De landelijke pers werd dinsdag opgetrommeld bij de Technische Universiteit Delft (TU Delft) voor een baanbrekende presentatie. Er werd een dartpijl gelanceerd die bijna 50 procent zuiverder is dan de pijlen die nu op de markt zijn.
Gedurende de dag mochten Michael van Gerwen, Dirk van Duijvenbode, Danny Noppert, Raymond van Barneveld en Vincent van der Voort aan de slag de nieuwe dartpijl. Bovendien namen zij deel aan een wetenschappelijk onderzoek, waarbij hun werpstijl volledig geanalyseerd werd.
Nieuwe innovatieve dartpijl
Delftse onderzoekers op het gebied van lucht- en ruimtevaarttechniek ontdekten dat de aerodynamische en ontwerpprincipes die ze voor vliegtuigen en raketten gebruiken, ook de potentie hebben om de prestaties van dartpijlen te verbeteren. Om de baan van de pijl te analyseren, ontwikkelden ze een dartrobot die de pijl consistent werpt, terwijl de loslaatpositie, snelheid, vluchtbaan en positie op het bord worden gemeten. Door kleine foutjes in de worp te simuleren, kan de gevoeligheid van een dart worden bestudeerd.
Dit onderzoek heeft geleid tot de oprichting van Rocket Darts, een spin-off van de TU Delft en onderdeel van de Aerospace Innovation Hub. Het bedrijf ontwikkelt een nieuwe dartpijl met verbeteringen in de aerodynamica, gewichtsverdeling en interactie op het bord. Hierdoor halen de darts een hogere precisie en krijgen darters meer controle over hun worp.
Spelers positief over uitvinding
''Leuk en innovatief, maar het voelde héél raar en onwennig'', zo luidde de eerste reactie van Van Gerwen tegenover AD.nl. ''Je moet het een eerlijke kans geven. We mogen trots zijn op dit stukje professionalisering van de sport.''
Van der Voort wist van de vijf spelers als eerste een 180-score te gooien met de nieuwe pijlen. ''Ja ja, bij de tweede beurt al'', glimlachte de darter uit Purmerend. Van der Voort vond het een interessante dag in Delft.
''Hoe is de grip? Hoe is de lengte van de punt? Ze analyseren ook je worp. Laat je te laat los? Wat is de hoek van je arm? Gaat je arm te vroeg naar beneden? Ik dacht dat ik mijn pijl rechtdoor gooide, maar die gaat eerst omlaag, dan omhoog en dan duikt-ie weer naar beneden. Had ik nog nooit gezien.''
Ook Van Duijvenbode is positief over de uitvinding. ''Ik denk dat het goed is dat zulke mensen zich ermee bemoeien en we niet meteen negatief moeten doen. Darters zijn eigenwijs volk, denken altijd alles beter te weten. Maar dit zijn écht slimme mensen en geen mensen die slim dénken te zijn. Aan de andere kant: darts is natuurlijk ook niet alléén maar wetenschap'', aldus de huidige nummer elf van de wereld.
De TU Delft bewees eerder hun waarde door wielrenner Tom Dumoulin aan een sneller pak te helpen, waarmee hij in 2017 de Giro d'Italia wist te winnen. Voor de Olympische Winterspelen van 2022 werkte het instituut samen met skeletonster Kimberley Bos, die mede dankzij deze steun een bronzen medaille wist te behalen.