Sinds bekend is geworden dat het prijzengeld voor het WK Darts vanaf de komende editie flink omhoog gaat, is de roep om een ander rankingsysteem steeds luider geworden. Ondergetekende nam de proef op de som en ging op onderzoek uit hoe de wereldranglijst eruit zou zien met een puntensysteem.
Zelf ben ik ook een enorm tennisliefhebber en ben een groot voorstander van de manier waarop de ATP (de tennisbond bij de professionele heren) hun ranking vormgegeven heeft. De verdeling van de punten bij de tennistoernooien heb ik dan ook grotendeels gebruikt voor dit project. Daarbij zijn er een aantal categorieën, met uiteraard het wereldkampioenschap als belangrijkste toernooi waarbij de meeste punten te verdelen zijn, vergelijkbaar met de Grand Slams in het tennis. Daaronder vallen de World Matchplay, World Grand Prix en Grand Slam of Darts, de majors die bij Sky Sports te zien zijn. De punten zijn vergelijkbaar met de Masters (ATP1000)-toernooien op de ATP Tour. De Masters, UK Open, European Championship en Players Championship Finals zitten in de derde categorie, wat bij tennis vergelijkbaar is met ATP 500-niveau. Daaronder zitten nog de European Tour-toernooien en de Players Championship-toernooien.
Vervolgens heb ik meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om enkele dingen toe te voegen. Momenteel wordt er geen prijzengeld uitgekeerd bij kwalificatietoernooien, wat op zich best vreemd is omdat een nederlaag in de eerste ronde van een qualifier nu dus evenhoog wordt ingeschaald als het verliezen van een finaleronde bij een kwalificatietoernooi, precies nul punten dus. Het gevolg is dat het verschil tussen plaatsing of niet plaatsen soms te groot is. Vandaar dat ik voor het berekenen voor deze puntenranking punten heb toegekend bij verlies in de halve finale en finale van een kwalificatietoernooi voor de Euro Tour of de majors Winmau World Masters en Grand Slam of Darts. Bij het Tour Card-kwalificatietoernooi voor het WK Darts zijn er zelfs ook enkele punten uitgedeeld bij verlies in de kwartfinale van de qualifier.
Puntendeling en extra exponenten
In het onderstaande overzicht is de verdeling van het aantal punten per toernooi in beeld gebracht. Naast het toekennen van punten aan spelers die in de eindfase van qualifiers verliezen, is een ander groot verschil de status van het WK Darts. De wereldkampioen krijgt volgens dit systeem 2500 punten, evenveel als het winnen van de World Matchplay, World Grand Prix en de UK Open. Vanaf de komende editie van het wereldkampioenschap ontvangt de wereldkampioen een bedrag van één miljoen pond. Een andere speler moet de World Matchplay, Grand Slam of Darts, World Grand Prix, Players Championship Finals en de European Championship allemaal winnen om aan dat zelfde bedrag te komen. Naar mijn mening is de puntenopzet een eerlijkere verhouding.
Een derde exponent die ik hieraan heb toegevoegd is het schrappen van het Tour Card-systeem. Hierbij is dus puur gekeken naar de resultaten van de spelers uit de huidige top-70 van de
PDC Order of Merit van 20 mei 2023 tot en met 19 mei 2025. Bij voorbeeld Jeffrey de Graaf is zijn deelname aan het WK Darts van 2024 dus voor deze puntenranking meegeteld, terwijl dit resultaat op de officiële PDC Order of Merit geschrapt is omdat De Graaf na het WK Darts nog geen Tour Card had.
Bij het tennis wordt er namelijk ook geen Tour Card-systeem gehanteerd en worden spelers voor toernooien uitgenodigd op basis van hun positie op de wereldranglijst. Lager geklasseerde spelers kunnen zich via de zogenoemde Challenger-toernooien opwerken op de wereldranglijst. In het darten zou je dus ook de Challenge Tour voor alle spelers open kunnen gooien, wat bijvoorbeeld dus ook bijvoorbeeld de nummer 43 van de wereld de kans geeft om in een vrij weekendje toernooien te spelen. Het Tour Card-systeem zou in dat geval verdwijnen, wat ervoor zorgt dat de PDC een enorme melkkoe verliest. Dit zou je kunnen coveren door elke speler een specifiek bedrag te laten betalen om een PDC-licentie te krijgen. Met deze licentie krijg je dan in een specifiek jaargang toegang tot PDC-toernooien.
