Deta Hedman is al lange tijd een uitgesproken voorstander van darts voor vrouwen. Recentelijk heeft ze haar positie gebruikt om zich uit te spreken tegen de toelating van transgenders tot het damescircuit. Ze weigerde zelfs om bij het Denmark Open tegen Noa-Lynn van Leuven te spelen.
Nadat ze Van Leuven zondagmiddag had zien meedoen aan de Women's World Matchplay in Blackpool, waar de Nederlandse in de kwartfinales verloor van Mikuru Suzuki, maakte Hedman op haar sociale media opnieuw haar mening kenbaar over de kwestie van transgenders in het vrouwendarts.
"Ik heb geen problemen met transen, maar ik vind dat ze in een open sectie moeten spelen", schrijft Hedman, vergezeld van een selectie foto's die volgens haar haar bewering staven. "Ik vroeg me af hoe het komt dat de regelmakers in IOC, WDF en DRA overwegend mannen zijn. Ze negeren totaal de vele en gevarieerde problemen die uniek zijn voor vrouwen, menstruatie, peri menopauze, vleesbomen, endometriose, met symptomen variërend van buikkrampen, hersenmist, bloedingen, hoofdpijn/migraine, hete intense opvliegers etc."
"Al deze problemen worden genegeerd en er wordt van uitgegaan dat ze geen invloed hebben op je prestaties in een precisiesport als darts. Voeg daar de belachelijke testosteronniveaus aan toe die zijn vastgesteld voor een transgender om te mogen spelen in damesdarts! Als ze een niveau van 9,9mnol/L halen, mogen ze spelen, terwijl het normale bereik van vrouwen tussen 0,5-2,4mnol/L ligt, ikzelf ben getest op 1,2," vervolgt ze. "Om dit nog belachelijker te maken, werden 5 Afrikaanse vrouwen die geboren waren met een vagina, maar verschillende organen hadden, waaronder inwendige testikels, verbannen uit de sport omdat hun testosteronwaarden te hoog waren. Er werd hen verteld dat ze hun waarden moesten verlagen, niet tot 10mnol/L (het niveau waarop een transgender aan sport kan meedoen) maar tot 5mnol/L. Atleten die als vrouw geboren zijn, moesten dus de helft van het niveau hebben van een biologische man die aan vrouwensport zou doen."
"Het enige wat ik wil is darten op een eerlijk en gelijk speelveld. Zoals blijkt uit vele onderzoeken over de hele wereld kun je inclusiviteit in vrouwensport hebben of je kunt eerlijkheid in vrouwensport hebben! Het kan niet allebei," benadrukt Hedman. "Waarom verlagen de WDF en de DRA als compromis de testosteronlimiet niet naar de bovengrens voor vrouwen en stellen ze die vast op 3mnol/L. Ze zouden dan nog steeds de skeletvoordelen hebben van het doormaken van de puberteit als een man, maar hun niveaus zouden tenminste op een vergelijkbaar niveau zijn met die van sommige vrouwen."
Tijdens de recente Women's World Matchplay bleek Beau Greaves voor het tweede achtereenvolgende jaar de sterkste. Na afloop pleitte de Engelse bij de PDC voor een wereldkampioenschap voor vrouwen, waarbij ze uitsprak dat het volgens haar niet realistisch is dat er ooit een vrouw het WK Darts in Alexandra Palace gaat winnen. ''Je bent letterlijk gek als je denkt dat dat mogelijk is. Ik weet hoe ik kan spelen, maar dat hoeft niet per se op de dag zelf te gebeuren. Mannen zijn gewoon consistenter. Je moet realistisch zijn en je afvragen of het ergens toe zal leiden."
Ook Hedman vindt dat damesdarts apart moet blijven. "We krijgen voortdurend te horen dat er geen reden is waarom dames en heren niet op hetzelfde niveau kunnen spelen," zegt ze. "Chizzy (Dave Chisnall) had het laagste gemiddelde van de 32 heren (op de World Matchplay, red.) met een gemiddelde van 85,76. Vijf heren hadden een gemiddelde van 100+, 23 hadden een gemiddelde van 90+ en vier hadden een gemiddelde van 85-89. De toernooigemiddeldes bij de dames lagen tussen de 63.25-88.53, bij de mannen was dit 85.76-102.04.''
"Dr. Linda Duffy heeft studies laten zien die de wetenschap bevestigen dat mannen meer voordeel hebben dan vrouwen bij het darten," concludeert Hedman. "Inclusief schouder- en elleboogvormingen die anders zijn bij mannen die de puberteit hebben doorgemaakt."