Noa-Lynn van Leuven is het afgelopen jaar onderwerp van gesprek geweest binnen de gehele dartswereld. In een gesprek met NPO Radio 2 DJ Carolien Borgers vertelt ze over deze moeilijke periode, haar transitie van man naar vrouw en haar darts carrière.
Veel mensen hebben een mening over het feit dat Van Leuven als transgender actief is bij de dames in het PDC-circuit. De Nederlandse dartster heeft daardoor veel over zich heen gekregen de afgelopen periode. Iets wat niet altijd makkelijk is geweest. "Het is heel moeilijk als mensen ineens iets van je vinden zonder dat je daar zelf invloed op hebt", begon ze haar verhaal.
"Alles wordt heel groot gemaakt door de media. Het is natuurlijk een hot topic, het is sensatie en dat heeft heel veel met mij gedaan. Mensen vinden er iets van en het is heel makkelijk om er iets van te vinden (over transpersonen). Als je ook maar iets doet wordt er wat van gemaakt in het nieuws, en dat is gewoon vervelend."
Op de vraag wanneer ze haar talent begon te ontwikkelen, vertelt ze dat dat eigenlijk pas na haar transitie was. "Vroeger kon ik ook wel redelijk darten, alleen ik was nooit gelukkig. Darten is een heel mentaal spelletje en als je dan mentaal in de knoop zit dan ga je nooit écht goed worden. Na mijn transitie ben ik me mentaal beter en gelukkiger gaan voelen waardoor ik wel beter ben gaan darten."
Volgens sommigen is het niet eerlijk dat Van Leuven als transvrouw actief is bij de PDC. Iets waar ze het zelf niet mee eens is. "Het is een beetje vergelijkbaar met mensen die zeggen 'je moet echt jezelf kunnen zijn en ik gun iedereen al het geluk van de wereld'. Maar op het moment dat je dan succesvol wordt dan is dat ineens klaar."
Pas in de periode nadat de Nederlandse succesvol werd uitte dit zich binnen het circuit van de PDC. "Het begon eigenlijk toen mijn twee ex-teamgenoten van het Nederlands team niet meer met mij wilde darten omdat ze schaamden om met een biologische man in een team te zitten. Ik was toen op een toernooi in Engeland en toen kreeg ik heel veel nare dingen over me heen."
Op de vraag of ze heeft getwijfeld om door te gaan is ze duidelijk. "Zeker! Het is niet makkelijk om ineens in het middelpunt te staan door hetgeen wat je eigenlijk heel leuk vind om te doen", antwoordt ze. "Als je daar uiteindelijk geen plezier meer uithaalt omdat je weet van 'Oké als ik naar dat toernooi ga wordt er weer 'gejudged' en zullen mensen toch wel weer wat van mij vinden'."
"Het is een heel pittig jaar geweest en het is nog steeds heel pittig, ik ben nog zeker niet waar ik was of waar ik wil zijn. Maar ik ga door en ik vind het spelletje nog steeds heel erg leuk om te doen. Alleen probeer ik er nu wel op een andere manier plezier uit te halen." Dit doet ze door toernooien te bezoeken die ze zelf leuk vind. "Bijvoorbeeld de Challenge Tour van de PDC. Dat is een gemengd toernooi en sta je tussen allemaal mannen, dames, oud-wereldkampioenen en voormalig Tour Card-houders. Daar wordt je echt beter van en leer je ook veel."
Het mentale aspect heeft ook veel indruk gehad op het spel van de Nederlandse dartster. "Het begon eigenlijk allemaal nadat ik een hele grote lift in mijn carrière kreeg. Ik won een heel mooi toernooi op de Challenge Tour, daarna nog twee Women Series-titels en toen is mijn niveau best wel naar beneden gekelderd", concludeert ze. "Als ik op een toernooi aankom weet ik dat er naar me gekeken wordt, ik weet dat er over me gepraat wordt. Ik weet dat mensen iets van mij vinden en dat is heel lastig om mee om te gaan."
Van Leuven benadrukt ook dat haar transitie niet de reden is waarom ze nu op haar huidige niveau presteert: "Ik doe er heel veel voor. Ik train iedere dag, ik stop er heel veel tijd en energie in en ook heel veel geld door te reizen naar allemaal toernooien om op te doen. Ik wil gewoon echt heel graag beter worden."
Ook werd haar gevraagd of ze vind dat mannen en vrouwen in de toekomst gemengd moeten kunnen spelen. "Dat vind ik een beetje dubbel", begint ze. "Je merkt dat nu het vrouwen darten apart is er meer vrouwen zijn die darten, waardoor je ook merkt dat die hele top steeds breder wordt. Er zijn steeds meer vrouwen die richting de 90 gemiddeld kunnen gooien. Ik denk dat dat wel echt een boost geeft aan het dames darten dus ik vind het goed dat dat er is. Ik vind het echter ook goed dat er open toernooien zijn om je wel met elkaar te kunnen meten."
Hoe ziet ze haar ideale toekomst dan voor zich? "Ik ben nooit begonnen met darten om in het middelpunt van iets te staan. Ik hou ook eigenlijk helemaal niet van aandacht. Ik ben best een introvert type, maar ik vind het wel heel mooi dat ik nu iets kan betekenen voor andere transpersonen door toch mijn zichtbaarheid te laten zien. Vroeger heb ik die mensen nodig gehad en keek ik op tegen die mensen. Ik wil gewoon hetgeen kunnen doen wat ik wil doen: darten."
Je bent met een piemel geboren, dus ben je man , als je je anders wil voelen prima dat recht heb je , maar je blijft voor de wetenschap altijd een man , dus bij de mannen spelen, en andersom voor een vrouw geld t zelfde ,of er moeten verboden middelen zijn gebruikt . Zo makkelijk dit , zo werkt t al 100000 en jaren
Please. Als het zo lastig voor je was kon je gewoon met de mannen mee darten. Maar daar was je maar een middelmatige darter. Zo simpel is het gewoon. Ik ga echt niet mee met dat zielig doen de hele tijd. En nee ik ben niet tegen transpersonen. Dat heeft hier helemaal niets mee te maken. Ik ben tegen oneerlijke competitie als iemand als man geboren is en de plek inneemt van een geboren vrouw die haar hele leven hiervoor gewerkt heeft. Ophouden met die woke gekkigheid
Is het eigenijk mogelijk om als vrouw of transvrouw jezelf in te schrijven voor herentoernooien bij de WDF? Kan maar zo zijn dat er geen andere opties zijn dan het vrouwencircuit binnen de WDF voor Van Leuven.
Natuurlijk kan dat. Ze is immers als man geboren. Ze kan zelf kiezen waar ze bij speelt.
Eens! Plus dat hij zélf de publiciteit kiest door als man bij het vrouwendarten mee te doen en daar toernooien, die wat voorstellen, te winnen. Hoge bomen vangen automatisch veel wind. Word je bekender, om wat voor reden dan ook, dan krijg je automatisch meer (shit) over je heen. Hij kan er niets aan doen dat hij bij de dames mág darten, maar hij kiest er wel zelf voor óm het te doen. Actie -> reactie. Ook dát is verantwoordelijkheid nemen voor je daden.