Mike De Decker ging op de afgelopen
Grand Slam of Darts in de tweede ronde met 10-9 onderuit tegen
Luke Littler. De 28-jarige Belg had de wedstrijd onder controle tot hij af te rekenen kreeg met gefluit vanuit het publiek.
De Decker ergerde zich zichtbaar aan het gefluit en sprak scheidsrechter Kirk Bevin erover aan. Die besloot echter om het publiek er niet op aan te spreken. "Daar maakt hij echt een fout", zegt
Vincent Van der Voort in de podcast
'Darts Draait Door'. "Als Mike vraagt om er wat aan te doen en hij doet er helemaal niks mee... Dat vind ik echt fout."
"De scheids moet de darter de keuze geven. Hij geeft nu zelf in een statement aan dat hij bang was dat als hij er iets van zou zeggen, het alleen maar erger zou worden. Maar dat is niet aan de scheidsrechter, hij moet de darter de keuze geven of hij wil dat de caller er iets aan doet of niet."
Had de scheidsrechter die 'fluiters' niet gewoon uit het publiek moeten laten zetten? "Natuurlijk moet dat gebeuren, maar je moet elkaar ook corrigeren als publiek. Het is niet zó eenvoudig om die twee eruit te pikken. Mike stond de hele tijd voor, dan ga je ook niet zomaar stoppen. Dan haal je jezelf misschien wel helemaal uit de flow. Als Littler terugkomt in de partij en De Decker gaat er dán over klagen, dan zeggen mensen weer dat hij pas gaat klagen als hij verliest. Dat is echt heel moeilijk."
Mike De Decker in actie op de Grand Slam of Darts
Koptelefoon
In het verleden maakte Gerwyn Price al eens een statement door met een koptelefoon op het podium te komen. Maar ook
Gian van Veen, ook te gast in de podcast en vorige week ook actief op de Grand Slam of Darts, vindt het jammer dat er zoveel wedstrijden verstoord worden door gefluit. "Dit blijft zo in de sport, helaas." "Je kunt het niet helemaal uitsluiten", vult Van der Voort aan. "Iemand kan de hele wedstrijd stil zijn en dan op het einde pas beginnen met fluiten. Voordat de beveiliging er dan is, is het al te laat."
Toch hangt het er ook vanaf wie de scheidsrechter van dienst is. "Is het George Noble, dan hebben de irritante fans een pittige kluif aan hem", aldus Van der Voort. "Hij is er heel erg streng in. Die loopt gewoon naar de beveiliging en wijst mensen aan als die hem niet aanstaan. Dat is op zich wel goed. Maar het gebeurt overal, ook in Nederland. Het enige land waar het goed gaat en nooit wat gebeurt, is België."