Jules van Dongen ging er op de
US Darts Masters in Madison Square Garden meteen in de eerste ronde uit. Toch heeft de Nederlandse Amerikaan genoten van de ervaring.
Van Dongen verloor met 6-4 tegen
Michael van Gerwen. "Voor Amerikanen is het altijd mooi als er een Amerikaan op het podium staat, zeker tegen een wereldtopper. En ik ging zelf ook mee in die sfeer. Dat Michael dat niet zag aankomen verbaasde me wel. Zelfs de fans met een Van Gerwen-shirtje die vooraan stonden, waren voor mij aan het juichen", zegt
The Dutch Dragon tegenover
AD.nl.
Demonstratiewedstrijd
Van Gerwen zei achteraf dat dit voor Van Dongen de wedstrijd van zijn leven was, maar daar is Van Dongen het niet mee eens. "Nee eigenlijk niet. Ik heb op het podium gestaan bij de UK Open, deed mee aan de Euro Tour in Praag en had me gekwalificeerd voor het WDF wereldkampioenschap in Lakeside. Dat is allemaal een stuk meer bijzonder. Dit was zeker gaaf, maar het was ook maar een demonstratiewedstrijd.”
De PDC hoopt met deze World Series in New York te organiseren het darten aan populariteit te laten groeien in de Verenigde Staten. Van Dongen is echter sceptisch. "In de Verenigde Staten is het softtip-darten nog enigszins populair, maar daar houdt het wel op. Op tv zenden ze 24 uur per dag luchtgitaarcompetities uit en dat spel met die zakjes in een gat gooien, maar het darten komt er niet tussen. Vorig jaar was er een toernooi in New York met de beste 16 Noord-Amerikaanse darters, maar er was misschien een kleine vijftig man publiek.”
Positief ingesteld
Gokken op sport is in veel Amerikaanse staten verboden en ook sponsors vinden is vaak een helse opgave. Van Dongen heeft het dus moeilijk om financieel rond te komen. "De hotels, de vluchten en alles eromheen kost enorm veel energie en geld. En als je dan ergens in Engeland of Duitsland verliest in de eerste ronde, ga je je afvragen waarom je het eigenlijk doet. Het wordt dan erg negatief. Ook voor de toernooien in Noord-Amerika moet ik bijna altijd vliegen. In Kansas-city (waar Van Dongen woont) wonen 2,5 miljoen mensen, maar als ik 16 darters bij elkaar krijg is het veel. Het helpt dat ik als persoon positief ingesteld ben.”
Van Dongen woont sinds 2013 in de Verenigde Staten, heeft nog geen Amerikaans paspoort, maar komt wel voor dat land uit. "Ik leef hier en heb hier leren darten. Mijn hele dartcarrière is Amerikaans en zo kan ik ook helpen het darten in dit land vooruit te helpen. Ik noem geen namen, maar ik krijg wel commentaar en opmerkingen van andere darters dat ze het een makkelijke manier vinden om voor toernooien als de World Cup of Darts te kwalificeren. Maar daar heb ik echt maling aan, het zijn m’n vrienden niet."