Ook is er niet gekeken of seeds op de Euro Tour hun eerste partij hebben gewonnen. De punten zijn puur aan het resultaat gekoppeld. Nu is het zo dat spelers die automatisch toegelaten worden tot de tweede ronde op de Euro Tour, hun openingswedstrijd moeten winnen om het prijzengeld te laten meetellen voor de ranking.
Wie gaan er op vooruit?
De eerste topspeler die profiteert van deze opzet is Gerwyn Price. Hij staat zesde op de puntenranking, vijf plekken hoger dan hij momenteel op de wereldranglijst staat. Andere hoog geklasseerde spelers die hoger op de puntenranking staan zijn Damon Heta (+2), Dave Chisnall (+2), Ross Smith (+3), Josh Rock (+3), Ryan Searle (+2), Joe Cullen (+4), Ryan Joyce (+2) en Dirk van Duijvenbode (+3).
Lager op de ranking hebben ook Niels Zonneveld (+3), Connor Scutt (+8), Jeffrey de Graaf (+6), Alan Soutar (+3), Robert Owen (+3) en Mario Vandenbogaerde (+8) baat bij deze vernieuwde opzet.
Wie gaan er op achteruit?
Nathan Aspinall staat momenteel achtste op de wereldranglijst, maar bij het hanteren van dit puntensysteem valt 'The Asp' terug naar de vijftiende plek. Ook James Wade verliest dan zijn notering in de top-10, en verruilt de negende plek voor de dertiende positie.
Ook voor de regerend EK-winnaar Ritchie Edhouse pakt deze opzet minder goed uit. Hij verliest liefst zeven plekken, wat vooral te wijten is aan het feit dat het winnen van de European Championship in verhouding minder oplevert dan nu het geval is. Hetzelfde overkomt Jermaine Wattimena, die verliezend finalist was op de European Championship. Hij valt dan terug van plek 33 naar 37.
Ook Matt Campbell en Keane Barry zullen hopen dat dit puntensysteem niet daadwerkelijk doorgevoerd wordt. Matt Campbell staat zes plekken lager, en staat op de puntenranking op de 60ste plek. Keane Barry is zelfs elf plekken gezakt en staat dan 64ste.
Wat valt er verder op?
Opvallend om te zien is dat het verschil tussen nummer één
Luke Humphries en
Luke Littler vrijwel gelijk blijft bij een overgang naar dit puntensysteem. Littler heeft 30,72 procent minder ranking-prijzengeld gewonnen dan Humphries, terwijl het verschil in punten 30,85 procent is. Dat verschil is dus verwaarloosbaar.
Sowieso zijn er niet heel veel verschuivingen in de top-10. Van deze tien spelers staan er zes op de positie waarop ze ook op de PDC Order of Merit staan. Ook lijkt het erop dat spelers die constanter presteren erop vooruitgaan ten opzichte van spelers die nu hoger staan vanwege uitschieters. Een goed voorbeeld daarvan is Damon Heta, die zelden zijn eerste ronde verliest. Hetzelfde geldt ook voor Ross Smith, die regelmatig in eindfases van Pro Tour-toernooien komt en ook al een aantal titels heeft gepakt.
Gaat de PDC een ander rankingsysteem gebruiken?
De PDC zette de deur voor een rankingwijziging onlangs op een kiertje. “Het is duidelijk dat wie het WK wint, met £1 miljoen, automatisch nummer één wordt,” aldus zei Matt Porter onlangs
in een interview met Online Darts. “Maar eigenlijk is dat nu al het geval, aangezien je met de huidige £500.000 al flink stijgt op de ranglijst.
''We willen dat het rankingsysteem eerlijk en evenwichtig blijft. Elk jaar zitten we met de PDPA (spelersvakbond, red.) samen om te bespreken wat er eventueel aangepast kan worden. Ik zeg niet dat het systeem verandert, maar ik sluit het ook niet uit. Zoals met al onze regels kijken we wat het meest passend is.”