Peter Wright

Alles over Peter Wright kunt u hier vinden. Van het laatste nieuws tot al zijn prestaties!

Bio

Naam: Peter Wright
Bijnaam: Snakebite
Geboortedatum: 10 maart 1970
Woonplaats: Mendham
Opkomstnummer: Don’t Stop The Party – Pitbull

Prestaties

Wereldtitels: 2
TV-titels: 13
Negendarters: 3 (1 op TV)
Hoogste gemiddelde tijdens televisietoernooi: 119.50 (Premier League Darts 2017)

Peter Wright

Peter Wright schreef zijn naam bij in de geschiedenisboeken door als oudste speler voor het eerst wereldkampioen te worden bij de PDC. De voorbije jaren werd hij steeds sterker en met drie tv-majors staat Snakebite stevig op de tweede plaats van de wereldranglijst.

BDO

In de jaren ’90 stond Peter Wright niet op de radar om wereldkampioen te worden. Nadat hij in 1995 zowel op het WK en de Winmau World Masters in de eerste ronde werd uitgeschakeld trok hij zich terug in het amateurcircuit en liet zich de komende tien jaar niet meer op het hoogste niveau zien.

PDC

Nadat zijn vrouw Joanne hem overtuigd had om het toch opnieuw te proberen op het professioneel circuit sloot hij zich aan bij de PDC. In 2005 nam hij voor het eerst deel aan een major, zijnde de UK Open. Hij verloor er in de derde ronde maar toch was dit een belangrijke stap richting de top.

In 2008 werkte Wright voor het eerst de volledige PDC-tour af maar pas een jaar later was hij voor het eerst op televisie te bewonderen als PDC-speler. In de openingsronde van de Las Vegas Desert Classic verloor hij met 6-3 van Colin Lloyd.

Toch liet hij zich niet afschrikken door dat verlies. Later dat jaar plaatste hij zich voor de World Matchplay en dankzij enkele uitstekende prestaties op de Players Championships wist hij zich voor het eerst te plaatsen voor het WK. In Alexandra Palace was Michael van Gerwen in de openingsronde te sterk.

In 2010 bereikte Wright voor het eerst de finale in een PDC-toernooi. Op het zesde kwalificatietoernooi voor de UK Open was Phil Taylor uiteindelijk met 6-2 te sterk.

Op het WK 2011 won hij zijn eerste twee wedstrijden op het WK, Co Stompé en Paul Nicholson waren de slachtoffers van dienst.

Datzelfde jaar bereikte hij ook voor het eerst de kwartfinales op een major. Op het European Championship versloeg hij Gary Anderson en John Part maar moest dan het onderspit delven tegen Simon Whitlock.

Op dat moment was Wright een bijzonder constante speler geworden op de Pro Tour. Alleen bleek het moeilijk om zich door te zetten tot de échte top. In oktober 2012 zette hij echter een bijzonder grote stap richting die top.

Hij won met het Players Championship 15 in Ierland zijn eerste rankingtoernooi. Dat gaf hem bijzonder veel vertrouwen om te schitteren in 2013.

Op het UK Open bereikte hij voor het eerst de halve finales op een major. Taylor was opnieuw te sterk voor hem maar niet veel later won hij wel het vijfde Players Championship.

Zijn fantastisch vormpeil toonde hij ook door de finale te bereiken op het German Darts Championship en het zevende Players Championship. In beide finales stuitte hij echter op Dave Chisnall.

Op het einde van 2013 bereikte hij voor het eerst de top-16 op de wereldranglijst, iets waar hij zo lang van gedroomd had.

Op het WK 2014 stormde Wright door het toernooi op weg naar de finale, waar hij Michael van Gerwen trof. Hij kon Mighty Mike niet stoppen en verloor uiteindelijk met 7-4. Als beloning werd hij wel zevende op de wereldranglijst en kreeg hij een cheque van 100.000 pond, de grootste uit zijn carrière tot dan.

Snakebite, die met zijn opvallende hanenkam en kleurrijke pakken een echte publieksfavoriet was geworden, werd in 2014 voor het eerst uitgenodigd voor de Premier League. Daar deed hij het uitstekend en miste maar op een haartje na de play-offs.

Wright maakte ook de volgende jaren indruk maar een majortitel ontbrak nog. In 2017 lukte het dan toch toen hij in de finale van de UK Open Gerwyn Price versloeg.

De voorbije twee seizoenen bereikte Wright het hoogste niveau uit zijn carrière. In 2019 won hij aan de zijde van Gary Anderson de World Cup of Darts. Daarnaast won hij ook de German Darts Masters en bereikte de finale in de Champions League en de Grand Slam of Darts.

Het belangrijkste moment in zijn carrière kwam begin 2020. In de finale van het WK versloeg hij Van Gerwen en werd zo de oudste speler die voor het eerst wereldkampioen werd bij de PDC.

Wright bevestigde zijn uitstekende vorm meteen op het eerste toernooi van 2020. In de finale van de Masters versloeg hij Michael Smith.

Later in het jaar won de Schot ook voor het eerst in zijn carrière de European Championship. Op het WK Darts werd Wright verrassend in de derde ronde uitgeschakeld door Gabriel Clemens, waardoor hij er dus niet in slaagde zijn wereldtitel te prolongeren.

Het jaar 2021 bleek een succesvol jaar te worden. Wright won voor het eerst in zijn carrière de World Matchplay en de Players Championship Finals. Vervolgens pakte Snakebite zijn tweede wereldtitel door Michael Smith in de WK-finale te verslaan.

Verder was het een pover jaar voor Wright, die op televisie enkel de halve eindstrijd op de World Grand Prix haalde. Wel werd de Schot voor het eerst in zijn carrière de nummer één van de wereld. Per ingang van 2023 staat Wright echter op de tweede plaats op de wereldranglijst.

Snakebite

Wright is één van de meest herkenbare en iconische spelers in de dartswereld. En naast zijn uitstekende niveau heeft dat natuurlijk veel te maken met zijn kleurrijke klederdracht en unieke haarstijl.

Op elk toernooi kan u zijn beroemde hanenkam bewonderen, al heeft die steeds een andere kleur en ontwerp.

Zijn vrouw Joanne is een haarstyliste en zorgt steeds voor deze opvallende kapsels van haar echtgenoot. Op de ene kant van zijn hoofd staat telkens een slang afgebeeld, die natuurlijk verwijst naar de bijnaam Snakebite. De rest van zijn hoofd krijgt telkens de kleur van de outfit die hij draagt.

Wright beseft goed dat amusement bij darts hoort en maakt dan ook telkens iets speciaal van zijn opkomst. Op de tonen van Pitbull’s Don’t Stop the Party doet hij telkens een zijdelings dansje op het podium.

Peter Wright Nieuws

Lees al het laatste nieuws over Peter Wright