Darteritus blijft een opmerkelijk fenomeen binnen de sport, en het kan zelfs de grootste namen treffen. Een voorbeeld hiervan is Nathan Aspinall, die regelmatig te maken heeft met een hapering in zijn worp. Neuroloog Erik van Wensum legt uit dat er nog steeds geen oplossing is voor deze aandoening.
"We begrijpen nog steeds onvoldoende om het volledig te verklaren", begint Van Wensum in gesprek met het AD. De deskundige legt uit dat het probleem gerelateerd is aan het zenuwstelsel en de hersenen, en het resulteert in onwillekeurige spiersamentrekkingen. Van Wensum verwacht echter niet dat grote namen als Michael van Gerwen of Luke Littler, die vanavond de WK-finale tegen elkaar spelen, plotseling last van de aandoening zullen krijgen. "Meestal openbaart het probleem zich al eerder."
"Het is bijzonder frustrerend. Zeker voor sporters die zo graag het beste uit hun talent willen halen. Of er zelfs voor hun inkomen van afhankelijk zijn", concludeert de arts. Dit probleem beperkt zich echter niet alleen tot de dartswereld. Van Wensum heeft ook sporters uit de golfwereld behandeld die last hadden van wat bekendstaat als een 'zwabbervoet'.
Zelfs de 16-voudig wereldkampioen Phil Taylor gaf aan dat hij in een vroeg stadium van zijn carrière te maken had met darteritus. Desondanks is er volgens Van Wensum nog altijd geen sluitende verklaring voor de aandoening. "Maar er zijn wel patronen die we zien. Vaak gaat het om professionele of fanatieke amateursporters die eindeloos dezelfde beweging oefenen. En zichzelf daarbij de nodige druk opleggen."
"Met die herhalingen hoopt een sporter de perfectie te benaderen, maar bij darteritus bereik je het tegenovergestelde. Faalangst is mogelijk ook een van de factoren die het kan uitlokken", vervolgt hij. De neuroloog benadrukt echter dat er geen definitieve medische verklaring is, deels doordat er nog te weinig onderzoek naar het fenomeen is verricht.
"Een methode is het inspuiten met botuline toxine om bepaalde spieren te verlammen, maar dat is niet zonder risico. Bètablokkers zijn ook een optie, maar voor topsporters gelden die vaak als verboden middelen. Kortom, een wonderpil bestaat nog niet", besluit Van Wensum.