VERGETEN DARTERS: Stacy Bromberg won het enige WK voor vrouwen bij de PDC

In deze rubriek halen we regelmatig herinneringen op aan een 'vergeten darter' uit het verleden. Vandaag is het de beurt aan de Amerikaanse Stacy Bromberg.

Stacy Bromberg werd geboren op 27 juli 1956 in Los Angeles, Verenigde Staten. Ze won in 1995 het North American Open en mocht daardoor later dat jaar deelnemen aan de Winmau World Masters. In het Londense Earl Court reikte ze verrassend tot de finale, waar ze uiteindelijk met 3-1 verloor van de Engelse Sharon Colclough.

Debuut op BDO-WK

De jaren nadien was Bromberg voornamelijk in eigen land actief. In 2002 wist ze zich echter voor het eerst in haar carrière te plaatsen voor het BDO-WK. In de Lakeside Country Club ging ze in de openingsronde met 2-0 onderuit tegen de Nederlandse Francis Hoenselaar.

In 2003 won Bromberg de PDC Ladies Las Vegas Desert Classic door in de finale Deta Hedman met 6-4 te verslaan. Een jaar later bereikte ze opnieuw de finale, maar ditmaal moest ze met 6-5 het onderspit delven tegen Trina Gulliver. Vervolgens was het wachten tot 2009 voor nieuw succes, toen ze de WDF (World Darts Federation) World Cup Singles wist te winnen.

Winnaar van het eerste WK voor vrouwen

Bromberg was één van de 32 dames die in 2010 deelnamen aan het eerste PDC-WK voor vrouwen. Nadat ze Kazumi Nakagawa, Donna Rainsley en Denise Cassidy had opzijgezet trof ze in de halve finales Anastasia Dobromyslova, op dat moment de enige dame met een PDC-lidmaatschap. Bromberg versloeg de Russische met 4-3 en mocht het vervolgens in de finale opnemen tegen de Engelse Tricia Wright. Alle wedstrijden tot de finale werden op één dag gespeeld, maar de finale werd gespeeld tijdens de World Matchplay. Bromberg en Wright maakten er een bijzonder spannende wedstrijd van, maar uiteindelijk was het toch de Amerikaanse die met 6-5 aan het langste eind trok. Bromberg schreef zo geschiedenis en is tot op heden de enige PDC-wereldkampioene bij de vrouwen. Sindsdien werd er immers nooit nog een PDC-WK voor vrouwen georganiseerd.

Grand Slam of Darts

Dankzij haar WK-titel mocht de Amerikaanse later dat jaar ook haar opwachting maken op de Grand Slam of Darts. In een poule met Mervyn King, Terry Jenkins en John Henderson wist ze echter geen enkele wedstrijd te winnen. Het was meteen het laatste optreden voor een groot publiek van de dame met de bijnaam 'The Wish Granter'.

Bromberg, die eerder had gewerkt als privédetective, ging nadien aan de slag als leerkracht. In 2012 kreeg ze echter af te rekenen met kanker en moest daarom haar job opgeven. In 2017 verloor ze haar moedige strijd op amper 60-jarige leeftijd.

Lees meer over:
PDC vergeten darter

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties