Barry Hearn kondigde vorige maand plots zijn afscheid aan als voorzitter van de PDC. Hij droeg het stokje over aan zijn zoon Eddie.
Hearn legt in gesprek met Weekly Dartscast uit waarom hij besloot terug te treden. ''Ik dacht er al zo'n twee jaar over na. In juni word ik 73, ik ben nog gezond, zou nog prima kunnen functioneren, maar de klok tikt verder. Toen ik instapte in de PDC, was de timing goed. Het leven draait om timing en nu is de tijd rijp om de jongere generatie de kans te geven'', aldus de Britse zakenman.
De 72-jarige Hearn kwam in 2001 aan het roer bij de PDC en onder zijn leiding groeide de PDC uit tot de meest toonaangevende bond in de dartssport. De sport werd verder gemondialiseerd, met World Series-toernooien in de Verenigde Staten, het Midden-Oosten, Azië en Oceanië. In Noord-Amerika, Azië en Oceanië zijn inmiddels ook regionale tours opgezet waarbij lokale spelers een plek op het WK Darts kunnen verdienen.
Waarom de dartssport zo populair is geworden? ''De sport is van nature voor de arbeidersklasse, maar eigenlijk is het voor iedereen toegankelijk. In de zaal kan het zomaar gebeuren dat een havenarbeider pal naast een bankmanager zit. Met darts laten we aan de wereld zien dat iedereen met elkaar overweg kan, zolang ze maar in de juiste omgeving zitten. Darters zijn in principe ook gewone mensen, maar dan met een buitengewoon talent (voor darts, red.). De sport vinkte veel vakjes aan voor mij, ik voel me er helemaal in thuis.''
In 2009 deed Hearn een poging om ook de
BDO over te nemen. Het bod van één miljoen pond, plus de toezegging om een extra miljoen in amateurdarts te investeren, werd afgewezen. Het motiveerde Hearn om de PDC nog groter te maken.
''Toen ik de dartswereld instapte, was er veel haat en nijd tussen de twee bonden. Ik stak mijn hand uit naar de BDO om eens samen te zitten. Ik werd afgepoeierd, ze waren arrogant. Daarna was ik vastbesloten om ze te vernietigen, ons prijzengeld te verhogen en ervoor te zorgen dat de BDO niet meer relevant was. Ze zijn nu geschiedenis, laat dat een les zijn voor iedereen'', zo waarschuwt Hearn.