VERGETEN DARTERS: 'Big Cliff' Lazarenko speelde maar liefst 24 WK's

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Cliff Lazarenko.

Cliff Lazarenko werd geboren op 16 maart 1952 in het Engelse Liss. In 1975 werd hij op 23-jarige leeftijd prof. In 1978 en 1979 plaatste hij zich telkens voor het BDO WK, maar kwam niet verder dan de openingsronde. In 1980 kende hij wel succes op het WK. Na zeges tegen Paul Gosling, John Lowe en Ceri Morgen mocht hij het in de halve finales opnemen tegen Bobby George. Die bleek echter met 4-1 te sterk voor Lazarenko en ook de wedstrijd voor de derde plaats ging verloren.

Eerste grote titel

Later dat jaar veroverde Lazarenko met het British Open zijn eerste grote titel, een toernooi dat hij in 1984 nog een tweede maal zou winnen. Hiermee plaatste hij zich ook opnieuw voor het BDO WK. En daar deed hij het opnieuw bijzonder goed. Na zeges tegen achtereenvolgens Alan Hudson, Jerry Umberger en Bobby George stond Lazarenko opnieuw in de halve finales. Daar moest hij echter met 4-1 het onderspit delven tegen de latere wereldkampioen Eric Bristow. Lazarenko won wel de wedstrijd voor de derde plaats door zijn landgenoot Alan Brown met 2-1 te verslaan.

Big Cliff

Lazarenko had intussen ook de bijnaam 'Big Cliff' toebedeeld gekregen, niet geheel onlogisch gezien zijn postuur (1m93 en 127 kg). Hij groeide door zijn kleurrijke vertoning op en naast het podium ook in geen tijd uit tot een publiekslieveling. In 1985 bereikte hij voor de derde keer de halve finales van het BDO WK. Tot die halve finales had hij overigens geen enkele set verloren, maar tegen John Lowe ging hij met 5-3 ten onder. In 1990 bereikte Lazarenko voor de vierde en laatste keer de halve finales van het BDO WK. Ditmaal was Phil Taylor echter te sterk.

In 1993 stond Lazarenko samen met vijftien andere spelers aan de wieg van de PDC. Ondanks zijn overstap bleef hij populair bij de dartsfans en in 1994 was hij erbij op het eerste PDC WK. Hij verloor echter zijn beide groepswedstrijden tegen Ritchie Gardner en Alan Warriner en moest al na de groepsfase afdruipen.

World Matchplay

Zijn beste resultaat in de PDC boekte Lazarenko op de World Matchplay 1995. Na zeges tegen Dennis Smith, Shayne Burgess en Nigel Justice liep het in de halve finales mis tegen Dennis Priestley. Toch wist Lazarenko nooit hetzelfde succes te behalen als in de BDO. Na veertien WK's bij de BDO was hij er ook tienmaal bij op het PDC WK, maar daar kwam hij nooit verder dan de kwartfinales in 1999.

Gezondheidsproblemen

Begin 2000 kreeg Lazarenko af te rekenen met gezondheidsproblemen, verloor vervolgens veel gewicht, maar haalde nooit meer zijn beste niveau. In 2007 was hij er voor het laatst bij op een major, toen hij in de derde ronde van de UK Open met 8-2 verloor van Andy Randell. Op zijn 69e geniet Lazarenko momenteel van zijn pensioen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties