Deze week barst in Frankfurt de strijd los om de
World Cup of Darts, een toernooi waarin landen het in duo’s tegen elkaar opnemen. Gian van Veen maakt zijn debuut in het Nederlandse team, en vormt een team met Danny Noppert. Voor Engeland komt de 18-jarige sensatie Luke Littler voor het eerst in actie, aan de zijde van huidige nummer één van de wereld Luke Humphries.
Engeland verdedigt de titel die het vorig jaar veroverde. Toen was het nog Michael Smith die samen met Humphries het toernooi wist te winnen. Dit jaar wordt opnieuw veel verwacht van de Engelse formatie, die als topfavoriet aan het toernooi begint. Dat vertrouwen is ook niet onterecht, want Engeland is, samen met Wales, Schotland en Noord-Ierland, als één van de vier hoogst geplaatste landen direct geplaatst voor de tweede ronde.
Voor Nederland ligt dat anders. Normaal gesproken zou ook Oranje bij die top vier horen, maar Michael van Gerwen besloot dit jaar niet mee te doen. Daarmee verloor Nederland zijn geplaatste status en moet het zich nu via de groepsfase zien te plaatsen voor de knock-outfase.
Het toernooi kent een unieke opzet. Elk land vaardigt twee spelers af, de hoogst geklasseerden op de wereldranglijst per 7 mei 2025. Voor landen die geen twee Tour Card-houders hebben waren er andere kwalificatiecriteria. In alle rondes spelen de duo’s alleen maar dubbelwedstrijden, waarbij de spelers elkaar afwisselen na iedere beurt van drie darts. Het draait dus niet alleen om individuele klasse, ook is het belangrijk dat de duo's goed op elkaar ingespeeld zijn.
De 36 landen die in de poulefase beginnen zijn onderverdeeld in twaalf groepen van drie landen. Alleen de groepswinnaars gaan door naar de tweede ronde. De zestien hoogst geplaatste landen zijn als reekshoofden ingedeeld. De landen die op de ranglijst tussen plek vijf en twaalf staan, zijn verdeeld over de groepen om het daarin op te nemen tegen twee niet-geplaatste landen. De plaatsing van de teams is bepaald op basis van de gecombineerde wereldranglijstpositie van de spelers.
Wat is het format van de World Cup of Darts?
Alle wedstrijden worden gespeeld als koppelwedstrijden. Tijdens de groepsfase worden alle duels gespeeld over een format van best of 7 legs, het team dat als eerste vier legs wint gaat er dus vandoor met de winst.
In de tweede ronde, de kwartfinales en de halve finales wordt er gespeeld tot één van de teams acht legs heeft gewonnen. In de finale wordt het aantal legs opnieuw verhoogd. Dan zijn er tien legs nodig om de titel te pakken op dit prestigieuze landentoernooi.
Gary Anderson en Peter Wright zijn één van de meest ervaren duo's op de World Cup of Darts
Wanneer zijn de wedstrijden?
De 36 groepswedstrijden worden gespeeld op donderdag en vrijdag.De sessie op donderdag begint om 19:00 uur Nederlandse tijd. Op vrijdag begint de middagsessie om 12:00 uur en de avondsessie opnieuw om 19:00 uur.
Alle wedstrijden in de tweede ronde worden gespeeld op zaterdag. De middagsessie begint om 13:00 uur, terwijl de avondsessie om 19:00 uur van start gaat. De kwartfinales, halve finales en de finale vinden plaats op zondag. De kwartfinales starten vanaf 13:00 uur. Op zondagavodn worden vanaf 19:00 uur de halve finales en finale gespeeld.
Wie zijn de voormalig winnaars op de World Cup of Darts?
De eerste editie van de World Cup of Darts vond plaats in 2010 en vanaf 2012 werd het een jaarlijks terugkerend toernooi. Vijf verschillende landen hebben de titel tot nu toe weten te winnen, en er zijn acht verschillende duo’s geweest die zich tot kampioen hebben gekroond.
Phil Taylor en Adrian Lewis wonnen het toernooi vier keer namens Engeland. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld deden dat drie keer namens Nederland. Van de teams die deelnemen aan de World Cup van 2025, zijn de Schotten Anderson en Wright, het Welshe duo Clayton en Price, en het Australische tweetal Heta en Whitlock voormalig winnaars.
2010: Nederland (Raymond van Barneveld en Co Stompé)
2012: Engeland (Phil Taylor en Adrian Lewis)
2013: Engeland (Phil Taylor en Adrian Lewis)
2014: Nederland (Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld)
2015: Engeland (Phil Taylor en Adrian Lewis)
2016: Engeland (Phil Taylor en Adrian Lewis)
2017: Nederland (Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld)
2018: Nederland (Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld)
2019: Schotland (Gary Anderson en Peter Wright)
2020: Wales (Gerwyn Price en Jonny Clayton)
2021: Schotland (Peter Wright en John Henderson)
2022: Australië (Damon Heta en Simon Whitlock)
2023: Wales (Gerwyn Price en Jonny Clayton)
2024: Engeland (Luke Humphries en Michael Smith)
In 2024 bezorgden Michael Smith en Luke Humphries hun land de titel