Kai Gotthardt heeft een bewogen jaar achter de rug. De inwoner van Esslingen trok de aandacht met zijn opvallende prestaties op het podium van Ally Pally en zijn uitstekende spel. Hij liet zijn klasse zien door de PDC Europe Super League te winnen, te triomferen in de Modus Super Series en de finale te bereiken van de prestigieuze WDF World Masters.
Afgelopen vrijdag bekroonde de 29-jarige zijn tot nu toe beste seizoen door een PDC Tour Card te veroveren. Hierdoor zal hij de komende twee jaar actief zijn op de PDC Pro Tour. In een exclusief interview met Dartsnieuws.com blikte 'The Tunnel' terug op Q-School 2025 en sprak hij zijn ambitieuze doelen uit voor zijn eerste seizoen als PDC-professional.
Hoe voel je je na je overwinning van de Tour Card afgelopen vrijdag? Je hebt je grote droom om op de PDC Pro Tour te spelen vervuld.
Kai Gotthardt: Ik ben natuurlijk ontzettend blij, het voelt nog steeds onwerkelijk. Er komt veel op ons af, en er is nog veel te regelen om alles voor de toernooien te plannen. Maar ik kijk ernaar uit. Het wordt een geweldige ervaring.
De typische Duitse vraag over het gebruik van de Tour Card is voor jou eigenlijk overbodig. Je gaat toch volledig als professional de hele tour spelen?
Dat klopt, ik speel alles. Geen mitsen of maren.
Je reisde naar als deelnemer aan het WK Darts, kampioen van de PDC Europe Super League en weekwinnaar van de Modus Super Series naar Q-School. Welke verwachtingen had je toen je naar Kalkar ging?
De Tour Card was het duidelijke doel. Dat was de logische volgende stap na de goede prestaties van vorig jaar. We moeten vooruit blijven gaan. Ik wilde eigenlijk niet nog een jaar volledig op de Challenge Tour spelen. Je weet nooit waar je terechtkomt als je een misstap maakt of als alles goed gaat. Daarom voelde een Tour Card als de juiste stap voor mij.
Voelde je na je successen vorig jarig meer druk op Q-School 2025?
Nee, het voelde precies hetzelfde als gedurende het hele jaar. Ik legde mezelf geen extra druk op, omdat ik weet wat ik op dit moment kan presteren en mijn niveau kan oproepen wanneer dat nodig is. Ik maakte me er geen zorgen over, en dat werkte uitstekend.
Je begon uitstekend aan Q-School met vier overwinningen op de eerste dag van de eerste fase en een kwartfinaleplaats op de tweede dag, waardoor je je moeiteloos plaatste voor de finalefase. Hoe tevreden was je met je start van de week?
Ik was erg tevreden met mijn spel op de eerste dag en verloor daarna een spannende wedstrijd tegen Matthias Ehlers. Ik gooide een gemiddelde van ruim boven de 90 in die partij. Dat was een beetje frustrerend, want ik had graag twee dagen pauze gehad. De eerste wedstrijden op de tweede dag verliepen niet goed en mijn gemiddelde was ook niet bijzonder hoog, voor zover ik me herinner. Maar uiteindelijk wist ik me erdoorheen te slaan en was ik blij dat ik een dag rust kreeg en niet drie dagen achter elkaar in de eerste fase hoefde te spelen.
Leon Weber vertelde ons gisteren dat hij graag de hele eerste fase had gespeeld om in het ritme te blijven. Jij daarentegen, met al je ervaring, zou blij zijn geweest met een langere pauze?
Ja, absoluut. Ik hoef niet meer constant te vechten en geef de voorkeur aan twee dagen rust. Dan kan ik volledig opgeladen aan de finalefase kan beginnen. Maar Leon is jong, energiek en gemotiveerd.
Vanuit jouw perspectief was vrijdag cruciaal in de finalefase. Je begon de dag met een comfortabele overwinning op Jeroen Mioch. Jullie wisten echter beide niet je beste darts te gooien, klopt dat?
Zeker, ik ken Jeroen al jaren en weet hoe goed hij kan gooien. Maar ik bood weinig tegenstand. Daarna viel ik een beetje weg, vooral op de dubbels, waar ik veel kansen miste. Uiteindelijk was het genoeg om met 6-2 te winnen, en dat is het belangrijkste. De eerste wedstrijd is altijd het lastigst, daar is geen twijfel over.
Van buitenaf gezien leek je daaropvolgende beslissende overwinning tegen Boris Krcmar wel een keerpunt voor de rest van de dag. Zou je dat kunnen bevestigen?
Ja, je hebt helemaal gelijk. Dit soort wedstrijden horen er zeker bij. Je wint zelden een toernooi zonder dat je een matchpijl tegen hebt gehad of een spannende wedstrijd hebt gespeeld. Het was jammer voor Boris. Ik stond weer achter, vocht me terug, liet het weer slippen, leidde met 5-4 en kreeg opnieuw een break tegen. Het was een bizarre wedstrijd. Toen gooide ik een 180 om mezelf weg te zetten op 36. Boris miste zijn enige matchdart, en op dat moment dacht ik: 'Nu zijn we er klaar voor', omdat ik die wedstrijd met een beetje geluk had overleefd.
'Nu zijn we er klaar voor' is een treffende uitdrukking – je wint de volgende wedstrijd met 6-0 van Jamai van den Herik en haalt een gemiddelde van 109. Was de krappe overwinning tegen Krcmar een soort bevrijding?
Ja, op de een of andere manier viel alles daarna van me af, alles kwam gewoon op zijn plek. Ik denk dat ik twee pijlen op tops miste in die wedstrijd, dat waren de enige fouten die ik maakte. Anders had ik waarschijnlijk een gemiddelde boven de 110 gehaald. Maar goed, dat was in ieder geval mijn beste gemiddelde tot dan toe – het was iets waarop ik verder kon bouwen.
Na nog meer overwinningen stond je in de finale tegenover je goede vriend Steven Noster. Steven maakte een vliegende start kwam snel met 3-0 voor door drie hoge finishes en een gemiddelde van 116. Wat ging er op dat moment door je hoofd?
Het was echt gek, hij gooide die drie hoge finishes en was in 12, 15 en 12 darts uit... Ik dacht echt dat hij er korte metten mee zou maken en 6-0 zou winnen als hij zo bleef spelen. Toen begon ik me echter een beetje vast te bijten in de wedstrijd. Hij miste een kans toen hij op 72 stond. Hij gooide de eerste dart in de 16, maar de tweede dart ging in het zwarte vlak. Dat had de kans kunnen zijn om het 5-3 te maken, maar ik kwam terug tot 4-4. Uiteindelijk pakte het goed voor me uit. Ik denk dat ik heel goed speelde en mijn zenuwen onder controle hield.
De overwinning in de finale was je derde beslissende overwinning van de dag. Je staat bekend om je stalen zenuwen – hoe blijf je zo kalm op de belangrijkste momenten?
De laatste tijd kan ik me veel beter concentreren op de beslissende momenten, iets wat vroeger moeilijk voor me was. Ik weet nu hoe ik de focus kan houden en de pijlen gewoon in het bord krijg. Het is moeilijk om precies te zeggen waarom dat zo is, maar ik ben blij dat het werkt. Als het zo blijft gaan, zou dat geweldig zijn – zelfs als het elke keer op een beslissende leg aankomt.
Na je overwinning op Steven had je na jarenlang hard werken eindelijk je Tour Card bemachtigd. Hoe heb je dit moment ervaren?
De druk was weg, dat was een opluchting. Ik had veel steun van mensen om me heen, inclusief mijn management. Ik was enorm blij, maar tegelijkertijd was Steven natuurlijk teleurgesteld. Het was een mengeling van gevoelens. Ik was ontzettend emotioneel, maar hield me een beetje in omdat het voor hem ook een moeilijke situatie was. Uiteindelijk hebben we achteraf toch een goed feestje gehad.
Zoals je net aangaf, sta je bekend om je emotionele aard. Toch moet je als speler kalm blijven. Is dat gelukt, of kwamen de emoties soms toch naar boven?
Nee, ik kan mezelf goed in de hand houden. Na de finale maakte het niet meer uit, maar ik had alles goed onder controle.
Het veiligstellen van je Tour Card was de bekroning op je harde werk van het afgelopen jaar. Hoeveel vooruitgang heb je in die periode geboekt?
Het afgelopen jaar was enorm. Ik heb ontzettend veel ervaring opgedaan, iets wat ik in voorgaande jaren miste doordat ik veel te weinig speelde. Vooral tegen goede tegenstanders – de kleine toernooien hier die ik altijd speelde, brengen je niet ver. De concurrentie in de Modus Super Series, de Winmau World Masters en de NEXT GEN in Duitsland is sterk. Er zijn zoveel goede spelers. Hierdoor kom je verder, en dat heeft me echt vooruit geholpen. Het was natuurlijk de kroon op het werk, en nu kan het alleen maar beter worden – we zullen zien hoe ver het gaat.
Laten we vooruitblikken op je eerste seizoen als Tour Card-houder: Wat zijn je doelen voor 2025?
Ik wil vanaf het begin zo goed mogelijk presteren. Mijn belangrijkste doel is om me in mijn eerste jaar via de Pro Tour te kwalificeren voor het WK Darts, dat staat vast en is mijn topprioriteit. Daarna zien we wel hoeveel meer ik kan bereiken. Het is duidelijk dat ik in staat ben om sterke spelers te verslaan, dat heb ik vorig jaar al laten zien op de Pro Tour. Maar het spelen van toernooien als volwaardig Tour Card-houder is een heel andere ervaring dan als invaller meedoen.
Je hebt vorig jaar als junior al ervaring opgedaan op de Pro Tour. Helpt dat om wat van de nervositeit en spanning weg te nemen voor de eerste Players Championship-toernooien?
Nee, ik voel eigenlijk nooit spanning. Het maakt voor mij niet uit wie er tegenover me staat, zelfs niet als het Michael van Gerwen is of iemand anders. Voor mij zijn het gewoon spelers. Ik focus me op mijn eigen spel en dat is het belangrijkste. Ik denk nauwelijks aan de tegenstanders, of ze nu goed zijn of niet. Dat is denk ik een groot voordeel voor mij.
Waarom geef je ons tot slot niet een kort overzicht van hoe de komende weken eruitzien in de aanloop naar je professionele PDC-debuut op de Masters?
Ik ga zeker mijn trainingsschema intensiveren en mijn dagelijkse routine aanpassen. Nu benader je de dingen natuurlijk anders dan in de afgelopen jaren, toen ik alleen de kortere toernooien speelde. Voor nu moet ik, zoals gezegd, de komende maanden goed plannen. Er staat veel op de agenda. Over twee weken begint dan de Masters.