De shirts die de spelers gaan dragen op de World Cup of Darts 2024 hebben een flinke upgrade gekregen. De tenues zijn voor elk deelnemend land speciaal op maat gemaakt.
Bij de voorgaande edities van de World Cup of Darts was het design van het shirt voor elk land hetzelfde. Alleen de kleuren waren afgestemd op de kleuren van het desbetreffende land.
De shirts oogden daardoor vrij saai in het verleden. Zo droeg Engeland bijvoorbeeld een rood shirt met witte mouwen, en had Wales een groen shirt met rode mouwen. In 2023 zagen de shirts er al iets beter uit met een motiefje die op alle shirts te zien waren.
Maar het kon nog beter, zo oordeelde de PDC. Zij schakelden Fourex - een professionele leverancier van sportkleding - in om voor elk land een uniek shirt te laten ontwerpen. Een andere toevoeging is dat op de achterkant van de kraag van het shirt door middel van sterren wordt aangegeven hoe vaak een land in het verleden de World Cup of Darts heeft gewonnen.
Het Nederlandse shirt is, zoals het hoort, overwegend oranje. Het tenue is verder afgerond met een zwarte kraag en een brede zwarte rand over de volle lengte van het shirt.
Op de achterkant van de kraag zijn vier sterren te zien, verwijzend naar de vier keren dat Nederland de World Cup of Darts wist te winnen. Drie keer maakte Michael van Gerwen onderdeel uit van het winnende team. Toen speelde hij met Raymond van Barneveld, terwijl 'Barney' ook één keer samen met Co Stompé de titel pakte. Dit jaar spelen Michael van Gerwen en Danny Noppert namens Nederland op het landentoernooi.
De Belgische driekleur is volledig terug te vinden in het nieuwe tenue van de Belgen. Sowieso Dimitri van den Bergh gaat dit shirt dragen. Normaliter gaat Kim Huybrechts hem vergezellen, maar zijn deelname is nog niet honderd procent bevestigd.
Rood is de hoofdkleur van het shirt van de 'Rode Duivels'. De mouwen zijn overwegend zwart gekleurd, terwijl de kleur geel door middel van motiefjes is aangebracht op de voor- en achterkant van het shirt.
Naast Nederland heeft ook Engeland vier sterren aan de achterkant van het shirt kunnen plaatsen. Het legendarische Engelse duo Phil Taylor en Adrian Lewis waren in 2012, 2013, 2015 en 2016 de beste op de World Cup of Darts. Het Engelse tenue is vooral wit gekleurd, maar ook de kleuren rood en blauw zijn terug te vinden op het tricot.
Dit is uiteraard een verwijzing naar de vlag van het Verenigd Koninkrijk. Namens Engeland zullen Luke Humphries en Michael Smith spelen op de World Cup of Darts. Voor Humphries wordt het zijn debuut op het landentoernooi.
De Welshe titelverdedigers Gerwyn Price en Jonny Clayton worden ook in een nieuw tenue gestoken voor de komende editie van de World Cup of Darts. Price en Clayton winnen vorig jaar het landentoernooi door Schotland in de finale te verslaan.
Zij wonnen het toernooi ook in 2020, waardoor er twee sterren prijken op het shirt. Het shirt is grotendeels rood, waarbij op de achtergrond van het shirt de symbolische rode draak van Wales is terug te zien. De kraag en mouwen zijn wit en groen gekleurd. Dit zijn de overige twee kleuren in de vlag van Wales.
Het Schotse tenue is volledig blauw gekleurd. De kraag en mouwen zijn wel iets donkerder gekleurd dan de rest van het shirt. Dit tricot bevat twee sterren, aangezien Schotland de World Cup of Darts tweemaal heeft gewonnen.
Gary Anderson en Peter Wright gaan het Schotse team vormen op het landentoernooi. Zij pakten in 2019 samen de titel. In 2021 mocht Wright opnieuw de beker omhoog tillen, maar toen speelde hij samen met John Henderson.
Ook de andere landen zijn voorzien van een nieuw shirt, waarbij er toch enkele pareltjes tussen zitten. Wat te denken van het traditionele rood-wit geblokte shirt van Kroatië. Het shirt van Tsjechië is volledig afgestemd op de Tsjechische vlag, terwijl de shirts van onder meer Guyana en Hong Kong goed zijn gelukt.
Alle shirts van de deelnemende landen op de World Cup of Darts 2024 zijn hier te zien.
Het vernieuwde format, dat vorig jaar met succes werd geïntroduceerd, zal in 2024 terugkeren. Het toernooi zal aanvangen met een groepsfase, voordat er wordt overgegaan in een knock-outfase. Bovendien bestaan alle wedstrijden uit koppelpartijen.
De vier hoogst geplaatste landen, gebaseerd op de laagste cumulatieve PDC Order of Merit ranking van de twee deelnemende spelers, zijn rechtstreeks toegelaten tot de knock-outfase. Dit zijn Engeland, Wales, Nederland en Schotland. De overige 36 teams worden opgesplitst in 12 groepen van elk drie landen. Alle groepswedstrijden worden op donderdag 27 juni en vrijdag 28 juni gespeeld. De groepswinnaar van elke poule gaat door naar de laatste zestien.
De tweede ronde, met de laatste overgebleven zestien landen, strijden op zaterdag 29 juni om een plek in de kwartfinales. Deze vinden plaats op zondagmiddag 30 juni. De halve finales en finale staan op zondagavond ingepland.