijn run kon niet worden voortgezet toen hij in de volgende ronde nipt verloor van Peter Wright.

2014 was een succesvol jaar voor de Engelsman, aangezien hij de onderscheiding "Young Player of the Year" van de PDC ontving en regelmatig de laatste ronden van evenementen bereikte.

Een andere titel lag binnen handbereik voor Smith bij de European Darts Grand Prix, maar een gemiste dart voor de overwinning resulteerde in een nederlaag tegen Mervyn King. De gemiste kans deed geen afbreuk aan zijn vorm, en hij versloeg Van Gerwen in de finale van de European Darts Trophy.

Bij de International Darts Open 2015 versloeg Smith de ook opkomende Benito van de Pas om zijn tweede European Tour-titel te winnen, en hij versloeg opnieuw Van Gerwen om zijn European Darts Trophy te verdedigen.

In hetzelfde jaar bereikte Smith zijn eerste Major-halve finale, waar hij in de halve finales van de Grand Slam of Darts werd verslagen door Van Gerwen.

2016 bleek opnieuw een belangrijk jaar in de carrière van Smith, omdat hij voor het eerst de kwartfinales van het wereldkampioenschap bereikte voordat hij werd uitgeschakeld door Raymond van Barneveld, hoewel hij een kans had op een dubbel om door te gaan.

Zijn prestaties leverden hem een ​​wildcard van de PDC op voor de Premier League van dit jaar, maar hij moest verschillende nederlagen incasseren voordat hij als laatste eindigde in de stand en werd uitgeschakeld vóór het laatste segment.

Pas in mei 2017 slaagde Smith erin een bijna twee jaar durende droogte van titels te doorbreken door Mensur Suljovic te verslaan en de Gibraltar Darts Trophy te winnen.

Bij het wereldkampioenschap van 2018 werd Smith opnieuw gestraft voor het missen van matchdarts, een scenario dat maar al te vaak leek te gebeuren. Hij miste twee matchdarts om Rob Cross in de tweede ronde te verslaan, maar zijn Engelse landgenoot profiteerde hiervan en won de titel.

Smith kreeg opnieuw een plek in de Premier League toegekend en dit keer toonde hij zijn ware kwaliteit door de competitiefase als tweede te eindigen en zijn plaats in de play-offs veilig te stellen. Hij bereikte de finale, maar van Gerwen ontnam hem de titel.

Er volgde een run naar de finale van het wereldkampioenschap 2019 voor Smith, die als 10e geplaatste speler aan het toernooi begon. Niet verrassend was Van Gerwen de man die op Smith wachtte, en hij zorgde ervoor dat de Engelsman de titel niet zou winnen door hem met 7-3 te verslaan.

Ten slotte had Smith opnieuw moeite om de eindstreep te halen toen hij drie matchdarts miste om de Masters 2020 tegen Peter Wright te winnen. De regerend wereldkampioen maakte hier gebruik van, terwijl Smith opnieuw aan de laatste hindernis faalde.

In februari 2020 gooide Smith zijn eerste op televisie uitgezonden negendarter tijdens een overwinning met 7-5 op Daryl Gurney. Hij bereikte de finale van de Masters en de World Cup of Darts (met Rob Cross) en een halve finale op het World Matchplay. Bij het PDC-wereldkampioenschap 2021 werd Bully Boy voor de tweede keer op rij in de tweede ronde uitgeschakeld, nadat hij van Jason Lowe verloor.

In 2021 toonde Smith opnieuw zijn goede vorm door eerst de halve finale te bereiken bij de Grand Slam of Darts en vervolgens de finale van het WK Darts. De Engelsman leidde in de finale tegen Peter Wright met 5-4 in sets, maar verloor uiteindelijk met 7-5.

In 2022 slaagde hij eindelijk in de grote doorbraak. Na eerder te zijn uitgeschakeld bij de UK Open en het Europees Kampioenschap, verzekerde hij zich van de Grand Slam of Darts met een overwinning van 16-5 in de finale tegen Nathan Aspinall.

Bij het WK Darts 2023 behaalde Smith zijn grootste succes tot nu toe. Met een overwinning van 7-4 sets tegen Michael van Gerwen won hij de finale van het PDC Wereldkampioenschap Darts en klom daarmee naar de top van de Order of Merit.

Na zijn overwinning bij de Bahrain Darts Masters volgde de zege bij de German Darts Grand Prix in april 2023. Sindsdien is het hem tot op heden niet meer gelukt een toernooi op het PDC-podium te winnen.

Michael Smith Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Michael Smith