VERGETEN DARTERS: Colin Monk verrast met eindzege Winmau World Masters in 1996

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Engelsman Colin Monk, die in 1996 met de Winmau World Masters de enige major uit zijn carrière won en wiens zoon momenteel in zijn voetsporen probeert te treden.

Het grote publiek zag Colin Monk een eerste keer aan het werk op het BDO WK 1994. In de legendarische Lakeside Country Club versloeg hij in de eerste ronde de Deen Jann Hoffmann met duidelijke 3-0 cijfers. In de tweede ronde ging hij met 3-1 onderuit tegen de Engelsman Steve McCollum.

'Mad Monk', zoals zijn bijnaam luidde, ging de jaren nadien het internationale circuit af en won in 1995 met de Denmark Open zijn eerste grote titel. Mede daardoor kwalificeerde hij zich opnieuw voor het BDO WK en ditmaal reikte hij tot de kwartfinales, waar Raymond van Barneveld uiteindelijk te sterk bleek. Monk werd echter meer en meer een man om rekening mee te houden en in 1996 sloeg hij toe op de Winmau World Masters. In een razend spannende finale versloeg hij regerend BDO-wereldkampioen Ritchie Burnett met 3-2.

Zoon Arron als supporter

Ook de jaren nadien was Monk een vaste waarde op het BDO WK. In 1998 en 2002 bereikte hij er zelfs de halve finales. Legendarisch zijn de beelden waar hij, met een huilende zoon Arron in de zaal, ten onder ging tegen respectievelijk Raymond van Barneveld en Mervyn King.

De Engelsman maakte zijn laatste optreden op het BDO WK in 2004 waar hij in de eerste ronde onderuit ging tegen Ted Hankey. Nadien stapte hij over naar de rivaliserende PDC, waar hij het jaar voordien overigens al de kwartfinales gehaald had op de UK Open. Monk had het echter bijzonder moeilijk om zich door te zetten bij de PDC en geraakte in vier WK-optredens nooit voorbij de eerste ronde. Ook op andere majors zou hij nooit nog in de buurt komen van die kwartfinale op de UK Open.

Zoon Arron probeert in zijn voetsporen te treden

Monk gleed steeds verder af op de wereldranglijst en moest in 2012 langs Q-School om een nieuwe Tour Card te veroveren. Hij faalde hierin en ondernam sindsdien geen nieuwe poging meer. Het is intussen van 2013 geleden dat we de 53-jarige Engelsman nog op een officieel toernooi in actie hebben gezien. Zo bleef het uiteindelijk dus bij één major voor Monk. Hij focust zich nu vooral op de begeleiding van zijn zoon Arron die ook in de PDC actief is, al heeft ook hij het moeilijk om de hooggespannen verwachtingen waar te maken. In 2011 won hij overigens wel de Colin Monk Classic.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties