Het WK kan carrières maken of breken. Voor zowel Arron Monk en Jose Justicia staat er in Alexandra Palace meer op het spel dan enkel hun WK-deelname.
Beide spelers staan momenteel buiten de top-64 van de wereldranglijst en dreigen hun PDC Tour Card kwijt te raken. Monk heeft een plek bij de laatste zestien nodig om zijn Tour Card te redden, Justicia moet zelfs de kwartfinale zien te halen.
Monk werd in 2011 de eerste jeugdwereldkampioen ooit bij de PDC, maar tot grote prestaties bij de volwassenen leidde dat niet. Opmerkelijk is dat Mad Monk toen in de finale te sterk was voor Michael van Gerwen, die nu drie wereldtitels op zak heeft bij de grote mannen.
Justicia kwam in zijn tweejarige periode als Tour Card-houder eigenlijk enkel in het nieuws vanwege een aanvaring met Adrian Lewis. Op de Pro Tour speelde de Spanjaard weinig klaar. Toch haalde hij het WK Darts, door het Zuid-Europese kwalificatietoernooi te winnen.
In september vond de enige ontmoeting tussen Justicia en Monk plaats. Opmerkelijk was dat Monk destijds na drie legs opgaf, waardoor de winst naar de Spaanse darter ging.
De datum 4 juli is een speciale dag voor Amerikanen. Op deze dag wordt namelijk de Amerikaanse onafhankelijk gevierd. Voor Danny Baggish werd deze dag dit jaar nog memorabeler.
Vanuit het niets werd de 36-jarige darter uit Florida de winnaar van het North American Darts Championship. Baggish was in de finale te sterk voor titelverdediger Jeff Smith, waardoor hij mag deelnemen aan het WK Darts. De Amerikaan maakte verder al een aantal keren indruk op het Amerikaanse circuit door gemiddeldes van rond de 110 (!) te gooien.
Andy Boulton bleef dit seizoen een beetje onder de radar, maar dwong gemakkelijk zijn tweede deelname in Alexandra Palace af. De X-Factor eindigde als veertiende op de Pro Tour-ranglijst, boven spelers als Raymond van Barneveld, Luke Humphries en Jelle Klaasen.
Qua ervaring heeft de Engelsman veel meer in huis dan zijn Amerikaanse tegenstander, wiens potentieel wellicht hoger ligt dan Boulton. Dit lijken twee mooie ingrediënten voor een spannende partij in de openingsronde van het WK Darts.
Opnieuw is de dameswereldkampioene van de partij op het WK Darts. Vorig jaar was dat Lisa Ashton, nu draagt Mikuru Suzuki deze titel. Slaagt de Japanse er wel in om een WK-wedstrijd te winnen?
The Miracle deed onlangs voor het eerst mee aan de Grand Slam of Darts. Ze verloor haar drie duels van Gerwyn Price, Robert Thornton en Dimitri van den Bergh. Wel maakte ze een degelijke indruk door telkens gemiddeldes van 84 of 85 te gooien.
Wellicht zal ze dat niveau nog een beetje moeten opkrikken om kans te maken tegen James Richardson. Ruthless was tijdens het WK van 2012 verantwoordelijk voor één van de grootste verrassingen ooit op het wereldkampioenschap. Hij versloeg Raymond van Barneveld met 3-0 in sets in de eerste ronde.
Een jaar later deed Richardson ook nog mee in Alexandra Palace, om vervolgens voor een aantal jaren van het toneel te verdwijnen. In 2016 keerde hij terug met een PDC Tour Card en twee seizoenen geleden behaalde de Engelsman zijn beste resultaat op het WK door de derde ronde te halen. Dat resultaat moet hij dit jaar dus verdedigen. Richardson moet minimaal de derde ronde halen om kans te houden op het verlengen van zijn Tour Card.
Zondagavond zijn de schijnwerpers vooral gericht op Michael Smith, de verliezend finalist van vorig seizoen. Na de verloren WK-finale bereikte Bullyboy dit jaar ook de eindstrijd op de World Matchplay, die verloren ging tegen Rob Cross.
Dat resultaat leverde echter wel weer ponden op voor de wereldranglijst, waar Smith inmiddels op een vierde plaats staat. Bovendien lonkt een derde plek op de PDC Order of Merit bij het bereiken van de kwartfinales in Alexandra Palace.
Dan moet de darter uit St Helens wel eerst zien af te rekenen met toernooidebutant Luke Woodhouse, die in zijn eerste ronde een prima indruk maakte tegen Paul Lim. De dartsveteraan uit Singapore werd eenvoudig met 3-0 aan de kant geschoven.
De twee Engelsen stonden tweemaal eerder tegenover elkaar in hun carrière. Smith won de eerste ontmoeting in 2016 met 5-3, Woodhouse zegevierde dit jaar tijdens een Players Championship-toernooi met 6-2.
Kyle Anderson (90.29) 3-2 (83.16) Xiaochen Zong (R1 – 2-3, 1-3, 3-1, 3-1, 3-1)
Ross Smith (87.67) 0-3 (90.06) Ciaran Teehan (R1 – 2-3, 2-3, 1-3)
Brendan Dolan (97.36) 3-0 (90.70) Nitin Kumar (R1 – 3-2, 3-1, 3-1)
Ian White (100.33) 1-3 (96.31) Darius Labanauskas (R2 - 2-3, 3-0, 2-3, 1-3)
20:10 Arron Monk v Jose Justicia (R1)
21:10 Andy Boulton v Danny Baggish (R1)
22:10 James Richardson v Mikuru Suzuki (R1)
23:10 Michael Smith v Luke Woodhouse (R2)