Bobby George, een van de meest iconische figuren uit de dartsgeschiedenis, wordt vaak beschouwd als een van de beste spelers die nooit een wereldtitel heeft gewonnen. Hoewel hij twee keer de Lakeside-finale bereikte, in 1980 en 1994, bleken Eric Bristow en John Part net te sterk voor de "King of Bling".
We kennen George van de introductie van walk-on muziek, toen hij op het podium kwam op de tonen van Queen-klassieker 'We Are The Champions'. Maar ook van zijn iconische rivaliteit met Eric Bristow die een generatie bepaalde, of zelfs zijn analistenwerk na zijn actieve carrière. Ondanks alles wat George aan het darten heeft gegeven, is de nu 78-jarige Engelsman toch een beetje ondergewaardeerd de geschiedenis ingegaan. In een recent gesprek met Online Darts, ging George in op dit onderwerp.
"Het is waarschijnlijk omdat ik mezelf niet heb gepusht voor trofeeën," antwoordt hij wanneer hij wordt ondervraagd over zijn ogenschijnlijke onderwaardering. "Ik ging voor het geld, ik kreeg een groot contract en verdiende veel geld. Dus ik dacht, waarom zou ik naar Denemarken gaan en 400 pond verdienen alleen maar om mijn geld terug te krijgen en een bos bloemen?"
Het is ook niet de eerste keer dat George zich kan herinneren dat het onderwerp ter sprake kwam. "Ik herinner me dat Eric (Bristow red.) ooit tegen me zei dat hij dat had moeten doen. Hij had niet voor de toernooien moeten gaan, maar voor het geld," herinnert George zich. "Maar we zijn allemaal verschillend, nietwaar. Ik deed het heel goed toen ik net begon, omdat ik bekend moest worden. Dus ik zorgde ervoor dat mensen me nooit zouden vergeten. Daarom droeg ik al die speciale shirts en bijhorende ringen. Mensen dachten dat ik homo was en ze zeiden dat ik niet kon tellen omdat ik verschillende kanten op ging. Maar nu, vandaag de dag, gaan alle spelers die kant op."
News of the World
Ondanks het feit dat George nooit het wereldkampioenschap of de World Masters heeft gewonnen, wordt hij algemeen beschouwd als de meester van het oude News of the World-format (best of three legs). Hij won het toernooi in 1979 en 1986, waaronder één keer zonder ook maar één leg te verliezen in het hele evenement. "Ik won het twee keer, ik kwam vijf keer in de finale, maar het duurde 10 maanden om daar te komen. Je kunt niet zomaar binnenlopen en je dag plannen, je moet ronde na ronde doorstaan om zelfs maar op het grote podium te komen," herinnert hij zich. "Ik haalde een gemiddelde van meer dan 100 elke keer dat ik naar het bord ging, met kleine tripels, Ik moet goed zijn geweest."
George werd een pionier met zijn iconische walk on
Ondanks zijn 78-jarige leeftijd is George nog niet klaar met darten. Hij is nog steeds te zien op het demonstratiecircuit en is een vaste waarde in zijn rol als presentator op de World Seniors Darts Tour. "Ik heb altijd gewoon gedaan wat ik wilde doen," zegt hij. "Ik praatte met iedereen. Veel spelers willen tegenwoordig niet meer met de mensen praten. Ze mogen niet in de buurt van het publiek komen, mogen dit niet doen, mogen dat niet doen... In mijn tijd hoorde het bij het spel en kon je geen nee zeggen. Het is net zo makkelijk om een selfie te nemen als om nee te zeggen. Het duurt maar een seconde en iedereen is blij."
Persoonlijkheid
Vanwege zijn liefde voor de sport en alles wat met darten te maken heeft, volgt George nog steeds het moderne spel. "Er is niet één vervelende speler aan de top. De topspelers zijn allemaal aardig en ik kan het goed met ze vinden. Ze stellen me vragen over wat ik zou doen en dat soort dingen. Ze behandelen me met respect," legt George uit. "Maar persoonlijkheid kun je ze niet leren. Zoals Jonny Clayton, hij heeft een persoonlijkheid, maar hij kan het niet laten zien op de televisie. Ze kunnen het allemaal niet op de televisie omdat het zo serieus is."
"Ik denk dat het moderne spel te lang is. Ze denken dat hoe langer de wedstrijden duren, hoe beter, maar ik denk dat het gewoon saai wordt," beoordeelt George het darten in 2024. "Ze spelen zoveel legs en zoveel sets, tegen de tijd dat ze klaar zijn moeten ze zich gaan scheren!"
Er bestaat echter geen twijfel over wie de grootste superster van het hedendaagse darts is, de 17-jarige Luke Littler, die de sport al begint te ontstijgen. "Als je op dat niveau in de finale van een wereldkampioenschap staat, moet je wel een goede darter zijn. Maar het probleem is, kan hij het volhouden?". "Het ziet er goed uit, maar het reizen kan belastend worden... Hij is nog jong en het is maar net of ze hem te veel pushen."